55 نتیجه برای رام
محمد عراقی، کامران علی مقدم، ناهید عین اللهی، بهرام چاردولی، حمید رضا رحیمی، شهربانو رستمی، اردشیر قوام زاده،
دوره 2، شماره 1 - ( 6-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: لوسمی پرومیلوسیتی حاد(APL) با جابجایی کروموزومی (15:17) t ( الحاق گر ژنهای PML و RARa)، همراه است. شواهد سیتوژنتیک و مولکولی این جابجایی در 90 تا100درصد بیماران با ریخت شناسی APL شناسایی شده است. این بیماری به صورت ویژه ای به درمان با ATRA حساس بوده و به شیمیدرمانی رایج بخوبی پاسخ میدهد. ناهنجاری t(1117)(q23q21) همراه با بازآرایی PLZF-RARa شایعترین جابجایی جایگزین است که در کمتر از 1% موارد APL دیده میشود. بر خلاف- t(15:17) APL، بلاستهای بیماران دارای باز آرایی PLZF-RARa به اثرات تمایزی رتینوییدها مقاوم میباشند. بر این اساس و به منظور تعیین راهبردهای بهینه درمانی، بررسی و شناسایی این الحاق در تمام بیماران APL تازه تشخیص داده شده، اهمیت دارد.
هدف از این مطالعه شناسایی الحاق PLZF-RARa و PML-RARa در بیماران با ریخت شناسی APL مراجعه کننده به مرکز تحقیقات خون، انکولوژی و پیوند مغزاستخوان بیمارستان شریعتی تهران در سال 1385 است.
روش بررسی : نمونه خون محیطی و/یا مغزاستخوان از 200 بیمار با ریخت شناسی AML-M3 و 200 بیمار مبتلا به زیرگروه های دیگر AML اخذ شده و سلولهای تک هسته ای بوسیله سانتریفوژ شیب غلظت فایکول جدا شد. RNA سلولی توسط محلول Trizol یا TriReagent استخراج شده و بوسیله Random Hexamer به cDNA تبدیل گشت. PCR با پرایمرهای اختصاصی برای هر الحاق انجام و محصول PCR بر روی ژل آگارز 2% حاوی 05/0% اتیدیوم بروماید الکتروفورز گردید.
یافتهها: با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز با رونویسی معکوس( RT-PCR) الحاق PLZF-RARaدر 2 نفر (1%) از بیماران با ریخت شناسی لوسمی پرومیلوسیتی حاد شناسایی گردید.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این تحقیق، RT-PCR یک روش حساس و سریع برای شناسایی ژنهای الحاقی در لوسمیها بوده و با این روش امکان تعیین استراتژی صحیح درمانی و بدنبال آن، شناسایی حداقل بیماری باقیمانده در بیماران فوق وجود دارد.
محمد مهدی سلطان دلال، سعید واحدی، ابوالفضل نجاریان، عقیل دستباز، تاج الملوک کفاشی، الهام پیرهادی، آناهیتا کامکار، طاهره فرامرزی، وحید مهدوی،
دوره 2، شماره 1 - ( 6-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: افزودنی های مواد غذایی یک واژه کلی برای ترکیباتی است که به منظور دوام یا بهتر نمودن ظاهر غذا, ترکیب, طعم, ارزش غذایی به مواد غذایی اضافه می شود. رنگ ها نیز جزو این دسته از مواد بوده که برای افزایش جذابیت مواد غذایی به آنها افزوده می شوند . هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت نوع رنگ های مصرفی در آب آلبالو و آب زرشک تولیدی شهر تهران بود.
روش بررسی : تعداد 336 نمونه آب آلبالو و آب زرشک سنتی از مناطق مختلف شهر تهران بصورت تصادفی نمونه برداری شد. نمونه ها پس از استخراج رنگ با اسیدکلریدریک و تخلیص با روش کروماتوگرافی با لایه نازک Thin Layer Chromatography)T.L.C) مورد آنالیز قرار گرفتند. نمونه ها با توجه به فاکتور نگهداری ( (Rf مورد شناسایی قرارگرفتند.
یافته ها: 89 درصد از کل نمونه ها حاوی رنگ بودند از میان کل نمونه های رنگی ، 62 نمونه(5/18در صد) حاوی رنگ مصنوعی غیر مجاز خوراکی، 237 نمونه (5/70در صد) حاوی رنگ مصنوعی مجاز خوراکی برای تولید کننده های صنعتی و 37 نمونه(11در صد) حاوی رنگ طبیعی بود. رنگ کارمیوزین (CARMOISINE) بیشترین مورد مصرف در میان رنگ های مورداستفاده در آب آلبالو و آب زرشک بررسی شده بود.
نتیجه گیری:. دارا بودن هزینه پایین، پایداری، pH،خلوص و شرایط محیطی سبب شده است که مصرف رنگ های خوراکی بدون توجه به عوارض آنها ویا بدون توجه به کیفیت خوراکی آنها رو به فزونی یابد. بنا براین پیشنهاد می گردد که افزایش آگاهی تولید کنندگان ومصرف کنندگان می تواندراه حلی جهت کاهش مصرف اینگونه رنگ ها درآب آلبالو و آب زرشک باشد.
فاطمه نادعلی، شیرین فردوسی، بهرام چاردولی، غلام رضا توگه، ناهید عین اللهی، سید اسد اله موسوی، کامران علی مقدم، اردشیر قوام زاده، سید حمیداله غفاری،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو (MPNs) یک گروه هتروژن از بیماریهایی هستند که در آنها یک اختلال کلونال اولیه در سطح سلول بنیادی خونساز منجر به افزایش تولید در یک یا چند رده سلول خونی می شود. اخیرا جهش اکتسابی JAK2 V617F در تعداد زیادی از این بیماران شناسایی شده است. این جهش ناشی از تغییر G به T در نوکلئوتید 1849 در اگزون 12 از ژن JAK2 واقع بر روی کروموزوم 9 است که منجر به جایگزینی اسیدآمینه فنیل آلانین به جای والین در موقعیت 617 از پروتئین JAK2 می گردد .مطالعه حاضر به منظور تعیین این جهش انجام شد.
روش بررسی : مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. در این مطالعه جهش JAK2 V617F با روش نمونه گیری تصادفی ساده، در 58 بیمار با تشخیص جدید یا در حال درمان مبتلا به بدخیمی های میلوپرولیفراتیو با روش سیستم تکثیر متزلزل جهش ها (ARMS-PCR ) مورد ارزیابی قرار گرفت. روش ARMS-PCR یک تست سریع و آسان است. به علاوه، امکان افتراق ما بین افراد هموزیگوت و هتروزیگوت دارای جهشJAK2 V617F را فراهم می سازد. برای تایید نتایج، سه نمونه از بیماران موردsequencing قرار گرفتند.
یافته ها : میزان جهش ژن JAK2 در گروه مطالعه، قابل مقایسه با نتایج گزارش شده قبلی هست. بنابراین روش ARMS-PCR می تواند به عنوان یک تست تشخیص افتراقی در بیماران مشکوک به نئوپلاسم های میلوپرولیفراتیو BCR-ABL منفی (MPNs) استفاده شود.
نتیجه گیری :جهش در 6/86 درصد (30/26) بیماران پلی سیتمی ورا، 6/46 درصد (15/7) بیماران ترومبوسیتمی اولیه، و 5/61 درصد (13/8) بیماران میلوفیبروز اولیه شناسایی شد. بیماران جهش مثبت پلی سیتمی ورا، میزان گلبولهای سفید بالاتری داشتند(p=0.03). به علاوه 16 بیمار از 26 بیمار پلی سیتمی ورا JAK2 مثبت، زن بودند. در سایر گروهها تفاوت قابل توجهی یافت نشد. وجود جهش توسط روش sequencing مورد تایید قرارگرفت.
رضا صفدری، محمد رضا اکبری، شهرام توفیقی، مهدیه معین الغربایی، غلامرضا کرمی،
دوره 3، شماره 2 - ( 6-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه بیماریهای روانی مانند بسیاری از بیماریها ، تاریخی به قدمت انسان دارند. نظام اطلاعات بالینی بیماریهای روانی ناشی از جنگ به عنوان بخشی از نظام مدیریت اطلاعات بیماریهای روانی است که به واسطه مدیریت دادههای بیماران روانی ناشی از جنگ ، مدیریت این بیماریها را میسر میسازد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه این نظام در کشورهای آمریکا، استرالیا و انگلیس و ارائه راهکارهای عملی برای ایران انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از دسته ی مطالعات توصیفی - مقطعی است. ابتدا وضعیت موجود این نظام در مراکز روانپزشکی بوستان اهواز و صدر و سعادت آباد تهران با استفاده از پرسشنامه در دوره زمانی 88- 1387 بررسی گردید. سپس به بررسی این نظام در کشورهای منتخب پرداخته شد و براساس نیاز کشورمان، راهکارهای عملی برای ایران پیشنهاد گردید. تحلیل اطلاعات براساس مقایسه ویژگی های نظام پیشگفته در کشورهای مورد مطالعه به صورت تحلیل توصیفی - نظری صورت گرفت.
یافته ها: در طول تحلیل وضعیت موجود این نظام در بیمارستانهای مورد مطالعه و نبود این نظام، براساس مطالعه،وجود اشتراک و افتراق نظام اطلاعات بالینی بیماریهای روانی ناشی از جنگ در کشورهای منتخب، در قالب 4 محور(اهداف، ساختار محتوایی، عناصر اطلاعاتی، معیارهای ثبت اطلاعات) بررسی گردید.
بحث و نتیجه گیری: طراحی و اجرای چنین نظامی در مراکز روانپزشکی بنیاد شهید، جهت مدیریت این بیماریها، که دو هدف متعالی نظامهای بهداشتی، یعنی کنترل کیفیت و کنترل هزینهها را به همراه دارد، توصیه میشود
حمیداله غفاری، پریسا کریم زاده، بهرام چهاردولی، کامران علی مقدم، اردشیر قوام زاده، حسین درگاهی، بابک بهار، غلام رضا توگه، فاطمه نادعلی،
دوره 3، شماره 2 - ( 6-1388 )
چکیده
زمینه و هدف: جهش اکتسابی JAK2V617F درغالب نئوپلاسمهای میلوپرولیفراتیو مزمن BCR-ABL منفی دیده میشود که شامل پلی سیتمی ورا، ترومبوسیتمی اولیه و میلوفیبروز اولیه میباشد.
در سـال 2005 ارتبـاط مـا بیـن نئوپلاسـمهـای Polycythemia vera, (PV)Essential Thrombocythemia (ET)PMF(Primary myelofibrosis) از طریق شناسایی یک جهش اکتسابی تیروزین کیناز JAK2V617Fبیشتر مشخص شد. در این جهش جانشینی گوانین با تیمیدین در نوکلئوتید موقعیت 1849 منجر به جایگزینی والین با فنیل آلانین در اسید آمینه 617 میشود، که در دومن پسود و کیناز JH2(from JAK- Homology-2) در اگزون 12 از ژن JAK2 بر روی کروموزم 9 قرار گرفته است. این جهش در سلولهای اجدادی خونساز سبب افزایش حساسیت به فاکتورهای رشد و سیتوکینها شده و ایجاد ناهنجاری در پروتئین تیروزین کیناز و فسفاتاز میکند.
روش بررسی: این مطالعه روی 58 بیمار صورت گرفت که 15 نفر ET ، 13 نفر PMF و 30 نفر مبتلا به PV بودند. گزارش جهش بوسیله روش اختصاصی- آلل AS-RT-PCR رویRNA استخراج شده از گلبولهای سفید و تعیین توالی ژن صورت گرفت. دادههای مربوط به 58 بیمار وارد SPSS شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری به روش Mann-Whitney Test قرار گرفت.
یافته ها: این مطالعه روی 58 بیمارMPN(Myeloproliferative neoplasm) abl-bcr منفی صورت گرفت که نتایج حاصل از آن شامل 6/86 % (30/26) بیمار پلی سیتمی ورا، 53% (15/8 ) بیمار ترومبوسیتمی اولیه و 5/61% (13/8) بیمار میلوفیبروز اولیه میباشد.
در این مطالعه بیماران پلی سیتمی ورا که دارای جهش JAK2 بودند. شمارش گلبول سفید بیشتری را نشان دادند و بعلاوه تعداد زنان JAK2 مثبت (P=0.03) در پلی سیتمی بیشتر از مردان بود که نشان دهنده ارتباط این جهش با جنس میباشد و در سایر گروهها تفاوتی مشاهده نشد.
بحث و نتیجه گیری: شناسایی این جهش در تشخیص افتراقی نئوپلاسم از میلوپرولیفراسیون واکنشی و همچنین تعیین پیش آگهی و پیش بینی پاسخ به درمان مفید بوده و یک هدف بالقوه برای درمان میباشد. بعلاوه طی مقایسه حساسیت چند روش برای تشخیص جهشJAK2 ، نشان داده شده است که روشAS-RT PCR در مقایسه با دیگر روشها مثل RFLP، pyrosequencing وARMS-PCR دارای حساسیت بیشتری است. در هر صورت این جهش راههای جدیدی برای تحقیقات بالینی وبنیادی باز کرده و در تشخیص و طبقه بندی MPN تاثیر داشته است.
کرامت اله رحمانیان، عطیه جعفرزاده، علی خالویی،
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: مصرف دخانیات یکی از علل عمده مرگ از بیماری های مزمن است که از دوران نوجوانی آغاز میشود. هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع استعمال سیگار و عوامل تعیین کننده آن در دانش آموزان دبیرستانی شهرستان جهرم میباشد.
روش بررسی: این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که در سال 1386 در شهرستان جهرم انجام شد. تعدادی از دانش آموزان به روش نمونه گیری چند مرحلهای انتخاب شدند. پرسشنامه همگون و پایا و روا توسط دانش آموزان منتخب حاضر در روز تحقیق تکمیل شد. برای آزمون تعیین کننده های استعمال دخانیات در میان دانش آموزان با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 از آزمون کای-دو، تی استیودنت و رگراسیون لجستیک استفاده شد.
یافتهها: شیوع استعمال دخانیات در میان دانش آموزان مقطع دبیرستان و پیش دانشگاهی به ترتیب برابر 4/9 و 7/12 درصد بود. 53 درصد از دانش آموزان سیگاری مقطع دبیرستان و 88 درصد دانش آموزان سیگاری مقطع پیش دانشگاهی برای اولین بار سیگار را از دوستان خود دریافت کرده بودند. قوی ترین فاکتور تعیین کننده استعمال دخانیات در میان دانش آموزان هر دو مقطع تحصیلی جنس بود.
بحث و نتیجه گیری: برنامه های مؤثر پیشگیری از استعمال دخانیات بایستی برروی نفوذ دوستان و اعضاء خانواده و به موضوع سن شروع و تداوم استعمال دخانیات متمرکز شود.
امیرصابر قراملکی، آندیا احمدی، فرزاد فرجی خیاوی، شاهین آرپناهی ایستادگی، کوروش جعفریان،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: خطاهای پزشکی از جمله مشکلات قابل توجه برای تمام سیستمهای بهداشتی در دنیا است. در واقع،
عوارض جانبی داروها چهارمین علت مرگ و میر ناشی از خطاهای پزشکی در آمریکا است. هدف اصلی این مطالعه بررسی دیدگاه متخصصین بالینی پیرامون سیستم الکترونیکی تداخل دارو و غذا در بیمارستان های شریعتی و امام خمینی(ره) بود.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه مورد پژوهش 90 نفر از متخصصین بالینی را شامل میشد. برای بررسی دیدگاه متخصصین از پرسشنامهای حاوی 16 سوال استفاده گردید. برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری پس از گردآوری دادهها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای محاسبه شده برابر با 85/0 شد که در سطح قابل قبول بود. برای تعیین روایی ابزار اندازه گیری نیز از نظرات اساتید صاحب نظر استفاده گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان میدهند که 4/95% از متخصصین بالینی دیدگاه مثبتی روی میزان ضرورت اجرای این طرح داشتند و 3/94% از متخصصین مایل به اجرای این سیستم بودند.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت موضوع و ابراز نیاز به آن از سوی متخصصین، لازم است روی پیشگیری از تداخل غذا و دارو سرمایه گذاری بیشتری صورت پذیرد. تجهیز بیمارستانها به نظام مدیریت اطلاعات تطبیق یافته با این موضوع یکی از اصلی ترین راهکارهای موجود به نظر میرسد. قطعاً کاهش و جلوگیری از قرار گرفتن بیماران در معرض تداخلات دارو و غذا در کاهش خطاهای پزشکی و بهبود کیفیت مراقبت های درمانی خواهد بود.
محمد مهدی سلطان دلال، عباس رحیمی فروشانی، بهرام نیک منش، اکبر طباطبایی بفرویی، نوشین عقیلی،
دوره 5، شماره 2 - ( 6-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: سالمونلوزیس یک گاستروانتریت ناشی از آلودگی به سروتایپهای سالمونلا و یکی از شایعترین عفونتهای غذایی در جهان میباشد. هدف از این تحقیق بهینه سازی روشهای متداول در جداسازی سالمونلا از نمونه اسهال کودکان میباشد.
روش بررسی: از 100 کودک بیمار مبتلا به اسهال مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان تهران نمونه مدفوع تهیه گردید. سپس از 3 روش غنی سازی راپاپورت واسیلیادیس براث(RV) و تتراتیونات براث(TT) در 42 درجه سانتی گراد و سلنیت سیستئین براث(SC) در 37 درجه سانتی گراد جهت غنی سازی سالمونلا استفاده گردید. پس از 24 ساعت از هر روش بر روی 6 محیط کروم آگار سالمونلا(CHROMagar Salmonella)، رامباخ آگار(RA)، گزیلوز- لیزین- دزوکسی کولات آگار(XLD)، هکتون انتریک آگار(HE)، سالمونلا شیگلا آگار(SS)، بریلیانت گرین آگار(BG) تلقیح نموده شد.
یافتهها: در مجموع 13 نمونه(13%) به عنوان سالمونلا شناسایی شدند. از این تعداد تمامی 13 نمونه(100%) با استفاده از RV براث، 8 نمونه (5/61%) با SCبراث و 3 نمونه (23%) با TTبراث مثبت شدند. بالاترین میزان جداسازی از ترکیب محیط غنی کننده RV براث و محیط کشت انتخابی RA آگار با نسبت100% بدست آمد و پایینترین میزان جداسازی از ترکیب محیط غنی کننده TT براث و محیط کشت انتخابی BG آگار با نسبت 4/15% بدست آمد.
نتیجهگیری: مقایسه 3 محیط غنی کننده و 6 محیط کشت انتخابی نشان داد که ترکیبRV براث و RA آگار برای جداسازی سالمونلا بسیار مناسب است.
سید امیر حسین امامی، شاهین محمدی، سعید کاویانی، مسعود سلیمانی، شعبان علیزاده، احترام دژبخش، فاطمه کوهکن، مجید مصاحبی، حسین درگاهی،
دوره 5، شماره 3 - ( 8-1390 )
چکیده
زمینه وهدف: microRNA ها دستهای ازRNAهای کوچک غیر کدکنندهای هستند که در فرآیندهای متعدد سلولی از قبیل تکثیر، تمایز، آپوپتوز و سرطان نقش دارند. مطالعات اخیر افزایشmiR-210 را در طی تمایز پیش سازهای خونی به رده اریتروئیدی نشان دادهاند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر افزایشی MiR-210 بر تغییر بیان هموگلوبین گاما در رده سلولی k562 میباشد.
روش بررسی: ابتدا رده سلولی k562 در محیط RPMI1640 کشت داده شد. pre-miR-210توسط لیپوفکتامین به سلول K562 انتقال داده شد. افزایش بیان pre-miR-210 با miRNA real time-PCR تایید شد سپس تغییر الگوی بیان هموگلوبین گاما در روز 7 و 14 با RT-PCRو real time pcr بررسی گردید.
یافتهها: نتایج نشان دادند که افزایش miR-210 در رده سلولی K562 باعث 25برابر افزایش بیان هموگلوبین گاما نسبت به نمونه کنترل میشود. آنالیز دادهها معنی دار بودن الگوی تغیرات بیان هموگلوبین گاما نسبت به سلول کنترل را نشان داد(0002/0≥p).
نتیجه گیری: بر اساس یافتهها افزایش miR-210 میتواند بیان زنجیره گاما را به طور چشمگیری افزایش دهد. از این رو پس از مطالعات تکمیلی، افزایش miR-210 میتواند هدف مناسبی در بهبود آنمی داسی و تالاسمی بتا باشد.
ایمان تهمتن، شهرام صدقی،
دوره 5، شماره 4 - ( 10-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه یکی از دغدغههای پزشکان این است که چگونه میتوانند در اسرع وقت به اطلاعات پزشکی دسترسی پیدا کنند. رایانههای جیبی و تلفنهای هوشمند از جمله فناوریهایی هستند که از طریق آنها میتوان به راحتی به اطلاعات سلامت دسترسی پیدا کرد. هدف مقاله حاضر بررسی مهمترین کاربردهای رایانههای جیبی و تلفنهای هوشمند در پزشکی و دسترسی به اطلاعات سلامت میباشد.
روش بررسی: با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی Pubmed، Google Scholar و Scopus مطالعاتی که به بررسی کاربردهای مختلف رایانههای جیبی و تلفنهای هوشمند در میان جامعه پزشکی پرداخته بود، جمع آوری شد. در جستجو از عبارتهای Handheld Computer, Mobile phone، Smartphone، Personal digital assistants و مترادف ها استفاده شد.
نتیجه گیری: با حجم وسیع اطلاعات پزشکی که روزانه تولید میشود، رایانههای جیبی و تلفنهای هوشمند ابزارهای مفیدی برای پزشکان و دانشجویان پزشکی میباشند؛ چرا که از طریق این ابزارها به راحتی میتوانند بر بالین بیمار به اطلاعات روزآمد دسترسی پیدا کنند و دانش پزشکی خود را ارتقا بخشند. بهرهگیری از این ابزارها در مراکز درمانی کشور کارایی و کیفیت خدمات بهداشتی درمانی را ارتقاء میدهد.
محمدرضا میگون پوری، پدرام یزدانی، حمیدرضا رضائیان زاده،
دوره 5، شماره 5 - ( 12-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: شناسایی فرصتهای کارآفرینانه در زمینه خدمات مشاوره تغذیه، یک موضوع محوری جهت اشتغال کارشناسان تغذیه و پاسخگویی بهتر به نیازهای مبتلایان به بیماریهای مزمن میباشد. در همین راستا، این پژوهش با هدف تحلیل روند عرضه و تقاضای خدمات مشاوره تغذیه در دیابت، به عنوان یک گام اساسی در جهت شناسایی فرصتهای کارآفرینانه برای مشاوران تغذیه در شهر تهران، صورت پذیرفت.
روش بررسی: جهت اجرای این پژوهش توصیفی- پیمایشی، پرسشنامهای مبتنی بر طیف لیکرت برای 80 نفر از فعالان صاحب تخصص در عرصه خدمات مشاوره تغذیه در شهر تهران، از طریق ایمیل ارسال گردید که 48 نفر از آنان به پاسخگویی به پرسشنامه اقدام نمودند. نهایتاً محاسبه مقادیر میانگین پاسخهای مشارکت کنندگان و مقایسه آنها با یکدیگر، با استفاده از برنامه 5/11SPSS ، انجام شد.
یافتهها: یافتههای مبتنی بر پاسخهای مشارکت کنندگان، مشخص نمود که بیشترین تقاضای برآورده نشده گروههای مختلف سنی، تحصیلی و درآمدی بیماران دیابتی، مربوط به شیوه مشاوره تغذیه در قالب تیم درمانی میباشد.
نتیجه گیری : مشاوره تغذیه در قالب تیم درمانی را میتوان به عنوان زمینه مناسب برای فعالیتهای کارآفرینانه در نظر گرفت.
سکینه ولی قزوینی، الهام شاه بهرامی، یاسر نظری، فردین مرادی، روح اله کلهر،
دوره 6، شماره 1 - ( 2-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: سازمانها برای حرکت به سمت تعالی، ناگزیر از استقرار سیستمهای نوین مدیریتی هستند. از جمله فنونی که در دو دهه اخیر از اروپا آغاز شده و در عرصه مدیریت کشور موضوعیت یافته، مدل تعالی سازمانی EFQM است. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد بیمارستان شهید رجایی قزوین بر اساس الگوی تعالی سازمانی EFQM بود.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی در سال 1389 در بیمارستان شهید رجایی قزوین انجام شد. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه استاندارد الگوی تعالی سازمانی EFQM بود که توسط کلیه مدیران مرکز تکمیل شد. روایی پرسشنامه بر اساس نظر خبرگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ آزمون شده که 97/0 به دست آمد. یافتهها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بیمارستان مورد مطالعه در توانمندسازها در مجموع 99/183 امتیاز از 500(88/36 درصد از امتیاز مطلوب) را کسب کرد. در نتایج در مجموع 71/183 امتیاز از 500(75/36 درصد از امتیاز مطلوب) را کسب کرده و در کل، 7/366 امتیاز از 1000 امتیاز موجود در الگو را برای ارزیابی عملکرد، در سال 1389 کسب نموده است.
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که این بیمارستان از نظر معیارهای الگوی سرآمدی در وضعیت متوسطی قرار دارد. داشتن دیدگاه سیستماتیک قوی، توجه به مدیریت مبتنی بر فرآیندهای سازمانی و نتیجه گرایی، استفاده از این مدل، برای بیمارستانهای ایرانی که معمولاً در این حوزهها با مشکلات جدی روبرو هستند بسیار آموزنده و اجرایی است.
آذر طل، سیما اسماعیلی شهمیرزادی، داود شجاعی زاده، محمدرضا اشراقیان، بهرام محبی،
دوره 6، شماره 3 - ( 6-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و ناتوانی در اغلب کشورهای جهان میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی منافع و موانع فردی درک شده در اتخاذ رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی افراد در معرض خطر مراجعه کننده به بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که 325 نفر از افراد در معرض خطر بیماری قلبی و عروقی به صورت تصادفی انتخاب شدند و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه خودساخته جمع آوری گردید. به منظور تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده گردید.
یافتهها: میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر 27/11±56/53 بود که 155 نفر(7/47درصد) زن، 170 نفر(3/52 درصد) مرد بودند و بین میانگین نمره منافع درک شده با شغل، فعالیت فیزیکی، نوع و مدت زمان انجام فعالیت فیزیکی، استعمال دخانیات و آگاهی از عوامل خطر ارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید(001/0>p). میانگین نمره موانع درک شده با شغل، سابقه خانوادگی، استعمال دخانیات و آگاهی از عوامل خطر ارتباط آماری معنی دار داشت(05/0>p).
نتیجهگیری: یافتههای فوق نشان داد که متغیرهای دموگرافیکی و مرتبط با سلامت و بیماری بر درک موانع و منافع اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و عروقی تاثیر گذار میباشد. بنابراین با رویکردهای مداخلهای و آموزشی متناسب با ویژگیهای گروه هدف میتوان در راستای ارتقاء سلامت گام های اساسی برداشت.
پدرام یزدانی، حمیدرضا رضائیان زاده، محمدرضا میگون پوری،
دوره 6، شماره 3 - ( 6-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه، به علت رقابت شدید بین مشاوران تغذیه و تغییرات سریع در تقاضای بیماران برای دریافت خدمات مشاوره تغذیه، بکارگیری مفاهیمی نظیر "شناسایی فرصتهای کارآفرینانه" در این عرصه، اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. یکی از پر کاربردترین شیوهها جهت شناسایی فرصتهای کارآفرینانه، "تحلیل استراتژیک محیط خارجی" میباشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی تأثیرگذاری سطح تحصیلات مشاوران تغذیه بر تحلیل استراتژیک آنان درباره فرصتهای کارآفرینانه انجام گرفته است.
روش بررسی: این پژوهش تحلیلی بر مبنای داده هایی(سطوح تحصیلی مشاوران تغذیه و پاسخهای آنان در مورد عرضه و تقاضا برای خدمات مشاوره تغذیه) انجام گرفت که در جریان تحقیقی که در گذشته با عنوان "تحلیل روند عرضه و تقاضا در زمینـه خـدمات مشـاوره تغذیـه در دیـابت: گـامی اسـاسی در جهت شناسایی فرصتهای کارآفرینانه برای مشاوران تغـذیـه" صـورت پذیـرفته بـود، گـردآوری شـده بـودند. همچـنین، "آزمـون همبستگـی Spearman" و "آزمـون GLM multivariate" جهت تجزیه و تحلیل دادههای مذکور، به کار گرفته شدند.
یافتهها : هر دو آزمون آماری، نشان دادند که بین سطوح تحصیلی(مشتمل بر 1- کارشناسی و 2- کارشناسی ارشد و دکترا) مشاوران تغذیه با دو سوم از نظرات ارائه شده توسط آنان، ارتباط معنی دار وجود داشت.
نتیجهگیری:. سطح تحصیلات مشاوران تغذیه، تأثیری نسبی بر تحلیل استراتژیک آنها درباره فرصتهای کارآفرینانه دار
علی طاهری میرقائد، مسعود یونسیان، حسین درگاهی، علیرضا باهنر، علیرضا بهرامی، امیر للـه گانی، حمید چوبینه،
دوره 7، شماره 1 - ( 2-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : امروزه خانوادههای بسیاری یا از حیوانات خانگی مراقبت میکنند، یا در یک واحد دامپروری مشغول فعالیتند. بررسی پیامدهای روانی و شخصیتی نگهداری و کار با حیوانات، اهمیت خاصی دارد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه وضعیت سلامت روانی و ویژگیهای شخصیتی صاحبان حیوانات خانگی با صاحبان و کارکنان واحدهای دامپروری می باشد.
روش بررسی: تعداد 500 نفر از مرتبطین با انواع حیوانات که به کلینیک دانشگاه تهران مراجعه کرده بودند، یا در واحدهای دامی شهر تهران مشغول فعالیت بودند، بصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه سلامت روان عمومی که در ایران استاندارد شده است و پرسشنامه خزانه سئوالات شخصیتی بینالمللی، دادههای پژوهش جمعآوری شد و با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی دادهها مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها : نتایج نشان داد کلیه میانگین زیرمقیاسهای سلامت روان عمومی به جز زیر مقیاس اضطراب بین گروههای مورد مطالعه تفاوت دارد، درحالیکه تفاوتی در برون گرایی و وظیفه شناسی آنها دیده نمیشود. هم چنین، سازش پذیری نگهدارندگان حیوانات خانگی در مقایسه با دیگر گروهها پایینتر است.
نتیجه گیری: وضعیت سلامت روان در صاحبان و نگه دارندگان حیوانات خانگی در مقایسه با سایر کشورها پائین است و تیپ های شخصیتی این افراد نیز با سایر کشورها تفاوت دارد که به نظر میرسد به دلیل تفاوت های فرهنگی و دستورات موکد دینی و فقهی در خصوص نگه داری از حیوانات خانگی است.
عاطفه افشاری، محمدعلی خطیب سمنانی، رامین رحیم نیا، سیامند انوری ساوجبلاغی، بهنام یوسفی،
دوره 7، شماره 2 - ( 4-1392 )
چکیده
زمینه و هدف : بنگاههای اقتصادی همواره به دنبال روشی هستند تا با استفاده از آن، میزان سودآوری محصولات و یا خدمات را افزایش دهند. از این رو تعیین بهای تمام شده خدمات جهت دستیابی به این هدف، امری ضروری به نظر میرسد. این مطالعه با هدف شفاف نمودن هزینهها برای واحدهای دولتی با تبیین تخصیص هزینه بر حسب فعالیت هر واحد طراحی گردید.
روش بررسی: مطالعه از نوع توصیفی بوده و اطلاعات آن براساس روش میدانی از فعالیتهای صورت گرفته در مرکز تصویربرداری مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) در سال 1389 بدست آمد. به منظور احصاء هزینههای هر کانون هزینههای مستقیم و غیرمستقیم مربوط به آن کانون هزینه محاسبه گردید. با استفاده از روش هزینه یابی برمبنای فعالیت اطلاعات تحلیل گردید و نهایتاً از تفاضل میزان درآمد و هزینه هر فعالیت، هزینه – فایده خدمات هر واحد محاسبه شد.
یافتهها : مشخص گردید که مرکز با در اختیار داشتن میانگین 486 , 573 ریال درآمد و 962 , 527 ریال هزینه به ازای هر خدمت، 524 , 45 ریال سود به ازای هر خدمت کسب مینماید.
نتیجهگیری: در صورت اجرای کامل سیستم حسابداری تعهدی، هزینه تمام شده کلیه خدمات بدست خواهد آمد و خدمات در واحدها به صورت بهینه قیمت گذاری خواهند شد. با مدیریت هزینهها و حذف هزینههای غیر ضروری بهای تمام شده خدمات با حفظ بهره وری لازم کاهش مییابد و سازمان را قادر به ادامه حیات و توسعه بر پایه فعالیتهای استراتژیک خود میکند.
امیر اشکان نصیری پور، بهرام دلگشایی، روح الله کلهر، محمد زکریا کیایی، الهام شاه بهرامی، سید سعید طباطبایی،
دوره 7، شماره 4 - ( 8-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: اثربخشی و موفقیت یک سازمان به عملکرد کارکنان و به میزان تفاهم بین مدیران و کارکنان در اولویت بندی انواع مختلف انگیزانندههای شغلی بستگی دارد. این مطالعه به منظور تعیین عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان بیمارستانهای آموزشی شهر قزوین براساس نظریه هرزبرگ انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی بود. جهت انجام این پژوهش 110 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامهای بود که از چهار قسمت تشکیل شده بود. برای تعیین میزان اهمیت هر یک از عوامل بهداشتی و انگیزشی موثر بر عملکرد کارکنان از مقیاس پنج درجهای لیکرت استفاده شد.
یافتهها : عوامل امنیت شغلی با میانگین نمره 39/4، حقوق و دستمزد مناسب با میانگین نمره 38/4 از نمره 5 در زمره عوامل بهداشتی و عوامل احساس مسئولیت در کار با میانگین نمره 38/4، مورد علاقه بودن کار با میانگین نمره 38/4 از نمره 5 در زمره عوامل انگیزشی به ترتیب در اولویت قرار گرفتند. 8/70 درصد از کارکنان دو عامل حقوق و دستمزد و امنیت شغلی را مهمترین عوامل بازدارنده در بهبود عملکرد کارکنان میدانستند.
نتیجهگیری: توجه و برنامه ریزی جهت تامین عوامل حقوق و دستمزد مناسب و امنیت شغلی به عنوان عوامل بهداشتی و احساس مسئولیت در کار و احساس موفقیت در کار به عنوان عوامل انگیزشی، بیش از هر عامل دیگری میتواند در بهبود عملکرد کارکنان موثر باشد.
آرام رستمی، حمید بورقی، رضا قاسم نژاد،
دوره 7، شماره 6 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: بخشهای پرتونگاری از
بخشهای اساسی و گران قیمت هر مرکز درمانی است. در این میان به کارگیری صحیح نظام
اطلاعات بیمارستان موجب ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی درمانی و کاهش هزینههای بخشهای
درمانی میگردد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی کارکنان بخشهای رادیولوژی
بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص کاربردهای نظام اطلاعات
بیمارستان((HIS میباشد.
روش
بررسی: در این مطالعهی توصیفی که به صورت مقطعی بر روی 52 نفر از کارکنان بخشهای
رادیولوژی بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی همدان(1391) انجام گرفت میزان
آگاهی آنان در مورد HIS، با
استفاده از پرسشنامهی دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه
در ارتباط با نظام اطلاعات بیمارستانی که اعتبار علمی و روایی
پرسشنامهها از قبل توسط اعضای هیئت علمی گروه مدارک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی
کاشان تایید شده بود و نیز مجریان این پژوهش پایایی 8/0
را برای آن به دست آوردند، مورد بررسی قرار گرفت. در آخر نیز دادههای حاصل از پژوهش
توسط نرم افزار SPSS ویرایش
هفدهم مورد تحلیل و بررسی آماری قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که 8/3 درصد از کارکنان دارای
آگاهی ضعیف، 4/65 درصد آگاهی متوسط و 8/30 درصد آگاهی خوبی در مورد کاربردهای(HIS) داشتند و در این میان،
آگاهی عالی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق برگزاری دورههای مرتبط و به روز برای آشنایی هرچه
بیشتر کارکنان بخشهای رادیولوژی با نظام اطلاعات بیمارستانی(HIS) توصیه میگردد.
سیدجواد قاضی میرسعید، زهرا پورامینی،
دوره 7، شماره 6 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه
و هدف: عدم توجه به مقولهی همپوشانی در
دو پایگاه اطلاعاتی، باعث خرید منابع تکراری و در نتیجه اتلاف بخشی از اعتبارات
تخصیصی میشود، به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی میزان همپوشانی مقالات حوزه
قلب و عروق نمایه شده در دو پایگاه اطلاعاتی Scopus وWeb of Science در فاصله سالهای 2001 تا
2010 انجام گردید.
روش
بررسی: در
این مطالعه پیمایشی ابتدا سرعنوانهای فرعی زیر سرعنوان قلب و عروق از اصطلاحنامه
پزشکی((Mesh 2012 استخراج و سپس هر کلیدواژه در عناوین مقالات هر دو پایگاه جستجو و
مقالات بازیابی گردید. در ادامه اطلاعات کتابشناختی این مقالات وارد نرم
افزارEndnote
X3 شد و پس از آن بر اساس
الفبای عنوان مقالات مرتب گردید. بدین ترتیب مقالات مشترک میان این دو پایگاه و
مقالات منحصر به هر پایگاه تعیین شد. در پایان با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 0.1.0.8
میزان همپوشانی نسبی و سنتی این دو پایگاه محاسبه و نتایج
در قالب جداول ارائه گردید.
یافتهها: در کل 45680 مقاله بازیابی شد که از این تعداد
27979 مقاله مشترک، 14875 مقاله منحصر به Scopus و 2826 مقاله
متعلق به Web of Scienceبودند. همپوشانی
سنتی 5/61%، همپوشانی Science Web of با Scopus، 28/65% و Scopus با Web of Science، 82/90% بود.
نتیجهگیری: میزان همپوشانی سنتی این دو پایگاه و همچنین همپوشانی نسبی Scopus با Web of Science بیشتر از همپوشانی نسبی Web of Science با Scopus است، یعنی Scopus مقالات زیادی
را نمایه کرده است که در Web of Science وجود ندارد.
مینا عزیززاده ، شهرام توفیقی، احمد فیاض بخش،
دوره 8، شماره 3 - ( 6-1393 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به این که پرستاران، کاربران نهایی نظام اطلاعات بیمارستان هستند، بنابراین بررسی دیدگاه آنها در این خصوص میتواند در شناسایی نقاط قوت و ضعف، و در ارتقا و بهبود عملکرد بیمارستان مفید باشد. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه پرستاران در خصوص تاثیر نظام اطلاعات بیمارستان بر روی فرآیندهای پرستاری در بیمارستان فارابی انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در آن تاثیر نظام رایانهای اطلاعات بیمارستان بر تغییر دقت، صحت و سرعت فرآیندهای پرستاری، و همچنین بر رضایت و نگرش پرستاران مطالعه شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامهای بود که روایی آن از طریق بررسی متون علمی و مشورت با افراد متخصص و پایایی آن از راه محاسبهی ضریب آلفای کرونباخ تایید شد.
یافتهها: در مجموع، 61 درصد پرستاران از عملکرد سیستم اطلاعات بیمارستان تاحدی راضی و 5/30 درصد کاملاً راضی بودند. همچنین از نظر اکثریت پاسخ دهندگان، سیستم اطلاعات بیمارستان بر فرآیندهای پرستاری مورد استفاده در بیمارستان فارابی تاثیر مثبت داشت.
نتیجهگیری: به عقیدهی پرستاران، نظام اطلاعات بیمارستان در بیمارستان فارابی باعث بهبود سرعت، دقت و صحت فرآیندها میشود. با وجود این، به مشکلاتی از جمله کم بودن سرعت نرمافزار و نقص آن در بعضی فرآیندهای پرستاری از جمله عدم تمهیدات لازم برای گزارش نویسی نیز اشاره گردید. بنابراین، لازم است در جهت تکمیل و پیشرفت هر چه بیشتر این نظام و رفع نواقص موجود تلاش نمود.