آرام رستمی، محمدرضا چشم یزدان، مهدی پاینده وفا، لیلا کیا، فاطمه سادات قریشی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۵ )
زمینه و هدف: اولین قدم جهت کاهش دوز دریافتی بیماران میتواند در مرحله تجویز آزمونهای پرتونگاری برداشته شود. از آنجاییکه آزمونهای رادیولوژیک توسط پزشکان درخواست میگردد، لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی پزشکان از خطر آزمونهای پرتونگاری انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعهی توصیفی - تحلیلی به صورت مقطعی بر روی ۱۶۰ نفر از پزشکان عمومی و متخصص در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۲ انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساختهای بود که در آن براساس تخمین دوز دریافتی در آزمون رادیوگرافی ساده کف دست و قرار دادن آن به عنوان یک واحد پرتودهی، آگاهی پزشکان در مورد دوز دریافتی بیماران در آزمونهای پرتونگاری تشخیصی مورد بررسی قرار گرفت. روایی پرسشنامه به تایید ۵ نفر از متخصصان گروه رادیولوژی و ۲ نفر از اعضای هیئت علمی فیزیک پزشکی دانشگاه قرار گرفت و برطبق آزمون آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه برابر ۰/۸ به دست آمد.
یافتهها: بیشتر پزشکان عمومی و متخصص تخمین درستی از دوز دریافتی بیماران در آزمون رادیوگرافی کف دست نداشتند و بیشتر آنها دوز دریافتی بیماران در آزمونهای پرتونگاری را کمتر از حد معمول تخمین زدند. همچنین نتایج نشان داد که به ترتیب ۴۸ و ۵۳/۵ درصد از پزشکان عمومی و متخصص با واحدهای دوز جذبی آشنایی داشتند.
نتیجه گیری: آموزش به پزشکان در زمینه دوزهای رسیده به بیماران در آزمونهای رادیولوژیک میتواند اقدام مؤثری در جهت کاهش دوز رسیده به بیماران باشد.