جستجو در مقالات منتشر شده


6 نتیجه برای ریاحی

زهرا ابازری، عارف ریاحی ، فریبا صحبتی‮ها ، حسن صیامیان، موسی یمین فیروز،
دوره 9، شماره 3 - ( 6-1394 )
چکیده

زمینه و هدف: از آنجایی که مجلات علمی نمایانگر دستاوردهای جامعه علمی در ابعاد گسترده از نظر منطقهای، ملی و جهانی میباشند، نموداری از حیات علمی هر جامعه ای محسوب میشوند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تطبیقی و تعیین رشد کمی و کیفی مجلات و مقالات علوم پزشکی و حوز ههای وابسته در کشورهای عضو دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی در پایگاه اسکوپوس تهیه و تدوین شده است. روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع پیمایشی توصیفی بود که با رویکرد عل مسنجی صورت گرفت. جامعه پژوهش را مجلات و مقالات علمی حوزه پزشکی نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس تشکیل می دادند. لذا تولیدات علمی و 140 مجله علمی کشورهای عضو دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی، شناسایی و مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته ها: بخش قابل توجهی از تولیدات علمی کشورهای عضو دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی، در حوزه پزشکی تولید و منتشر شده است؛ بطوری که موضوع مربوط به بیش از یک چهارم از کل تولیدات علمی این کشورها، حوزه پزشکی است. همچنین تعداد مجلات نمایه شده طی سا لهای مورد بررسی از 17 مورد به 127 رسیده است. نتیجه گیری: تولید مجلات و مدارک علمی حوزه پزشکی کشورهای عضو دفتر منطقه ای مدیترانه شرقی طی سال های مورد نظر، دارای رشد مثبتی بوده و در سا لهای اخیر جهش قابل توجهی داشته است. همزمان با افزایش تعداد مجلات علمی در این کشورها، تولیدات علمی آنها نیز افزایش یافته است.
افشین موسوی چلک، عارف ریاحی، امین زارع،
دوره 12، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1397 )
چکیده

زمینه و هدف: مجلات علمی یکی از ابزارهای اساسی در توسعه­ی علم در دنیای امروزی به حساب آورده شده و جایگاه ویژه‏ای در انتشار آخرین دست‏آوردهای دانش بشری دارند. مطالعه­ی حاضر با هدف ارزیابی مجلات نمایه شده­ی ایرانی درحوزه­ی پزشکی و تعیین جایگاه منطقه ‏ای و بین­ المللی آن صورت گرفته است.
روش بررسی: مطالعه ­ی حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و با روش علم سنجی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را تمامی مجلات ایرانی در حوزه پزشکی تشکیل می‌دهند که تا سال 2016 در پایگاه اسکوپوس نمایه ‏سازی شده‏ اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزارهای آماری انجام شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که تعداد مجلات ایرانی از 2 مورد در سال 1999 به 78 مورد در سال 2015 افزایش یافته است. 15 شهر، 29 مرکز و دانشگاه نیز در انتشار مجلات نمایه شده فعالیت داشته که دانشگاه تهران با 19 مجله، بیشترین تعداد مجلات علمی را پشتیبانی و منتشر نموده است. مجلات نمایه شده­ ی ایرانی در مقایسه با کشورهای پیشرفته ­ی دنیا، در سطح پایین‏تری قرار داشته و در زمره ­ی مجلات با کیفیت قرار نداشته ‏اند.
نتیجه ‏گیری:  از مهمترین دلایل رشد کمی مجلات ­ایرانی در حوزه­ی پزشکی را می‏توان به عواملی از قبیل سیاستهای افزایشی پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس در نمایه ‏سازی، رعایت استاندرها و پیروی از اسلوب و معیارهای بین المللی توسط مجلات علوم پزشکی مرتبط دانست. یافته ­ها نشان می­دهد مجلات علمی حوزه پزشکی ایران در مقایسه با سایر کشورها از نظر کیفی جایگاه مناسبی ندارند، بنابراین برنامه­ ریزی و سیاستگذاری مناسب توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‫های تابع در این زمینه به شدت احساس می­شود.

مریم امامی، نصرت ریاحی نیا، فرامرز سهیلی،
دوره 12، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1397 )
چکیده

زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف تحلیل هم ­رخدادی واژگان پروانه ­های ثبت اختراع حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی طی سال­های 1984 تا 2014  میلادی در پایگاه اداره ثبت اختراع و علایم تجاری آمریکا انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی و با تکنیک علم ­سنجی و تحلیل هم­ واژگانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه پروانه­ های ثبت اختراع حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی است که در پایگاه اداره ثبت اختراع و علایم تجاری آمریکا در بازه زمانی 1984 تا 2014 میلادی ثبت شده بود. در نتیجه­ ی این جستجو، 13424 پروانه ثبت اختراع بازیابی شد.
یافته ­ها: یافته­ های پژوهش نشان داد که از نظر فراوانی، کلیدواژه­ ی"مایع قاعدگی" و از نظر هم­ رخدادی دو کلیدواژه­ ی"مایع قاعدگی- تجهیزات تصویر رزونانس مغناطیسی" بیشترین فراوانی را در پژوهش­های حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی داشته­ اند. یافته­ های مربوط به خوشه ­بندی سلسله مراتبی به روش"وارد" منجر به شکل­ گیری هشت خوشه در این حوزه شد که این خوشه­ ها بدین شرح بودند: تجهیزات عمومی، تجهیزات توانبخشی، تجهیزات دندانپزشکی، تجهیزات درمانی، تجهیزات اورژانس، تجهیزات آزمایشگاهی، تجهیزات تشخیصی، لوازم مصرفی پزشکی.
نتیجه­ گیری: تحلیل هم ­رخدادی واژگان به خوبی ساختار علمی حوزه تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی را نشان داده است و بر این اساس موضوعات علمی استخراج و ارتباط میان آن­ها کشف شد. نقشه­ های هم­واژگانی، تغییرات و پایداری­ها در مفاهیم و واژه­ های مرتبط با این حوزه­ ی علمی را نشان داده است.

سمیه قویدل، نصرت ریاحی‌نیا، سمیرا دانیالی،
دوره 13، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1398 )
چکیده

زمینه و هدف:مطالعه برون­داد‌های علمی با استفاده از شاخص‌های علم‌سنجی، ابزاری موثر جهت درک تحقیقات علمی است. هدف پژوهش حاضر دیداری‌سازی برون­دادهای پژوهشی بین‌المللی قلمرو موضوعی SMA است.
روش‌ بررسی: پژوهش حاضر از نوع کاربردی با رویکرد تحلیلی و با استفاده از شاخص‌های علم‌سنجی انجام شده است. جامعه­ ی پژوهش حاضر، تعداد ۴۲۱۷ مدرک در پایگاه WOS، در قلمرو موضوعی SMA در بازه زمانی ۱۹۴۶ تا پایان ۲۰۱۸ است. جهت مشخص کردن کلیدواژه‌های اصلی از سرعنوان‌های موضوعی پزشکی(مش) و برای یکدست‌سازی واژگان از نرم‌افزارRavar Matrix و جهت دیداری‌سازی نیز از نرم‌افزار VOSviewer، HistCite و Excel استفاده شده است.
یافته‌ها: تعداد ۹۱ کشور در تولید برون­دادهای علمی قلمرو مذکور مشارکت داشته‌اند که در بین کشورهای تأثیرگذار، کشور آمریکا بیشترین همکاری علمی را با دیگر کشورها دارد. تعداد ۹۴۶ مجله­ ی مهم شناسایی شد که مجله ­ی Human Molecular Genetics SMA دارای بالاترین مدرک و استناد است. مقالات قلمرو موضوعی SMA مجموعا دارای ۶۰۹۷ کلیدواژه است که کلیدواژه­ی Spinal Muscular Atrophy (SMA) دارای بیشترین فراوانی و موضوع هسته در ۹ کشور تاثیرگذار در این قلمرو است. تعداد کل مقالات قلمرو مذکور، ۸۵۰۵ مورد است. کشور ایران با میزان ۰/۵۸ درصد از کل تولیدات علمی در جایگاه بیست و نهم قراردارد.
نتیجه‌گیری: سیر صعودی روند پژوهش‌های علمی قلمرو SMA، نشانگر اهمیت روزافزون این قلمرو در جهان است. با توجه به‌رشد بین‌المللی پژوهش در قلمرو مذکور و اهمیت مشارکت پژوهش‌های بین‌المللی، پژوهشگران کشورمان باید به‌همکاری علمی توجه بیشتری نشان دهند.  

سمیرا دانیالی، نصرت ریاحی‌نیا،
دوره 14، شماره 4 - ( مهر و آبان 1399 )
چکیده

زمینه و هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، نگاشت شبکه‌ی هم‌استنادی حوزه‌ی کرونا‌ویروس جهت شناخت هرچه بیشتر این حوزه بر اساس شبکه‌های هم‌استنادی است.‌‌
روش بررسی: پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، توصیفی علم‌سنجی که با استفاده از روش هم‌استنادی انجام شده‌است. در این پژوهش کلیه تولیدات علمی قلمرو بیماری کرونا ویروس(۶۹۸۰ مدرک) در بازه‌ی زمانی(۲۰۱۹-۱۹۸۵) میلادی و در تاریخ ۲۲ فرودین ۱۳۹۹ در پایگاه Web of Science مطالعه گردید. جهت تحلیل و ترسیم نقشه هم‌استنادی از نرم‌افزار VOSviewer و Excel استفاده گردید.
یافته‌ها: در حوزه‌ی کروناویروس تعداد ۶۸۱۵ مدرک، ۱۰۲۴۶ مجله و ۴۰۲۹۸ نویسنده شناسایی شد. (۲۰۰۳)ksiazek (با موضوع بررسی سندرم تنفسی حاد (SARS)) و دریافت ۸۷۵ استناد رتبه‌ی نخست را کسب نمود. مدارک پراستناد حوزه‌ی کروناویروس ۵ خوشه هم‌استنادی و خوشه‌ی اول با داشتن ۲۰۱ مدرک و موضوع بررسی ساختار کروناویروس بزرگترین خوشه را تشکیل داده‌است. مجله‌ی Journal of Virology (با دامنه‌ی موضوعی ساختار و تکثیر ژنوم، شناسایی ویروس‌ها و ...) با دریافت ۳۵۳۸۳ استناد رتبه‌ی نخست را کسب نمود. مجلات پراستناد حوزه‌ی کروناویروس ۵ خوشه‌ی موضوعی و خوشه‌ی اول با داشتن ۱۲۱ مجله و حیطه موضوعی سیاست بهداشتی، کروناویروس و ... بزرگترین خوشه محسوب می‌شود. «Patrick CY Woo» با تخصص شناسایی میکروب‌های جدید و  بیماری‌های عفونی درحال ظهور) و دریافت ۱۴۹۱ استناد، رتبه‌ی نخست را کسب نمود. نویسندگان پراستناد حوزه‌ی کروناویروس ۶ خوشه‌ی موضوعی و خوشه‌ی اول با داشتن ۱۹۵ نویسنده و حیطه تخصصی ویروس‌شناسی و کروناویروس بزرگترین خوشه را تشکیل داده‌اند.
نتیجه‌گیری: با شناسایی تولیدات علمی پراستناد حوزه‌ی کروناویروس تلاش شده‌است، دیدی جامع نسبت به مدارک برتر، مجلات برتر، و نویسندگان برتر ارایه نمود تا ابزاری تصمیم‌یار در کوتاهترین زمان ممکن باشد.

مرجان قاضی سعیدی، رویا ریاحی، رسول نوری،
دوره 14، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1399 )
چکیده

زمینه و هدف: در این پژوهش به منظور افزایش رویت پذیری مقالات مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران خدمات اشاعه‌‌ی گزینشی اطلاعات ارایه و تاثیر آن بر برخی شاخص‏های استنادی مجلات مذکور بررسی گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع دو گروهی بود. در این مطالعه، مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران(۲۰ عنوان) به‌‌صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل، تقسیم و شاخص‌های استنادی آنها  بررسی شد. سپس خدمات اشاعه‌‌ی گزینشی اطلاعات مجلات گروه آزمون بر پایه‌‌ی سیستم Alert پابمد طراحی و به‌‌مدت یک سال ارایه گردید. در نهایت، شاخص‏‌های استنادی مجلات گروه آزمون و کنترل مجددا ارزیابی و مقایسه گردید. برای تحلیل داده‏‌ها از آزمون‌‌ تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کواریانس استفاده شد.
یافته‌‌ها: مقایسه‌‌ی میانگین استنادات و نیز شاخص‏های SNIP ،SJR و CiteScore  قبل و بعد از مداخله بین گروه‏های آزمون و کنترل تفاوت معناداری نشان نداد. اما میانگین شاخص CiteScore در هر دو گروه پس از مداخله به صورت معناداری بیشتر از قبل مداخله بود. 
نتیجه‌‌گیری: نتایج نشان داد که ارایه خدمات پیش گفته در بازه زمانی تعریف شده در این پژوهش بر شاخص‏های استنادی مد نظر تاثیر معناداری نداشته است اما تجارب ارزشمندی در این مطالعه حاصل شد که در پژوهش‏های بعدی و نیز ارایه خدماتی از این دست برای پژوهشگران، کتابداران و نیز مدیران مجلات قابل استفاده خواهد بود.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb