مریم عظیمی، داود حاصلی، حسین دهداری راد، فرزانه فضلی، ناهید عین الهی،
دوره 15، شماره 4 - ( 7-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: گونههای تراریخته، گونههایی هستند که ژنوم آنها از نظر ژنتیکی تغییر یافته باشند. حوزهی تراریخته یکی از حوزههایی است که از اهمیت و جایگاه بالایی در جهان برخوردار است، از این رو هدف از پژوهش حاضر، ترسیم و تحلیل شبکه هم تألیفی پژوهشگران در حوزه موضوعی تراریخته است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی بوده و با استفاده از تکنیکهای علمسنجی همچون شبکه همکاری علمی و شاخصهای تحلیل شبکه اجتماعی انجام شد. در این مطالعه ۲۳۴۵۶ مقالهی پژوهشگران حوزهی تراریخته که در پایگاه Web of Science در بازهی زمانی ۲۰۱۹-۲۰۱۰ نمایه شده بودند، بررسی گردید. بهمنظور ترسیم و تحلیل دادهها از نرم افزار VOSviewer و UCINET استفاده شد.
یافتهها: شبکهی همکاری علمی پژوهشگران حوزهی تراریخته با استفاده از شاخصهای کلان و خرد شبکه اجتماعی بررسی و تحلیل گردید. شبکه از نظر شاخصهای کلان از انسجام پایینی برخوردار بود. بهطوریکه چگالی شبکه، عدد ۰/۰۲۷، ضریب خوشهبندی عدد ۰/۸۳۴، قطر۱۵ و میانگین فاصله ۴/۱۵۵ محاسبه شد. از نظر شاخصهای خرد هم وضعیت پژوهشگران در شبکه مشخص شد. David Ayares بیشترین همکاری را با دیگر اعضا داشت و همچنین Nam-Hai Chua مهمترین نقش را در ارتباط افراد خوشههای مختلف شبکه ایفا کرد و Yan Zhang کمترین فاصله را با دیگر اعضای شبکه داشت.
نتیجه گیری: براساس یافتههای پژوهش میتوان نتیجه گرفت که شبکهی همتألیفی پژوهشگران حوزهی تراریخته از انسجام پایینی برخوردار است و اطلاعات در بین اعضا با سرعت پایینی انتقال مییابد. با توجه به اینکه وضعیت پژوهشگران مختلف در این پژوهش مشخص شد، از نتایج این مطالعه میتوان برای هدایت همکاریهای آینده، و تشویق دانشگاهها و مؤسسات علمی برای توسعهی تعاملات خود با یکدیگر و تقویت بیشتر همکاریها استفاده کرد. همچنین با توجه به یافتههای مطالعه در این شبکه پژوهشگران ایرانی جزو افراد کلیدی نبودند که نیاز است پژوهشی در خصوص وضعیت و جایگاه پژوهشگران ایرانی در حوزه تراریخته انجام شود.