جستجو در مقالات منتشر شده


2 نتیجه برای آسیب‌ها

یاسر جویانی، مهدی رعدآبادی، زهرا کاووسی، جمیل صادقی فر، خلیل مومنی،
دوره 5، شماره 3 - ( 8-1390 )
چکیده

زمینه و هدف: تطبیق شرایط کار با مقتضیات جسمی و روانی کارکنان یک عامل ضروری برای انجام کار به طور موثر است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین حوادث شغلی و غیبت از کار کارکنان در بیمارستان نمازی شیراز به انجام رسید.

روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی‌ و بصورت مقطعی می‌باشد که در بیمارستان شهید نمازی شیراز در سال 1388 انجام گرفت. تعداد 160 نفر از کارکنان بخش‌های مختلف این بیمارستان بر اساس فرمول کوکران و با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده‌ها با استفاده از یک چک لیست محقق ساخته به انجام رسید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آمار توصیفی و آزمون های آماری Chi-Square و t انجام گرفت.

یافته‌ها: از مجموع 160 فرد شرکت کننده در پ‍ژوهش، 159 نفر چک لیست را تکمیل و برگشت دادند. حادثه بریدگی با اشیاء تیز و نوکدار کمترین عدم مواجهه 35 نفر(22%) و حادثه مسمومیت ناشی از کارکردن با حلال ها بیشترین عدم مواجهه 131 نفر(82%) را به خود اختصاص دادند. بین جنسیت، نوبت کاری، پست سازمانی و سابقه خدمت با وقوع برخی از حوادث شغلی رابطه آماری معناداری مشاهده شد. 

نتیجه گیری: با توجه به نتایج، بین فراوانی غیبت از کار و فراوانی هر یک از حوادث شغلی رابطه مشخصی وجود نداشت. توصیه می‌شود ضمن در نظر گرفتن دفاتری برای ثبت دقیق آسیب‌های شغلی در بیمارستان ها، اقدامات لازم از جمله برگزاری دوره‌های آموزشی مورد نیاز برای کارکنان در اولویت قرار داده شود.


افشین حمدی پور، هاشم عطاپور، فاطمه قاسم زاده،
دوره 15، شماره 1 - ( 1-1400 )
چکیده

زمینه و هدف: صدمات جاده‌‌ای یکی از مهمترین مشکلات بهداشت عمومی و علت اصلی مرگ و آسیب در سراسر جهان است. هدف از پژوهش‌حاضر بررسی روند انتشارات در حوزه‌‌ی حوادث و آسیب‌های جاده‌ای و دیداری‌‌سازی ساختار علمی آن است. 
روش بررسی: مطالعه‌‌ی حاضر از نوع علم‌‌سنجی، روش انجام آن مقطعی و شامل بازه زمانی ۲۰۱۸-۲۰۰۵ است. ۶۵۶۳ مدرک در حوزه حوادث و آسیب‌‌های جاده‌‌ای به عنوان جامعه آماری از وبگاه‌علوم گردآوری و تحلیل شد. دیداری‌سازی ساختار علمی با نرم‌‌افزار Histcite و بررسی ارتباط میان متغیرها با آزمون اسپیرمن انجام گردید. آمار تلفات جاده‌ای از گزارش سازمان بهداشت جهانی استخراج شد.
یافته‌ها: کشورهای آمریکا، استرالیا و انگلستان به ترتیب با انتشار ۹۲۷، ۷۰۰ و ۶۵۱ مدرک در رتبه‌های اول تا سوم قرار داشتند. مدارک ‌این سه کشور به ترتیب ۲۶۳۷۳، ۲۴۴۴۷ و ۲۳۷۳۳ استناد دریافت کرده‌اند. رتبه تلفات حوادث و آسیب‌های جاده‌ای برای این سه کشور به‌‌ترتیب ۸۹، ۱۱۵ و ۱۳۲ است و میزان تلفات در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت برای‌این سه کشور برابر با ۶/۱۰، ۴/۵ و ۹/۲ نفر است. ازسوی‌دیگر، کشورهای لیبی، تایلند و مالاوی(در جنوب شرق آفریقا) رتبه‌های اول تا سوم را در حوزه‌ حوادث و آسیب جاده ای به خود اختصاص داده‌اند. تعداد انتشارات این سه کشور به‌‌ترتیب ۵، ۵۸ و ۱۸ و رتبه انتشارات آن‌ها به ترتیب ۱۰۰، ۳۴ و ۶۵ می‌باشد. مدارک ‌این سه کشور به ترتیب ۶۸۷، ۳۲۹ و ۱۰۴ استناد دریافت نموده‌اند. میزان تلفات در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت برای‌این سه کشور به ترتیب برابر با ۴/۷۳، ۲/۳۶ و ۳۵ نفر می‌باشد.
نتیجه‌گیری: رابطه‌‌ی بین رتبه در میزان انتشارات و رتبه در حوادث جاده‌ای منفی و معنی‌دار بود به‌‌طوری‌‌که کشورهای دارای انتشارات بیشتر، رتبه‌‌ی کمتری را در تلفات جاده‌‌ای به خود اختصاص داده‌اند. این موضوع نشان‌دهنده‌‌ی رابطه‌‌ی معکوس میان تعداد انتشارات با تعداد آسیب‌های جاده‌ای است؛ یعنی هرچه تعداد انتشارات در این حوزه افزایش یابد، رتبه در آسیب‌ها بهبود خواهد یافت. به نظر می‌رسد یکی از عواملی که ممکن است در کاهش آسیب‌ها و حوادث جاده‌ای موثر باشد مداخله جدی پژوهشگران در انجام تحقیقات این حوزه به منظور بالابردن آگاهی و ‌ایجاد فرهنگ ترافیکی برای شهروندان است.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb