زمینه و هدف: لاکتوباسیلها از مهمترین جنسهای باکتریهای اسید لاکتیک محسوب میشوند و استفاده از بعضی گونههای آن با توان پروبیوتیک میتواند در جلوگیری از رشد بعضی میکروارگانیسمهای بیماریزا و کنترل بیماریها و سرطانهای گوارشی موثر باشد. در مطالعهی حاضر اثرات پروآپوپتوزی و ضدباکتریایی لاکتوباسیلوس ساکئی بر رده سلولی آدنوکارسینومای کولورکتال انسان و برخی پاتوژنهای گوارشی بررسی گردید.
روش بررسی: در تحقیق حاضر، اثر ضدباکتریایی متابولیتهای کشت باکتریهای لاکتوباسیلوس ساکئی علیه باکتریهای بیماریزای گوارشی به کمک روش چاهک بررسی گردید و قطر هاله عدمرشد ایجاد شده توسط ساکئی علیه هریک از باکتریهای بیماریزا، اندازهگیری شد. با کشت رده سلولی (HT-۲۹) در محیط کشت DMEM محتوی ۱۰ درصد سرم جنین گاوی و تیمار سلولها در غلظتهای ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلیگرم/ میلیلیتر از متابولیتهای ساکئی و انکوبه شدن در زمان ۲۴ و ۴۸ ساعت، میزان القای آپوپتوز با استفاده از کیت آنکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر دو زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. به منظور کاهش خطا، آزمونها با سه بار تکرار انجام گرفت.
یافته ها: نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که ساکئی قادر به تولید متابولیتهای مقابلهکننده با باکتریهای بیماریزای گوارشی میباشد. نتایج تست انکسین نیز نشان داد که با افزایش غلظت متابولیتها، القای آپوپتوز در این ردهی سلولی (HT-۲۹) بهصورت وابسته به دوز افزایش مییابد(۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: بهنظر میرسد که زمینهی تحقیقاتی مناسبی برای بهرهبرداری از ترکیبات فعال زیستی تولیدشده توسط لاکتوباسیلوس ساکئی در کنترل و مقابله با باکتریهای بیماریزای گوارشی و درمان آدنوکارسینومای کولورکتال وجود داشته باشد.