زمینه و هدف : آزمایشگاههای محیطی و حد واسط نقش مهمی را در تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری سل دارند. امروزه بدون وجود این آزمایشگاهها، حفظ سلامت جامعه و جلوگیری از شیوع بیماری سل امکان پذیر نمیباشد. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت نیروی انسانی، امکانات، تجهیزات و رعایت استانداردها بر اساس چک لیست اطمینان کیفیت در آزمایشگاههای محیطی و حد واسط در هفت استان منتخب در سال ۱۳۹۰ بوده است .
روش بررسی: این مطالعه از نوع پیمایشی و مقطعی است. در این مطالعه هشتاد و دو آزمایشگاه محیطی و حد واسط در هفت استان منتخب در سال ۱۳۹۰ با چک لیست استاندارد ارزیابی آزمایشگاههای محیطی و حد واسط مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها : نتایج این مطالعه نشان داد استان اصفهان با ۲۰ آزمایشگاه و با ۸۸۷۰۰۰۰ نفر جمعیت تحت پوشش بالاترین تعداد آزمایشگاه و جمعیت تحت پوشش را در بین سایر استانها دارد. استان خراسان رضوی با میانگین ۲۶۳ نمونه در ماه بالاترین تعداد پذیرش، استان گلستان با میانگین ۱۳۹ مورد مثبت در ماه بالاترین تعداد نمونه مثبت در ماه را بین استانهای دیگر داشت. در ۸۲ آزمایشگاه مورد بررسی ۱۱۷ تکنسین مشغول به کار و ارائه خدمات به بیماران بودند .
نتیجهگیری: شرایط اکثر آزمایشگاههای محیطی و حد واسط مطلوب و نزدیک به استاندارد میباشد. کنترل و ارزشیابی آزمایشگاههای محیطی و حد واسط، کارکنان مجرب و متخصص، امکانات و تجهیزات مناسب به اجرای بهتر برنامه کنترل سل در کشور کمک شایانی خواهد نمود.