18 نتیجه برای قاضی میرسعید
مجید نقی پور، فریدون آزاده، حسین درگاهی، سید جواد قاضی میرسعید، محمد حسن زاده، جیران خوانساری،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1387 )
چکیده
زمینه و هدف: پیدایش مدیریت دانش و تلاش برای بکارگیری آن در برنامههای تحقیقات دانشگاهی، نشانگر اهتمام جامعه دانشگاهی در تقویت سرمایههای فکری و بهبود اثربخشی دانشگاهها در پیشرفت و اعتلای کشورهاست. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی کتابخانههای مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی کشور برای بکارگیری مدیریت دانش در آنهاست.
روش بررسی: این پژوهش مطالعهای کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی میباشد. جامعه آماری شامل 80 نفر از مدیران و مسئولان 29 کتابخانه مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی کشور بوده و برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید. روایی پرسشنامه طبق نظر محققین و پایایی آن با استفاده از معیار آلفای کرونباخ (بالاتر از 7/0) تعیین گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 15 و از طریق روشهای آمار توصیفی و آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای این مطالعه نشان داد که ساختار سازمانی برای مدیریت دانش در کتابخانههای مورد مطالعه در محدوده «متوسط» قرار دارد، اما فرهنگ سازمانی مدیریت دانش در سطح «مناسب» هست. همچنین در کتابخانههایی که عدم تمرکز، بازنگری در انجام فرایندهای سازمانی و راه اندازی شبکه داخلی برای اشتراک دانش به وجود آمده فرهنگ سازمانی موجود در آنها در وضعیتی بالاتر قرار داشته و اختلاف معنیداری با کتابخانههایی که این ساختارها را ندارند، نشان میدهند (P=0.05).
نتیجهگیری: این بررسی نشان میدهد که کتابداران و مسئولان کتابخانههای مرکزی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در اشتراک دانش و بکارگیری مدیریت دانش از تمایل و گرایش مطلوبی برخوردار بوده و بدین لحاظ دارای فرهنگ سازمانی مناسب هستند؛ بنابراین مسئولان امر باید ساختارهای مناسب و بسترهای لازم دیگر را برای بکارگیری مدیریت دانش در کتابخانههای دانشگاهی ایران فراهم نمایند.
سید جواد قاضی میرسعید، حجت زراعتی، فریدون آزاده، سید بهمن میرعلایی،
دوره 2، شماره 4 - ( 12-1387 )
چکیده
زمینه و هدف : امروزه وب گاه ها در امر اطلاع رسانی از جایگاه بسیار مهمی برخور دارند بدین منظور دانشگاهها برای ساماندهی و دسترس پذیر کردن انبوه اطلاعات و معرفی قابلیت ها و توانمندیهای خود وب گاه هایی را طراحی کردهاند. این مطالعه با هدف ارزیابی وب گاه دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس معیارهای وب سنجی در سال 2008 میلادی صورت گرفته است.
روش بررسی : این پژوهش با استفاده از روش تحلیل پیوندی که یکی از روشهای وب سنجی میباشد انجام گرفته و بر اساس چهار معیار وب سنجی visibility ، size ، rich files و google scholar وضعیت موجود وب گاه دانشگاههای علوم پزشکی تهران را مورد بررسی قرار داده است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات در پژوهشهای وب سنجی موتورهای جستجو میباشند که در این پژوهش با کمک چهار موتور جستجوی گوگل، یاهو، لایو سرچ و اگزلید دادهها جمع آوری گردیده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات ازنرم افزار Excel استفاده شده است.
یافتهها : یافتههای پژوهش نشان میدهد که در مجموع وب گاه دانشگاه علوم پزشکی تهران با 9562 پیوند دریافتی از لحاظ رویت پذیری مطلوب نمیباشد در حالیکه از لحاظ پژوهشهای منتشر شده در گوگل اسکالر با 12100 مقاله ، جایگاه بسیار مناسبی در منطقه وجهان دارد همچنین اندازه وب گاه دانشگاه علوم پزشکی تهران که وابسته به نمایه سازی توسط موتورهای جستجو میباشد بیشتر توسط موتورهای جستجو گوگل و یاهو و به میزان کمتری توسط موتورهای جستجو اگزلید و لایوسرچ نمایه سازی شده اند، تعداد 10813 صفحه به صورت فایلهای غنی شده منتشر شده است که بیشتر تمایل به انتشار مطالب در قالب .Pdf و سپس به شکل .Doc و .ppt دارند. زمان بارگذاری صفحه خانگی وب گاه دانشگاه با 4.2 ثانیه از سرعت مناسب برخوردار نمی باشد.
بحث و نتیجه گیری : جایگاه پژوهشی و استنادی وب گاه دانشگاه علوم پزشکی تهران بر اساس گوگل اسکالر در جایگاه بسیار خوب و عالی در منطقه خاورمیانه وجهان می باشد. تعداد صفحات منتشر شده در وب گاه دانشگاه علوم پزشکی تهران به زبان فارسی در حد مطلوب قرار دارد ولی محتوای منتشر شده به زبان انگلیسی مطلوب نمیباشد. تعداد پیوندهای صورت گرفته از موسسات دانشگاهی به این دانشگاه خوب می باشد اما تعداد پیوندهای صورت گرفته در سطح بین المللی و موسسات اطلاعاتی کم است.
هیوا عبدخدا، سید جواد قاضی میرسعید، علیرضا نوروزی،
دوره 4، شماره 2 - ( 6-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: تولید علم رکن اصلی تمام برنامهها برای نیل به توسعه پایدار است. در حال حاضر مهمترین شاخصه تولید علم، تعداد مدارک نمایه شده از مجلات علمی در پایگاههای اطلاعاتی است که به پژوهشهای علمسنجی و کتابسنجی میپردازند. این مطالعه با هدف بررسی میزان تولیدات علمی حوزه پزشکی ایران بر مبنای مدارک نمایه شده در پایگاههای استنادی WOSو Scopus در فاصله سالهای 2009-2005 انجام شده است.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن از تحلیل کتابسنجی استفاده شد. جامعه پژوهش عبارت بود از کلیه مجلات علمی- پژوهشی انگلیسی زبان که تا زمان انجام این بررسی در پایگاههای WOSو Scopus نمایه شده بودند. ابزار جمعآوری دادهها سیاهه کنترلی محقق ساخته بود که با مراجعه به وبگاه پایگاههای اطلاعاتی و مشاهده مستقیم برای هر عنوان مجله تکمیل شد. دادهها پس از گردآوری و ورود به رایانه توسط روشهای آماری مناسب و نرم افزار SPSS تجریه و تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که از تعداد 44 عنوان مجله مورد بررسی، 18 عنوان در پایگاه WOS و 20 عنوان در پایگاه Scopus نمایه شدهاند. تعداد مدارک ثبت شده و تعداد استناد به آنها در پایگاههای مورد بررسی با گذر سال در حال افزایش بوده است. بیشترین تعداد مدارک و استنادها مربوط به سالهای پایانی میباشد. تعداد مدارک ثبت شده در پایگاه Scopus بیشتر از پایگاه WOS است اما این اختلاف معنی دار نیست(186/0p-value= ).
بحث و نتیجهگیری: نمایانی مجلات حوزه علوم پزشکی کشور در پایگاههای مورد بررسی در سطح مطلوبی قرار ندارد. در هر دو پایگاه کمتر از 50 درصد مجلات نمایه شدهاند. در فاصله سالهای مورد بررسی تولیدات علمی حوزه پزشکی کشور در حال رشد بوده است اما رسیدن به جایگاه شایسته کشور در این حوزه مستلزم تلاش بیشتر است.
سید جواد قاضی میرسعید، مرتضی همت، حسین درگاهی، جیران خوانساری،
دوره 4، شماره 3 - ( 12-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از شاخص هرش به عنوان ابزاری مهم برای توصیف برونداد علمی پژوهشگران سبب شده که بعضی از نویسندگان برای افزایش تصنعی شاخص خود، میزان استناد به خود را افزایش دهند. بنابراین لازم است میزان تاثیر خوداستنادی بر شاخص هرش هر نویسنده بررسی شود تا بهتر بتوان کیفیت تولیدات علمی پژوهشگران را سنجید.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی است و از روش تحلیل استنادی به طور کلی و تحلیل خوداستنادی به طور اخص استفاده میکند. جامعه پژوهش، نویسندگان پرکار ایرانی در حوزه پزشکی هستند که در فاصله سالهای 2004 تا 2006 حداقل 30 مدرک نمایه شده در پایگاه Web of Science دارند. پیگیری استنادها تا دسامبر 2010 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج با استفاده از نرمافزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: به طور متوسط 89/25درصد خوداستنادی بین نویسندگان پرکار حوزه پزشکی مشاهده شد. شاخص هرشِ 77/30درصد نویسندگان تغییر قابل ملاحضه داشت. رتبهبندی نویسندگان بر اساس شاخص هرش بعد از حذف خوداستنادیها صورت گرفت که 46/38درصد نویسندگان به رتبه پایینتر نزول کردند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه میزان 10 تا 30درصد خوداستنادی میتواند معمولی و قابلتوجیه باشد، بهطور کلی وضعیت خوداستنادی نویسندگان پرکار حوزه پزشکی کشورمان مطلوب است. همچنین پایین بودن میزان خوداستنادی این نویسندگان سبب میشود که شاخص هرش تاثیر زیادی از آن نپذیرد.
دکتر فریدون آزاده، شهناز نوری سندیانی، دکتر سید جواد قاضی میرسعید،
دوره 6، شماره 1 - ( 2-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: نمایشگاه بین المللی کتاب یک فرصت برای کتابخانههای دانشکدهای به شمار میرود. این پژوهش به بررسی نقش نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در تامین کتب مورد نیاز کتابخانههای دانشکدهای پرداخته است.
روش بررسی: این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه، کارکنان بخش سفارش و مدیران در کتابخانههای دانشکدهای دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی بود. حجم نمونه پژوهش از 41 نفر(26 نفر کارکنان بخش سفارش و 15 نفر مدیران) تشکیل شد. برای تحلیل توصیفی دادهها و آزمونهای تیتست، آنالیز واریانس، کای اسکوئر و همبستگی پیرسون از نرم افزار Spss استفاده شد.
یافتهها: بالاترین میانگین امتیازات، نحوهی انتخاب کتاب در کتابخانهها با امتیاز 89/0±35/3 بود. بـا کسب میـانگین 07/0± 06/3 امتیاز، نقش نمایشگاه کتاب در تامین کتب مورد نیاز، متوسط بود. آزمون همبستگی نشان داد که مشکلات کتابخانهها در دانشگاه تهران و شهید بهشتی بالاترین(ضریب همبستگی36/0) و امکان تامین کتب مورد نیاز کمترین میزان همبستگی(ضریب همبستگی 067/0) را داشتهاند.
نتیجهگیری: نمایشگاه کتاب نقش موثری در تهیه کتب مورد نیاز کتابخانههای دانشگاهی نداشته است. ضروری است تا رویکردهای نوین در تامین کتب کتابخانههای دانشکدهای مورد استفاده قرار گیرد.
سید جواد قاضی میرسعید، محمدرضا قانع، نادیا معتمدی، فریدون آزاده، باقر پهلوان زاده،
دوره 6، شماره 6 - ( 12-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: استناد یکی از نمادهای ارزش مجلات علمی در عرضه دانش است. سهم خود-استنادیها در مقایسه عملکرد مجلات براساس این شاخص، به ویژه در پایگاههای استنادی بینالمللی، اهمیت دارد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر خود-استنادی مجله در ضریب تاثیر مجلههای لاتین پزشکی کشورمان در وبگاه علوم(WoS) و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) میباشد.
روش بررسی: ضریب تاثیر ١٢ مجله در پایگاه WoS و ٢٦ عنوان در پایگاه ISC در سالهای ٢٠٠٦ تا ٢٠٠٩ با نگرش به نرخ خود-استنادیهای مجله مورد مقایسه قرارگرفت. نرخ خود-استنادی در پایگاه ISC با استفاده از جدول مجلات استنادکننده و استنادشونده محاسبه گردید. برای مقایسه نرخ خود-استنادی بین دو پایگاه از آزمـونهای Wilcoxon و Mann-whitney استفاده شد. برای تعیین همبستگی خود-استنادی با ضریب تاثیر در وبگاه علوم از آزمون Pearson و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از آزمون Spearman استفاده گردید. مقایسه همبستگی مورد بررسی بین دو پایگاه با تحلیل Covariance انجام شد.
یافتهها : نرخ خود- استنادی مجله در دو پایگاه تفاوت معنیداری نداشت(٠٥/٠
sp٠٥/٠p>). بین رابطه خود-استنادی مجله با ضریب تاثیر در دو پایگاه تفاوت معنیداری وجود نداشت(٥٢٦/٠P=).
نتیجهگیری: توجه به نرخ خود-استنادیهای مجله برای مقایسه ضریب تاثیر مجلات در داخل وبگاه علوم مهمتر از توجه به آن در مقایسه مجلات مورد بررسی بین دو پایگاه میباشد.
مسعود محمدی، سیدجواد قاضی میرسعید، علیرضا نوروزی،
دوره 7، شماره 4 - ( 8-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: الگوی ملزومات کارکردی پیشینههای کتابشناختی(اف.آر.بی.آر.) در سازماندهی منابع علوم پزشکی مورد توجه میباشد و روابط اثر به اثر به عنوان یکی از انواع روابط کتابشناختی موجود در این الگو معرفی شده است. این مطالعه به بررسی توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر در حوزههای موضوعی علوم پزشکی بر اساس الگوی اف.آر.بی.آر. در میان منابع فارسی منتشر شده در فاصله سالهای 1385-1389 حوزه علوم پزشکی میپردازد.
روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی توصیفی است. دادهها با جستجوی پیشرفته فهرست پیوسته کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به دست آمد. برای تعین حوزههای علوم پزشکی، از دو ردهبندی دیویی و کنگره استفاده شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار اکسل 2007 استفاده شد. نتایج با استفاده از آمار توصیفی، در قالب جداول و نمودارها ارائه شده است.
یافتهها : یافتهها نشان داد که بر طبق ردهبندی دیویی حوزه موضوعی بیماریها بیشترین روابط کتابشناختی را دارد و حوزه موضوعی پزشکی تجربی دارای کمترین تعداد فراوانی است و بر اساس ردهبندی کنگره حوزه موضوعی پزشکی داخلی دارای بیشترین و حوزههای موضوعی گیاهشناسی پزشکی جایگزین و کایروپراکتیک دارای کمترین روابط کتابشناختی بودند.
نتیجهگیری: توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر بر اساس دو ردهبندی دیویی و کنگره ناهمگون است. هرچند نتایج ناهمگونی در ظاهر به دست آمده است، اما با توجه به اینکه معیارهای طبقهبندی علوم پزشکی در این دو ردهبندی متفاوت است، این تفاوت را نمیتوان به حساب اختلاف در فراوانی روابط کتابشناختی موضوعهای علوم پزشکی گذاشت.
سید جواد قاضی میرسعید، محیا میرزائی، الهام حق شناس، حسین درگاهی،
دوره 7، شماره 5 - ( 10-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه نظام مراقبت سلامت نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان با چالش توزیع نامناسب نیروی انسانی متخصص روبروست. به همین جهت این مطالعه با هدف تعیین وضعیت توزیع نیروی انسانی متخصص در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که با روش مقطعی در چهار بیمارستان عمومی و تخصصی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار گردآوری دادهها برگه جمع آوری اطلاعات مربوط به تعیین تعداد نیروی انسانی متخصص در بخشهای مختلف بود. پس از جمع آوری دادهها، تفاوت تعداد نیرو در بخشهای مختلف بیمارستانها در مقایسه با دستورالعمل وزارت بهداشت تعیین شد. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل گردید .
یافتهها: بیمارستانهای مورد مطالعه به جز بیمارستان امام خمینی(ره) با کمبود نیروی انسانی مواجه هستند. همچنین در بیشتر بخشهای بیمارستانها توزیع نیروی انسانی مناسب، منطبق با دستورالعمل وزارت بهداشت وجود نداشت.
نتیجهگیری: به نظر میرسد توزیع نیروی انسانی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران از مدل خاصی پیروی نمیکند و این امر بیشتر تحت تاثیر بخشنامهها و دستورالعملهای وزارتی است. لذا، پیشنهاد میشود مدل برنامه ریزی نیروی انسانی با توجه به اجزاء نظام سلامت طراحی و اجرا شود.
سیدجواد قاضی میرسعید، زهرا پورامینی،
دوره 7، شماره 6 - ( 12-1392 )
چکیده
زمینه
و هدف: عدم توجه به مقولهی همپوشانی در
دو پایگاه اطلاعاتی، باعث خرید منابع تکراری و در نتیجه اتلاف بخشی از اعتبارات
تخصیصی میشود، به همین منظور این مطالعه با هدف بررسی میزان همپوشانی مقالات حوزه
قلب و عروق نمایه شده در دو پایگاه اطلاعاتی Scopus وWeb of Science در فاصله سالهای 2001 تا
2010 انجام گردید.
روش
بررسی: در
این مطالعه پیمایشی ابتدا سرعنوانهای فرعی زیر سرعنوان قلب و عروق از اصطلاحنامه
پزشکی((Mesh 2012 استخراج و سپس هر کلیدواژه در عناوین مقالات هر دو پایگاه جستجو و
مقالات بازیابی گردید. در ادامه اطلاعات کتابشناختی این مقالات وارد نرم
افزارEndnote
X3 شد و پس از آن بر اساس
الفبای عنوان مقالات مرتب گردید. بدین ترتیب مقالات مشترک میان این دو پایگاه و
مقالات منحصر به هر پایگاه تعیین شد. در پایان با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 0.1.0.8
میزان همپوشانی نسبی و سنتی این دو پایگاه محاسبه و نتایج
در قالب جداول ارائه گردید.
یافتهها: در کل 45680 مقاله بازیابی شد که از این تعداد
27979 مقاله مشترک، 14875 مقاله منحصر به Scopus و 2826 مقاله
متعلق به Web of Scienceبودند. همپوشانی
سنتی 5/61%، همپوشانی Science Web of با Scopus، 28/65% و Scopus با Web of Science، 82/90% بود.
نتیجهگیری: میزان همپوشانی سنتی این دو پایگاه و همچنین همپوشانی نسبی Scopus با Web of Science بیشتر از همپوشانی نسبی Web of Science با Scopus است، یعنی Scopus مقالات زیادی
را نمایه کرده است که در Web of Science وجود ندارد.
نادیا صنیعی، سید جواد قاضی میرسعید،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از شاخصهای ترمودینامیکی در مطالعات علمسنجی با هدف بررسی عملکرد تحقیقاتی، چند سالی است که در مراکز خارج از کشور و در بین صاحب نظران این حرفه مطرح شده است. یکی از این شاخصها اکسرژی است. بنابراین، هدف از این مطالعه معرفی و مروری بر تاریخچه، تعاریف، کاربرد و اهمیت شاخص مورد نظر میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه به کمک منابع کتابخانهای و جستجو در پایگاههای اطلاعاتی و بررسی انواع مقالات، منابع مرتبط با شاخصهای ترمودینامیکی شناسایی گردید. در طی این بررسی تعداد سی مقاله انگلیسی بازیابی شد که 24 مورد آن به زبان انگلیسی و مرتبط با موضوع مطالعه بودند. در میان منابع فارسی مقالهای یافت نشد که ارتباط موضوعی دقیق با مفهوم مورد نظر داشته باشد، لیکن تنها در دو مقاله به زبان فارسی امکان استفاده از برخی قسمتها مشاهده که به آنها ارجاع داده شد. در مجموع 26 مقاله بازیابی و مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: بررسی متون نشان داد که اکسرژی، شاخصی ترمودینامیکی است که نشاندهنده حداکثر کار مفیدی میباشد که یک سیستم بمنظور ایجاد تعادل انجام میدهد. این شاخص در ارزیابی کتاب شناختی و استنادات در هر مقاله معادل با سرعت یا کیفیت و هم چنین در ارزیابی عملکرد تحقیقاتی در رتبهبندی موسسات تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجهگیری: با توجه به نقش اکسرژی در ارزیابی عملکرد تحقیقاتی افراد و سازمانها و برتری آن نسبت به شاخص H ، به دلیل در نظر گرفتن تمامی مقالات و تمامی استنادات، این شاخص میتواند نمود جدیدی از رتبهبندیها را ارائه دهد.
سید جواد قاضی میرسعید، الهه امتی،
دوره 10، شماره 5 - ( آذر و دی 1395 )
چکیده
زمینه و هدف: موکها به دورههای آزاد درونخطی گسترده گفته میشود که به عنوان یک نوآوری جدید آموزشی فرصت آموزش برای همگان را فراهم ساختهاند. با توجه به اهمیت ضرورت تولید موک در حوزه پزشکی بهمنظور افزایش ارتقای سواد سلامت، هدف مطالعه ی حاضر، مقایسه ی موکهای ارائه شده در سایت مکتبخانه براساس شاخصهای چهارگانه با تاکید بر حوزه پزشکی و تعیین و تبیین آن است.
روش بررسی: این مطالعه از نظر هدفمندی از نوع کاربردی و به روش پیمایشی توصیفی در دی ماه سال 1394 انجام شده است. جامعه آماری کلیه دورههای آموزشی ارائه شده، سایت مکتب خانه بود. دادهها با استفاده از روش مشاهده ی مستقیم از سایت مکتبخانه گرد آوری شده و دورهها براساس ویژگیهای یک موک، مشارکت دانشگاهها و رشته بررسی گردید. دادههای به دست آمده بعد از ورود به نرم افزار آماری Excel با استفاده از آمارهای توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: براساس دادههای به دست آمده، دورههای ارائه شده توسط سایت مکتبخانه به صورت گسترده، آزاد، و درونخطی بودند؛ اما برخی از آنها واحد درسی بودند. بیشترین مشارکت در ارائه موک مربوط به دانشگاه صنعتی شریف، خان آکادمی، و سپس دانشگاه تهران بود؛ در حالیکه سایر دانشگاهها مشارکت اندکی داشتند.
نتیجه گیری: علی رغم ضرورت تولید موک در حوزه پزشکی، میزان تولید موک در این حوزه بسیار اندک بود. پیشنهاد میشود اعضای هیات علمی دانشگاهها و موسسات مختلف از این نوآوری جدید آموزشی بهرهبرداری کرده و گامهای موثری در خصوص ارائه موک بردارند.
فریدون آزاده، سید جواد قاضی میرسعید، میترا قریب، عبدالاحد نبی اللهی،
دوره 11، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1396 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه مجلات یکی از زمینه های تبادل اطلاعات بین محققان هستند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی وضعیت نمایه سازی مجلات لاتین مصوب حوزه علوم پزشکی کشور در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس و نمایه استنادی وب آو ساینس انجام شده است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی و به روش مقطعی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل ۸۳ عنوان مجله علمی لاتین مصوب وزارت بهداشت بود که وضعیت نمایانی آنها در پایگاههای وب آو ساینس و اسکوپوس در سال های ۲۰۱۰-۲۰۰۵ مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، سیاهه ی وارسی کنترل شده است که با مشورت متخصصان حوزه ی وابسته تهیه و ضریب پایایی آن ۹۰% برآورد گردید. داده ها با نرم افزار Spss تحلیل گردید.
یافته ها: بررسی وضعیت مجلات نشان داد عناوین نسبتاً کمتری(%۲۶) در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند. همچنین در نمایه استنادی اسکوپوس ۶۹% مجلات نمایه شده بود. مقایسه ی معیارهای نمایه سازی مجلات در پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس و اسکوپوس با مجلات نمایه نشده نشان میدهد که اطلاعات کتابشاختی مجله رعایت شده و در برخی مجلات(%۲۹/۳۰) شماره استاندارد بین المللی الکترونیکی لحاظ نشده بود. همچنین اطلاعات تماس برخی از مجلات(کدپستی نشریه ۹%) درج نگردیده بود.
نتیجه گیری: بطور کلی مشاهده گردید که علی رغم رشد چشم گیر مجلات علمی در سالهای مورد بررسی، از لحاظ انطباق با معیارهای نمایه سازی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند و مدیران مجلات علمی لاتین باید سعی در ارتقای وضعیت کمی و کیفی داشته باشند.
سید جواد قاضی میرسعید، فاطمه شیخ شعاعی، حسین دهداری راد، رسول نصیریان،
دوره 11، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 )
چکیده
زمینه و هدف: ارگونومی، علم اصلاح و بهینهسازی محیط کار، شغل و تجهیزات و مطابقت دادن آن با قابلیتها و محدودیتهای انسان است. این پژوهش با هدف مقایسه ی شرایط محیط کار کارکنان کتابخانههای دانشگاههای منتخب علوم پزشکی شهر تهران با اصول ارگونومیک در سال ۱۳۹۵ انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ به لحاظ نوع، توصیفی؛ و از نظر زمانی، مقطعی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کتابداران کتابخانههای دانشکدهای دانشگاههای منتخب علوم پزشکی شهر تهران بودند. این مطالعه به صورت سرشماری انجام گرفت و تمامی اعضای جامعه(۸۵ نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها شامل چکلیست شرایط ارگونومیک در محیط کتابخانه و پرسشنامه محقق ساخته وضعیت آموزش اصول ارگونومی بود. دادهها پس از گردآوری و ورود به رایانه، توسط نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: براساس یافتههای به دست آمده مشخص شد که وضعیت متغیرهای وضعیت بدنی، فضای کاری، تجهیزات و شرایط محیطی در سطح متوسط از نظر رعایت اصول ارگونومیکی و متغیرهای عوامل بهداشتی، عوامل ایمنی و تسهیلات رفاهی در سطح نامطلوب میباشند. شرایط ارگونومیکی در هر کدام از متغیرهای وضعیت بدنی، فضای کاری، تجهیزات و عوامل ایمنی در بین کتابخانههای دانشگاههای منتخب مورد مطالعه، تفاوت معنیدار ندارد.
نتیجه گیری: با استناد به نتایج این مطالعه می توان این گونه نتیجهگیری کرد که شرایط محیط کار کتابداران جامعه ی مورد مطالعه از لحاظ اصول ارگونومیکی در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
فریدون آزاده، سید جواد قاضی میرسعید، نادیا معتمدی، محمد زارعی،
دوره 12، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: رتبهبندی کتابخانههای بیمارستانی بر اساس معیارهای استاندارد و الگوبرداری از کتابخانههای برتر، بهبود کیفیت خدمات کتابخانهها را به همراه دارد. هدف این مطالعه رتبهبندی کتابخانههای بیمارستانی مبتنی بر شاخصهای لایب کول و مدل ویکور بود.
روش بررسی: این مطالعه به روش پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش ۳۸۵۰ کاربر بالفعل کتابخانه 8 بیمارستان دولتی شهر تهران(بیمارستانهایی با ظرفیت بالایی 320 تخت) در سال 1395 بود که با استفاده از دو پرسشنامه ی لایب کوال و مقایسات زوجی بررسی شد. روایی پرسشنامههای مذکور در مطالعات مختلف تایید شده است. ضریب آلفای کرونباخ بیشتر از 0.7 برای پرسشنامه ی لایب کوال و نرخ ناسازگاری کمتر از یک درصد برای پرسشنامه ویکور پایایی را تأیید میکند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار Expert Choice انجام شد. با حل تکنیک ویکور رتبهبندی صورت گرفت.
یافتهها: مطابق با سه معیار اصلی لایب کوال بعد «کتابخانه بهعنوان یک مکان» با وزن 0.379 در درجه اول اهمیت و در همین بعد زیر معیار«وجود فضایی ساکت و آرام برای فعالیتهای فردی» با وزن 0.364، در رتبه ی نخست قرار گرفت. بعد«کنترل اطلاعات» با وزن 0.318 در درجه دوم اهمیت و بعد«تاثیر خدمات» با وزن 0.303 در درجه سوم اهمیت قرار داشت. در رتبهبندی بر اساس شاخص ویکور کتابخانه ی بیمارستان فیروزگر در جایگاه نخست قرار داشت.
نتیجهگیری: کتابخانه ی بیمارستان فیروزگر از دانشگاه علوم پزشکی ایران رتبه اول را به خود اختصاص داده و میتواند بهعنوان الگوی مناسبی برای سایر کتابخانهها باشد.
سید جواد قاضی میرسعید، نادیا معتمدی، سیده ملیحه امامی،
دوره 12، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: بررسی تولیدات علمی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر جهانی علاوه بر تعیین وضعیت موجود و کاستی ها، رهیافتی در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی هاست. هدف این مطالعه، بررسی تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی دانشگاه های علوم پزشکی تهران و اصفهان نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Scopus طی سالهای 2009 تا 2013 می باشد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و با رویکرد کاربردی است. جامعه پژوهش تمامی مقالات مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی تهران و اصفهان نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی Scopus طی سالهای 2009 تا 2013 بود که به ترتیب، 5880 و 2154 مقاله در پایگاه بازیابی شد. برای توصیف دادهها، شامل توزیع فراوانی، محاسبهی انحراف معیار و میانگینها از روشهای آمار توصیفی و برای مقایسهی میانگینها از آزمون T-Test در سطح استنباطی استفاده شد. دادهها در نرم افزارهای SPSS و Excel تحلیل گردید.
یافتهها: تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی هر دو دانشگاه در نمایهنامه اسکوپوس در سالهای مورد بررسی، رشد صعودی داشته است. مراکز تحقیقاتی غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران و قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیشترین مقالات را داشتند. بیشترین میزان تولیدات متعلق به حوزههای موضوعی غدد و متابولیسم، علوم دارویی و قلب بود. بین تولیدات علمی مراکز دو دانشگاه تفاوت معنیداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: رشد صعودی تولیدات علمی مراکز تحقیقاتی مورد بررسی، حاکی از اهمیت و توجه به بروندادهای علمی در راستای توسعهی پایدار کشور است. ارایه یافتههای پژوهشهای مشابه میتواند در ایجاد انگیزه در پژوهشگران و حمایت مؤسسات از پژوهشها مؤثر باشد.
سید جواد قاضی میرسعید، نادیا معتمدی، متین شاهیوند،
دوره 12، شماره 4 - ( مهر و آبان 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: کتابخانهها برای ارایه خدمات به کاربران به راهکارهایی همانند بازاریابی نیازمندند. هدف از این مطالعه مقایسهی بازاریابی در کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی بر اساس مدل بازاریابی هفت عنصر آمیخته (The7p Marketing Mix) میباشد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مقطعی-مقایسهای با رویکرد کاربردی است. جامعه ی پژوهش 77 کتابدار شاغل در 20 کتابخانه دانشکدهای در دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی میباشد. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه ی محققساخته بود که به روش مصاحبه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با نسخه 20 نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل و من ویتنی انجام شد.
یافتهها: تفاوت معنیداری به لحاظ جنسیت، سابقه کار و مدرک تحصیلی بین کتابداران دانشگاههای مورد بررسی وجود نداشت. میانگین نمره برای مؤلفههای افراد، شواهد فیزیکی، تبلیغ و ترویج و فرایند در کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بالاتر از علوم پزشکی تهران بود. تنها مؤلفهی قیمت(ارزشی که در قبال ارایه کالا و خدمات از کاربران دریافت میشود) در کتابخانههای علوم پزشکی تهران به طور معنیداری از علوم پزشکی شهید بهشتی بالاتر بود. در مؤلفه ی محصول(خدمات امانت و مرجع، منابع دیداری شنیداری، پایگاههای اطلاعاتی و..) و مکان(ساختمان یا وب سایت کتابخانه و رابط جستجوی کاربر) تفاوت معنیداری میان کتابخانههای مورد مطالعه ی دو دانشگاه مشاهده نشد(P>0.05).
نتیجه گیری: در مجموع، نمره های بازاریابی خدماتی در کتابخانههای دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به شهید بهشتی پایینتر بود. با این وجود، کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز باید بازاریابی را به ویژه در مؤلفه محصول مورد ملاحظه قرار دهد.
نادر عالیشان کرمی، محسن حاجی زین العابدینی، ایرج رداد، سید جواد قاضی میرسعید،
دوره 12، شماره 5 - ( آذر و دی 1397 )
چکیده
زمینه و هدف: هستان شناسی ها در زیست پزشکی کار ادغام، مبادله، جستجو و پرسش از داده ها را آسان میکنند. مخزن هستان شناسی های باز زیست پزشکی(مخزن) یک راهکار برای ایجاد هستان شناسی های مرجع میباشد که در آن طراحی هستان شناسی ها مبتنی بر اصولی است که تعامل آنها را به صورت یک نظام منفرد تبدیل نماید. هدف این مقاله تعیین وضعیت هستان شناسی های توسعه یافته طبق اصول مزبور میباشد.
روش بررسی: این پیمایش توصیفی-مقطعی در سال 1396 انجام شد. اطلاعات اجزای اصلی، موضوع، زبان و ابزار ساخت هستان شناسی ها از وب سایت مخزن هستان شناسی باز زیست پزشکی و OntoBee (سرور پیش فرض داده های پیوندی هستانشناسیهای مخزن) بازیابی گردید. فراوانی کلاسها، نمونه ها، روابط شیئی، روابط نوع-داده و روابط ابرداده ای حاشیه نویسی با استفاده از آمار توصیفی، دسته بندی و ارایه گردید.
یافته ها: موضوعات اصلی 151 هستان شناسی موجود آناتومی، سلامت و فنوتیپ بود. بیشترین زبان و ابزار ساخت به ترتیب نسخههای OBO و OBO-Edit بودند. 5 درصد هستان شناسی ها بیش از 78977 کلاس، 150 رابطه ی شیئی، 39 رابطه ی نوع-داده، 110 رابطه ی ابرداده ای حاشیه نویسی و 356 نمونه داشتند.
نتیجه گیری: افزایش تعداد هستان شناسی های مخزن و استفاده ی بیشتر از زبان OBO و ابزار OBO-Edit حاکی از پذیرش توسعه دهندگان هستان شناسی برای استفاده از این ابزار و زبان برای ساخت هستان شناسی مبتنی بر اصول مخزن است.
فاطمه سادات زریباف، فاطمه شیخ شعاعی، سید جواد قاضی میرسعید،
دوره 13، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1398 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به نقش جوّ سازمانی در ارتقای انگیزهی کاری، عدم بهرهگیری از کتابدارانی با روحیهی رضایتمند از شغل خود، میتواند صدمات جبرانناپذیری را به کتابخانه وارد کند. لذا هدف این پژوهش تعیین تاثیر جوّ سازمانی کتابخانههای دانشکدهای و بیمارستانی بر فرسودگی شغلی کتابداران شاغل در آنهاست.
روش بررسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی، نوع، توصیفی-تحلیلی و روش اجرای آن پیمایشی است. تعداد 177 کتابدار از کتابخانههای دانشکدهای و بیمارستانی وابسته به دانشگاههای علوم پزشکی تهران، ایران و شهیدبهشتی در سال 1397 به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتهاست. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامهی جوّ سازمانی Halpin و Croft (1963) و فرسودگی شغلیMaslach و Jackson(1985) بود. روایی آن توسط 3 نفر از متخصصان بررسی و پایایی آن بر اساس ضریب آلفای کرونباخ تأیید گردید. برای تحلیل دادههای جمعآوری شده از نرمافزار Spss و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
یافتهها: یافتهها نشان داد که میانگین وضعیت جوّ سازمانی 3/4 و در حد مطلوب و میانگین وضعیت فرسودگی شغلی، 1/7 بوده که چون فرسودگی شغلی یک متغیر منفی است، بنابراین وضعیت فرسودگی شغلی کتابداران مطلوب بودهاست. همچنین مولفههای جوّ سازمانی به میزان 41 درصد متغیر فرسودگی شغلی را پیشبینی میکنند. در بین ویژگیهای جمعیتشناختی، متغیر فرسودگی شغلی فقط از نظر رشته تحصیلی، و متغیر جوّ سازمانی از نظر نوع کتابخانه با یکدیگر تفاوت دارند.
نتیجهگیری: بهطورکلی در کتابخانههای دانشگاهها و بیمارستانهای مورد بررسی، وضعیت جوّ سازمانی و فرسودگی شغلی مطلوب است و مولفههای جوّ سازمانی بر روی فرسودگی شغلی تاثیرگذار است.