زمینه و هدف: سرطان پستان مسئله مهم اپیدمیولوژیک و بیشترین علت مرگ و میر زنان میباشد. استرس اکسیداتیو نقش مهمی در این بیماری ایفا میکند. آنتیاکسیدانها مانند بعضی از ویتامینها، توجه بسیاری از دانشمندان را برای مقابله با استرس اکسیداتیو به خود جلب کرده است. هدف این تحقیق، تعیین تأثیر مکمل ویتامینی در کاهش استرس اکسیداتیو در سرطان پستان است.
روش بررسی: در مطالعه حاضر، ۳۸ موش BALB-C مورد استفاده قرارگرفت و در آن ها سرطان پستان به روش کاشت سلول ایجاد شد. موشها به ۴ گروه تقسیم شدند: ۴ موش به مدت ۱ ماه مکمل ویتامینی، ۴ موش ویتامین A، ۴ موش ویتامین E و ۴ موش ویتامین D دریافت کردند. بعد از یک ماه موش ها به سرطان پستان مبتلا شدند. در گروه دوم موشها بدون مکمل ویتامینی، مبتلا شدند. در گروه سوم، موشها با مکمل ویتامینی به بیماری مبتلا نشدند. در سرم خون موشها، میزان کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی به روش الایزا اندازهگیری شد.
یافتهها: کاتالاز در موشهایی که مکمل ویتامینی دریافت کرده بودند و به بیماری مبتلا شدند، بطور معنیداری افزایش یافت(۰/۰۴۹=P). اما افزایش آن با ویتامین D معنی دار نبود(۰/۲۸۷P=). همچنین، سوپراکسید دیسموتار نیز در موشهایی که مکمل ویتامینی دریافت کرده و به بیماری مبتلا شدند، بطور معنیداری افزایش داشت(۰/۰۲۴۹=P). اگرچه، این افزایش با ویتامین D معنیدار نبود(۰/۲۴=P). هم چنین، میزان ظرفیت تام آنتی اکسیدانی در موشهایی که مکمل ویتامینی دریافت نموده و به بیماری مبتلا شدند بطور معنیداری افزایش یافت(۰/۰۰۰۱P<).
نتیجهگیری: استفاده از مکمل ویتامینی با میزان کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی ارتباط معنیدار دارد و میتواند مارکرهای آنتی اکسیدان را افزایش دهد.
زمینه و هدف: افراد برای مقابله با استرس ها، از راه های مقابله ای مختلف استفاده میکنند. انتخاب راه مقابله ای مناسب، میتواند از تأثیر استرس ها بر سلامت روانی فرد بکاهد و به سازگاری هرچه بیشتر منجر شود. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی شیوه های مقابله با استرس شغلی در کارکنان نظامی است.
روش بررسی: روش تحقیق از نوع توصیفی– تحلیلی، و روش اجرای آن به صورت مقطعی و پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه بود. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های مقابله با موقعیت های استرس زا و پرسشنامه استرس شغلی بود، که ۹۵۹ نفر از کارکنان نظامی به عنوان نمونه به آنها پاسخ داده اند. از آمار توصیفی برای محاسبه درصد، فراوانی، میانگین ها و انحراف استانداردها و در زمینه ی آمار استنباطی، روش های آماری T بین دو نمونه در مرحله تحلیل اولیه و از مدل رگرسیون چندمتغیره همزمان استفاده شده است. اطلاعات به دست آمده نیز با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش ۱۸ تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج به دست آمده نشان داد که استرس شغلی درمیان گروه نمونه بهترین وضعیت را در خرده مؤلفه نقش با میانگین ۳/۷۹ و انحراف استاندارد ۰/۸۶ و ضعیفترین وضعیت را در خرده مؤلفه ارتباط با میانگین ۲/۷۷ و انحراف استاندارد ۰/۸۴ دارند. کارکنان نظامی برای مقابله با موقعیت های استرس زا بیشتر از سبک مسئله مدار(با میانگین ۵۱/۴۹ و انحراف استاندارد ۸/۷۴) استفاده کرده اند. همچنین ضرایب رگرسیون استاندارد شده نشان داد که تنها سبک هیجان مدار می تواند استرس شغلی را پیش بینی کند.
نتیجه گیری: سبک مسئله مدار بیشترین سبک مورد استفاده در کارکنان نظامی در مقابله با موقعیت های استرس زای شغلی است.
زمینه و هدف: با توجه اهمیت ناباروری ناشی از القای استرس اکسیداتیو نیکوتین، هدف از این مطالعه بررسی عصاره ی هیدروالکلی یونجه در تقابل با اثر نیکوتین بر بافت تخمدان در موش صحرایی ماده بود.
روش بررسی: ۲۴ سر موش صحرایی ماده بالغ به صورت تصادفی به ۴ دسته که شامل کنترل(بدون تیمار) و گروه های آزمایش T۲ ،T۱ و T۳ تقسیم شدند. به گروه T۱ تزریق زیرپوستی نیکوتین ۰/۲ میلیگرم بر کیلوگرم و گروههای T۳ ،T۲ به ترتیب علاوه بر نیکوتین، عصاره ی هیدروالکلی یونجه با مقادیر ۲۵۰ و ۵۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی به مدت ۲۵ روز تجویز شد. در روز آخر حیوانات وزنگیری شدند. از قلب حیوانات خونگیری و سرم برای اندازهگیری ظرفیت آنتیاکسیدانی جدا شد. بعد از آسانکشی موشها با دوز بالای تیوپنتال، تخمدانها خارج و وزنگیری شد. تخمدان راست برای اندازهگیری غلظت مالوندیآلدئید، و تخمدان چپ برای شمارش فولیکولهای اولیه، ثانویه، گراف، آترتیک و جسم زرد فیکس و رنگآمیزی شد.
یافتهها: وزن حیوانات( ۲۱۹ گرم ) در گروه T۱، کاهش ۱۰ درصدی داشت و این میانگین با گروه کنترل، T۲ و T۳ معنیدار شد. بیشترین وزن تخمدان در گروه T۳ ۸/۹۴±۱۴۶/۶۶ میلی گرم مشاهده شد. گروه T۳ میانگین فولیکولهای اولیه، گراف و جسم زرد بیشتر از گروه T۱، اما اترتیک فولیکول کمتر از گروه T۱ شد. غلظت مالوندیآلدئید گروه کنترل ۰/۰۱±۰/۳۵ میکرومول بر میلیلیتر از بقیه گروهها کمتر و ظرفیت آنتیاکسیدانی در گروه T۳ ۳/۲۵±۸۲۱/۱۸ میکرومول بر میلیلیتر بیشتر از T۱ ۱۲/۴۴±۷۰۸/۸۵ و معنیدار شد.
نتیجهگیری: عصاره ی هیدروالکلی یونجه میتواند استرس اکسیداتیو ناشی از نیکوتین را بر بافت تخمدان کاهش داده و وضعیت باروری را احتمالا بهبود بخشد.
نتیجهگیری: برپایه یافتههای موجود اینگونه نتیجهگیری میشود که اجرای تمرینات CX همراه با مصرف اینولین با کاهش عملکرد استرس اکسیداتیو بیشتری نسبت به اعمال هریک از آنها بهتنهایی در زنان دارای سندرم متابولیک است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.
طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق
© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0
Designed & Developed by : Yektaweb