زمینه و هدف: قلدری در محیط کار در سراسر دنیا، یک عامل آسیب رسان شغلی، زنگ خطر سلامت روان و به عنوان یک معضل جهانی محسوب میشود. این پژوهش با هدف تعیین رابطهی رهبری تحول آفرین و قلدری در محل کار با توجه به نقش واسطهای سلامت سازمانی در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
روش بررسی: روش اجرای این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای بررسی رهبری تحول آفرین از پرسشنامه استاندارد رهبری چندعاملیBass و Avolio با پایایی(0/79)، بهمنظور سنجش سلامت سازمانی از پرسشنامه استاندارد Graham Lowe با پایایی(0/83) و برای قلدری سازمانی از پرسشنامه محقق ساخته با پایایی(0/76) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش 265 نفر از کارکنان حوزهی ستادی دانشگاه بود که به روش نمونهگیری ساده انتخاب شده بودند. در بررسی فرضیههای پژوهش از نرم افزارهای SPSS و 8.8 Lisrel و روشهای آماری توصیفی و تحلیل مسیر استفاده گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که مولفههای رهبری تحول آفرین از طریق واسطهگری سلامت سازمانی به صورت غیرمستقیم و منفی بر قلدری محل کار تأثیر میگذارند. همچنین از میان مولفههای رهبری تحول آفرین، مولفهی نفوذ آرمانی بیشترین اثر غیرمستقیم(0/19-) و از مولفههای سلامت سازمانی نیز مولفهی محیط کاری پرطراوت دارای بیشترین اثر مستقیم(0/27-) بر قلدری محل کار بود.
نتیجهگیری: سبک رهبری مناسب، یک سازمان سالم را ایجاد و باعث کاهش قلدری محل کار میگردد. بنابراین سازمانها باید به توسعهی سلامت سازمانی و ارایه آموزشهای لازم به خصوص به مدیران سازمانها بپردازند.