زمینه و هدف: تفکر انتقادی با به کارگیری فرآیندهای ذهنی مثل تحلیل، استنباط و استدلال به افزایش سطح آگاهی و رشد دانش کمک می نماید و زمینهای مناسب برای فعالیتهای حل مسأله و تصمیمگیریهای مبتنی بر اطلاعات روشن و دقیق در عرصههای اجتماعی و مدیریتی فراهم میآورد. هدف تحقیق، تعیین سطح مهارت تفکر انتقادی و مقایسهی آن در کتابداران دانشگاهی بود.
روش بررسی : با روش مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی و به شیوهی سرشماری بر روی کتابداران شاغل در دو دانشگاه علوم و علوم پزشکی شیراز انجام شد. جمع آوری دادهها با استفاده از پرسشنامهی "آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب"، انجام که روایی محتوایی نسخهی فارسی آن 81% و پایایی آن، آلفای کرونباخ 83% محاسبه گردید. از 95 پرسشنامهی توزیع شده، 68 عدد تکمیل و برگردانده شد. تحلیل توصیفی با استفاده از آمار توصیفی، جداول توزیع درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار و تحلیل استنباطی با نرم افزار SPSS و آزمونهای تیتست، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام شد.
یافتهها: تفاوت معنیداری بین کتابداران دو دانشگاه در بخشهای پنجگانهی تفکر انتقادی وجود نداشت. همچنین بین سن و سابقه کار با تفکر انتقادی رابطه معنی داری نبود، اما بین جنسیت و مدرک تحصیلی با تفکر انتقادی کتابداران، تفاوت معنیدار بود.
نتیجهگیری: این تحقیق با فراهم آوری اطلاعات لازم جهت تقویت مهارتهای تفکر انتقادی در کتابداران دانشگاهی، به برنامه ریزیهای هدفمند و ارائه راهکارهای مؤثر در اعتلای علمی دانشگاههای کشور کمک خواهد نمود.