زمینه و هدف: پایان نامه به عنوان یکی از منابع اطلاعاتی در زمره فعالیتهای پژوهشی است .هدف این پژوهش تعیین گرایشهای موضوعی در سالهای 89-1349 و بررسی میزان انجام فرآیند مداخله آموزشی و نوع مداخله در پایان نامهها میباشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا انجام گردید. مبنای تعیین موضوع، مقولههای برگرفته از سرعنوانهای موضوعی پزشکی کتابخانه ملی پزشکی آمریکا میباشند. جامعه مورد بررسی کل 336 پایان نامه موجود در رشته آموزش بهداشت است. برای تجزیه تحلیل دادهها نرم افزار15 spss مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: دراین دوره مورد بررسی بیشترین پایان نامههای دفاع شده به ترتیب به دانشگاههای علوم پزشکی تهران با 210 پایان نامه(5/62 درصد)، تربیت مدرس با 85 پایان نامه(3/25 درصد) و علوم پزشکی ایران با 41 پایان نامه(2/12 درصد) اختصاص دارد. عمده گرایش موضوعی پایان نامهها در مقطع ارشد مقوله بیماریها(8/23 درصد) و در مقطع دکترای تخصصی موضوع پیشگیری از بیماریها (2/26 درصد) بود.
نتیجه گیری: گرچه در دهه اخیر استفاده از موضوعات جدید و غیر تکراری بیشتر شده است و همچنین استفاده از مداخله آموزشی در اجرای پایان نامهها به شدت روند رو به رشدی به خود گرفته است، اما هنوز به برخی از موضوعات مهمی همچون آموزش به بیمار توجه چندانی نشده است. به نظر میرسد راهکارهایی همچون تهیه بانک اطلاعاتی مناسب از پایان نامههای رشته آموزش بهداشت بتواند راهنمای مناسبی جهت انتخاب موضوعات جدید و غیرتکراری پایان نامههای دانشجویان باشد.