محمد عرفان زارع، رضا مشکانی، مجتبی عباسی، فرهاد شاویسی زاده، عاطفه نصیر کنسستانی،
دوره 11، شماره 3 - ( ویژه نامه شماره 1 1396 )
چکیده
زمینه و هدف: در ایران شرایط لازم و رشتهی تحصیلی افراد برای کسب جایگاه مسئولیت فنی آزمایشگاههای تشخیصی طبی همواره موضوعی مورد بحث بین گروههای مختلف مرتبط با فعالیتهای آزمایشگاهی بوده است. هدف از این مطالعه، بررسی جامع شرایط آموزش متخصصان آزمایشگاه، احراز شرایط مسئولیت فنی آزمایشگاههای پزشکی در کشورهای مختلف جهان و مقایسه ی آن با ایران می باشد.
روش بررسی: این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و جستجوهای اینترنتی در پایگاه های داده ای معتبر همچون SID ،Scopus ،PubMed ،Wiley Online ،Springer ،Science Direct ،Web of science و موتورهای جستجویی مثل Google Scholar و Google انجام گرفته است.
یافته ها: نتایج این مطالعه جزئیات استانداردهای لازم جهت کسب تصدی فنی آزمایشگاه های پزشکی را در کشورهای آمریکا، کانادا، نهاد بین المللی فدراسیون شیمی بالینی و طب آزمایشگاهی اروپا و چندین کشور اروپایی زیر نظر این نهاد را نشان می دهد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر این بود که در تمامی کشورهای مورد بررسی، متخصصان علوم پایه پزشکی و همچنین پزشکان با شرایط یکسانی توانایی کسب جایگاه تصدی فنی پس از آموزش های لازم و تاییدیههای مورد نیاز را دارند. در واقع ایران تنها کشور از میان کشورهای بررسی شده می باشد که طی دو دهه ی اخیر گروه علوم پایه پزشکی، که خود دارای شرایطی خاص از نظر آموزشی بوده و به عنوان رشتههای بالینی آموزش میبینند را در تصدی مسئولیت فنی با محدودیت های جدی مواجه نموده است که این مهم نیازمند بازنگری است.
احسان خلیلی، نغمه جنت علیپور، رضا مشکانی، کرم اله طولابی، سلاله امامقلی پور،
دوره 14، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1399 )
چکیده
زمینه و هدف: بررسی سازوکار مسیرهای لیپوژنز و آدیپوژنز بهمنظور مقابله با چاقی توجه محققان را به خود جلب کرده است. هدف این مطالعه بررسی بیان ژن FAS و ACC در تنظیم لیپوژنز و آدیپوژنز در هر دو بافت چربی احشایی افراد چاق و افراد با وزن نرمال است.
روش بررسی: ۴۰ نفر از مراجعهکنندگان به بیمارستانهای لقمان، عرفان، سینا و امام خمینی(ره) در مطالعه وارد شدند که ۱۹ نفر آز آنها افراد چاق (BMI بیشتر یا برابر kg/m۲ ۳۵ بر اساس کرایتریای WHO) تحت عمل جراحی بای پس و اسلیو و ۲۰ نفر از آنها افراد سالم (BMI kg/m۲ ۱۸.۵ الی ۲۴.۹۹ بر اساس کرایتریای WHO) تحت عمل جراحی الکتیو قرارگرفته بودند. همه شرکتکنندگان خانمهای ۲۰ تا ۵۰ ساله غیر یائسه بودند. سنتز cDNA با استفاده از RNA استخراجشده از بافتهای چربی احشایی و زیر جلدی صورت پذیرفت. با استفاده از روش Real-Time PCR میزان بیان ژن FAS و ACC در گروههای موردمطالعه بررسی گردید. دادههای بیان ژن بر اساس ژنهای کنترل داخلی β-Actin و GAPDH نرمالسازی شدند.
یافتهها: در بافت چربی احشایی افراد چاق بیان ژنهای FAS و ACC نسبت به افراد سالم افزایش نشان میداد. یافتههای ما یک ارتباط مستقیم بین بیان ژنهای FAS و ACC با شاخصههای چاقی را نشان داد.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که چاقی با اختلال عملکرد FAS و ACC در لیپوژنز و آدیپوژنز در ارتباط است.