19 نتیجه برای شاخص
سید جواد قاضی میرسعید، مرتضی همت، حسین درگاهی، جیران خوانساری،
دوره 4، شماره 3 - ( 12-1389 )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از شاخص هرش به عنوان ابزاری مهم برای توصیف برونداد علمی پژوهشگران سبب شده که بعضی از نویسندگان برای افزایش تصنعی شاخص خود، میزان استناد به خود را افزایش دهند. بنابراین لازم است میزان تاثیر خوداستنادی بر شاخص هرش هر نویسنده بررسی شود تا بهتر بتوان کیفیت تولیدات علمی پژوهشگران را سنجید.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی است و از روش تحلیل استنادی به طور کلی و تحلیل خوداستنادی به طور اخص استفاده میکند. جامعه پژوهش، نویسندگان پرکار ایرانی در حوزه پزشکی هستند که در فاصله سالهای 2004 تا 2006 حداقل 30 مدرک نمایه شده در پایگاه Web of Science دارند. پیگیری استنادها تا دسامبر 2010 میلادی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج با استفاده از نرمافزار اکسل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: به طور متوسط 89/25درصد خوداستنادی بین نویسندگان پرکار حوزه پزشکی مشاهده شد. شاخص هرشِ 77/30درصد نویسندگان تغییر قابل ملاحضه داشت. رتبهبندی نویسندگان بر اساس شاخص هرش بعد از حذف خوداستنادیها صورت گرفت که 46/38درصد نویسندگان به رتبه پایینتر نزول کردند.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه میزان 10 تا 30درصد خوداستنادی میتواند معمولی و قابلتوجیه باشد، بهطور کلی وضعیت خوداستنادی نویسندگان پرکار حوزه پزشکی کشورمان مطلوب است. همچنین پایین بودن میزان خوداستنادی این نویسندگان سبب میشود که شاخص هرش تاثیر زیادی از آن نپذیرد.
حسین نوروزی، علی کاظمی، میترا توکلی، شهربانو علوی، زهرا بنگاله،
دوره 5، شماره 1 - ( 3-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: سوء تغذیه یکی از علل مهم افزایش مرگ و میر در کودکان می باشد. لذا این بررسی به منظور ارزیابی شاخصهای تن سنجی در منطقه گلپایگان صورت گرفته است.
روش بررسی: مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفت. نمونه گیری به روش خوشه ای چند مرحله ای انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد طرح ANIS استفاده گردید. دو شاخص کم وزنی و کوتاهی قد بر مبنای آماری Z-Score استفاده شد. اطلاعات حاصل در سطح 05/0 = α مورد تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها: از 1062 نمونه، 550 نفر پسر و 512 نفر دختر بودند. در دانش آموزان شهری و روستایی در سال های 1385 و 1386 متغیرهای تن سنجی سن(ماه)، وزن(کیلوگرم) و قد(سانتیمتر) تفاوت معنی داری دیده شد(P<0.05). میانگین شاخص سوء تغذیه) (WAZ 4/5 درصد و ((HAZ 3 درصد محاسبه شد.
نتیجه گیری: تفاوت معنی دار بین شیوع لاغری و کم رشدی، در بین کودکان روستایی و شهری مبین وضعیت تغذیه نامطلوب در روستاهای این منطقه میباشد که در نتیجه باید اولویت ویژه ای را جهت وضعیت تغذیه کودکان روستایی در نظر گرفت.
هیوا عبدخدا، علیرضا نوروزی، مسعود محمدی،
دوره 5، شماره 3 - ( 8-1390 )
چکیده
زمینه و هدف: خوداستنادی به عنوان یکی از محدودیتهای تحلیل استنادی مطرح است بطوریکه به طرز غیرمتعارفی بر شاخصهای تحلیل استنادی و رتبه مجلهها تاثیر میگذارد. این پژوهش با هدف بررسی میزان همبستگی خوداستنادی و شاخصآنی مجلههای علمی- پژوهشی انگلیسی زبان ایرانی حوزه پزشکی نمایه شده در نمایهنامه استنادی اسکوپوس، در فاصله سالهای 2005-2009 انجام شده است.
روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی است که در آن از تحلیل استنادی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مجلههای علمی-پژوهشی انگلیسی زبان ایرانی حوزه پزشکی است که تا تاریخ انجام این پژوهش در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه میشدند. جمع آوری دادهها به صورت مشاهده مستقیم و با مراجعه به پایگاه استنادی اسکوپوس انجام شد. دادههای گردآوری شده به کمک نرم افزارهای SPSSو روش ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نشان داد که میانگین نرخ خوداستنادی در میان مجلههای مورد بررسی 64/29 درصد است. 43/14 درصد از کل استنادها مربوط به خوداستنادی است. بطورکلی رابطه معنیداری از نوع مستقیم و ناقص، درسطح 01/0، بین نرخ خوداستنادی و شاخصآنی مجلهها وجود دارد(591/0p=). همچنین، ضریب همبستگی پیرسون نشان دهنده رابطه معنیدار، بین شاخصآنی مجلهها و شاخصآنی مجلهها بدون احتساب خوداستنادی با تعداد مقالات مجلهها، در فاصله سالهای مورد بررسی بود.
نتیجه گیری: خوداستنادی بر روی شاخصآنی مجلهها مورد بررسی تاثیر مستقیم دارد بدینمعنی که افزایش خوداستنادی باعث افزایش مصنوعی شاخصآنی مجلهها میشود. از سوی دیگر، شاخصآنی تحت کنترل حجم مقالات بود. بنابراین کاهش و یا حذف خوداستنادی به منظور قرارگرفتن مجله در جایگاه واقعی خود لازم به نظر میرسد.
مهرداد فرزندی پور، مهدی شاعری، فاطمه رنگرز جدی،
دوره 6، شماره 4 - ( 8-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: اطلاعات، نظام مراقبت بهداشتی را هدایت میکند و تحقق این امر به وجود دادههای صحیح و اطلاعات موثقی بستگی دارد که از منابع مختلف تأمین میشوند. این پژوهش به منظور سنجش میزان صحت شاخصهای آماری در بیمارستانهای آموزشی کاشان صورت پذیرفت.
روش بررسی: مطالعهای توصیفی- مقطعی در نیمه اول سال 1389 انجام شد. دادهها(آیتمهای مورد نیاز برای محاسبه هر شاخص) با چک لیستی محقق ساخته گردآوری شد. صحت آیتمها و شاخصهای بیمارستانها با آیتمها و شاخصهائی که پژوهشگر مجدداً گردآوری و یا محاسبه نموده بود، تطبیق داده شد. دادهها با آمار توصیفی(فراوانی و درصد) ارائه گردید.
یافتهها: یافتهها نشان داد، شاخص درصد مرگ و میر ناخالص با 68 درصد بیشترین میزان صحت و شاخص متوسط تخت فعال با 24 درصد کمترین میزان را داشت، صحت سایر شاخصها نیز عبارت بود از؛ درصد اشغال تخت 39 درصد، چرخه اشغال تخت 47 درصد و متوسط روز بستری بیماران61 درصد. درصد مرگ و میر خالص و درصد متوسط خالی ماندن تخت، 49 درصد صحت داشتند. در کل میزان صحت شاخصهای آمار بیمارستانی 53 درصد و در حد متوسط بود.
نتیجهگیری: میزان صحت شاخصهای آمار بیمارستانی پائین میباشد. بکارگیری شیوههای نظارتی جهت افزایش صحت آنها پیشنهاد میگردد.
نیما رحمانی، عبدالله کشاورز، سید سعید طباطبایی، روح اله کلهر،
دوره 6، شماره 4 - ( 8-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: در بسیاری از کشورها، بیمارستانها دارای مالکیت سه گانه(دولتی، غیردولتی انتفاعی و غیر دولتی غیرانتفاعی) هستند. مطالعات متعددی برای بررسی تفاوت این بیمارستانها از لحاظ هزینه، ارائه خدمات درمانی جبران نشده، تعداد بیماران خروجی و سایر ابزارهای اندازه گیری عملکرد بیمارستان انجام شده است. هدف این پژوهش بررسی نقش مالکیت بر تغییرات بهره وری کل عوامل در بیمارستانهای منتخب قزوین میباشد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است که از سال 86-84 در 8 بیمارستان منتخب استان قزوین انجام شد. معیارهای ورودی جهت محاسبه میزان بهره وری شامل تخت فعال و ارزش مصارف واسطهای بیمارستان، معیارهای خروجی شامل تعداد کل بیماران بستری شده و تعداد کل اعمال جراحی انجام شده میباشد. ابزار گردآوری داده چک لیست محقق ساخته بود. برای تحلیل از نرم افزار 1/2DEAP و آزمونهای ANOVA، TUKEY و HSD استفاده شد.
یافتهها: بین میانگین میزان بهره وری کل 3 گروه بیمارستانی تفاوت معنی داری به سبب وجود مالکیتهای مختلف وجود دارد(012/0p=). همچنین، بین میانگین میزان کارایی تکنولوژی در سه گروه از بیمارستانها تفاوت معنی داری مشاهده شد(006/0p=). امّا، بین میانگین میزان کارایی فنی این سه گروه از بیمارستانها با یکدیگر تفاوت معنی داری بدست آمد(23/0p=).
نتیجهگیری: تغییرات بهره وری کل عوامل در بیمارستانهای خصوصی، بدلیل اینکه این بیمارستانها از تکنولوژی تولید مناسبتری برخوردارند بالاست، ولی در ارتقاء کارایی خود و بهینه کردن عوامل تولید و محصولات، تفاوت متمایز کنندهای با سایر بیمارستانها ندارند.
معصومه شاکری، سید یوسف مجتهدی، جواد ناصریان، مریم مرداخانی،
دوره 6، شماره 5 - ( 10-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: چاقی در دوران نوجوانی زمینه ساز چاقی در بزرگسالی و عوارض مربوط به آن است؛ بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی نسبی چاقی و برخی عوامل مرتبط با آن در نوجوانان دختر مدارس راهنمایی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی810 نوجوان دختر 16-12ساله مدارس راهنمایی تهران، در سـال1390 بـا استفاده از نمـونه گیـری تصادفـی چنـد مرحلـهای انتخـاب شـدند. انـدازه گـیری قـد، وزن و محاسبـه شاخص تـوده بدنـی(Body Mass Index-BMI) انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت کسب اعتبار علمی پرسشنامه، از روش اعتبار محتوا و جهت تعیین اعتماد علمی از آزمون مجدد استفاده شد. پس از محاسبه BMI و تعیین مقادیر بالای صدک 95 و نیز مقادیر بین صدک 85 و 95 برای سن و جنس مربوطه، به ترتیب افراد چاق و افراد دارای اضافه وزن مشخص شدند. نتایج با روشهای آماریX2 ، فیشر،ANOVA و رگرسیون لجستیک چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: فراوانی نسبی چاقی و اضافه وزن در گروه مورد مطالعه به ترتیب، 4/4 درصد(2/4-4/6 CI= 95%) و 1/14 درصد (3/15-25/10 CI= 95%) بود. بر اساس نتایج این مطالعه بین چاقی و سن(001/0=P)، میزان فعالیت فیزیکی دانش آموز(001/0=P) و ساعات تماشای تلویزیون(001/0=P) و نیز رفتار تغذیهای وی(002/0=P)، رابطه آماری معنی دار بود.
نتیجهگیری: : بر اساس یافتهها و با توجه به میزان چاقی نوجوانان انجام پژوهشهای تکمیلی جهت تعیین کلیه عوامل تاثیرگذار در جهت ایجاد وزن اضافه توصیه میشود.
اسماعیل مهرآیین، مریم احمدی، مائده شجرات، معصومه خوشگام،
دوره 6، شماره 6 - ( 12-1391 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهدافی که سیستمهای اطلاعاتی دارند و برای پرهیز از دوباره کاری و کمک به ارتقاء کیفیت مراقبتها و کاهش هزینه بایستی ارزیابی مداومی جهت تعیین میزان دستیابی به این اهداف انجام شود. این پژوهش، سال 1390 با استفاده از شاخصهای ارزیابی نظام جامع اطلاعات بیمارستانی بیمارستانهای منتخب شهر تهران انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه پژوهش عبارت بودند از سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستانهای شهدای تجریش، رسول اکرم، خاتم الانبیاء، امام خمینی و میلاد. ابزار گردآوری دادهها چک لیست شاخصهای ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بود که با روش مشاهده مستقیم و مصاحبه با کاربران تکمیل گردید. دادهها توسط نرم افزار آمار SPSS، تحلیل و در قالب جداول و نمودارهای آماری ارائه گردید.
یافتهها : در بیمارستانهای مورد مطالعه با وجود اینکه اکثر زیرگروههای اجزای سازمانی و اجزاء سرویس دهنده سیستم اطلاعات بیمارستانی راه اندازی و مورد استفاده قرار گرفته است اما سیستمهای اطلاعات داروخانه، تصمیم یاری، سرویس ارتباطی و سرویس دوراپزشکی هنوز به طور کامل در بیمارستانهای مورد مطالعه راه اندازی نشده بود.
نتیجهگیری: اکثر زیرگروههای اجزاء سازمانی و اجزاء سرویس دهنده سیستم اطلاعات بیمارستانی در حال حاضر در نرم افزار طراحی شده در 5 بیمارستان به طور کامل و با در نظرگرفتن تمامی فیلدها وجود داشتند.
نادیا صنیعی، سید جواد قاضی میرسعید،
دوره 9، شماره 1 - ( 2-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از شاخصهای ترمودینامیکی در مطالعات علمسنجی با هدف بررسی عملکرد تحقیقاتی، چند سالی است که در مراکز خارج از کشور و در بین صاحب نظران این حرفه مطرح شده است. یکی از این شاخصها اکسرژی است. بنابراین، هدف از این مطالعه معرفی و مروری بر تاریخچه، تعاریف، کاربرد و اهمیت شاخص مورد نظر میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه به کمک منابع کتابخانهای و جستجو در پایگاههای اطلاعاتی و بررسی انواع مقالات، منابع مرتبط با شاخصهای ترمودینامیکی شناسایی گردید. در طی این بررسی تعداد سی مقاله انگلیسی بازیابی شد که 24 مورد آن به زبان انگلیسی و مرتبط با موضوع مطالعه بودند. در میان منابع فارسی مقالهای یافت نشد که ارتباط موضوعی دقیق با مفهوم مورد نظر داشته باشد، لیکن تنها در دو مقاله به زبان فارسی امکان استفاده از برخی قسمتها مشاهده که به آنها ارجاع داده شد. در مجموع 26 مقاله بازیابی و مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: بررسی متون نشان داد که اکسرژی، شاخصی ترمودینامیکی است که نشاندهنده حداکثر کار مفیدی میباشد که یک سیستم بمنظور ایجاد تعادل انجام میدهد. این شاخص در ارزیابی کتاب شناختی و استنادات در هر مقاله معادل با سرعت یا کیفیت و هم چنین در ارزیابی عملکرد تحقیقاتی در رتبهبندی موسسات تحقیقاتی مورد استفاده قرار میگیرد.
نتیجهگیری: با توجه به نقش اکسرژی در ارزیابی عملکرد تحقیقاتی افراد و سازمانها و برتری آن نسبت به شاخص H ، به دلیل در نظر گرفتن تمامی مقالات و تمامی استنادات، این شاخص میتواند نمود جدیدی از رتبهبندیها را ارائه دهد.
مهدی خاکیان، جواد نشانی سعدآباد، دکتر محمد هادیان، دکتر حسین قادری، ملیحه رام، یاسر جویانی،
دوره 9، شماره 4 - ( 8-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: در یک محیط تورمزای شدید همراه با بیکاری، مشکلات اجتماعی افزایش مییابد و در نتیجه هزینههای بهداشتی درمانی زیادی برای جامعه ایجاد میشود. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی با شاخصهای بهداشتی است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. قالب مدل پنل دیتا بود و از نرمافزار Eveiws 6 استفاده شد. دادههای پژوهش از سایت بانک جهانی استخراج گردید. پیش آزمونهای لازم، همچون آزمون F لیمر و آزمون هاسمن به منظور تشخیص مناسب بودن دادهها و تعیین مدل مناسب، انجام شد. پس از انجام پیش آزمونها نتایج در قالب یک مدل رگرسیونی تخمین زده شد.
یافتهها: یافتهها حاکی از معنادار بودن آزمون F و آماره T و بالابودن معیار R2 بود. مقدار R2 در هر سه مدل به ترتیب(99%-99%-98%) به دست آمد. علاوه بر این، اشتغال با امید به زندگی رابطه مستقیم و با مرگ و میر نوزادان و میزان باروری کل، رابطهی معکوس دارد. تورم نیز با امید به زندگی رابطهی معکوس و با مرگ و میر نوزادان و میزان باروری کل، رابطهی مستقیم را نشان میدهد. تولید ناخالص داخلی با امید به زندگی و میزان باروری کل، رابطهی معکوس دارد، امّا با مرگ و میر نوزادان رابطهی معناداری را نشان نمیدهد(0/31=P).
نتیجهگیری: متغیرهای اشتغال و تورم و تولید ناخالص داخلی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر شاخصهای بهداشتی دارند. اگرچه شاخص امید به زندگی حساسیت بیشتری به متغیرهای توضیحی دارد.
دکتر سیدجمال الدین طبیبی، دکتر محمودرضا گوهری، الهام غلامی،
دوره 9، شماره 5 - ( 11-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: مطالعهی تاثیر انعطافپذیری منابع انسانی بر شاخصهای عملکردی بیمارستانها میتواند در بهبود عملکرد بیمارستان به نحو شایستهای مؤثر واقع شود. هدف اصلی این پژوهش، تعیین رابطهی انعطافپذیری منابع انسانی و شاخصهای عملکردی در بیمارستان های دانشگاه آزاد اسلامی میباشد.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1392 انجام شد. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای-تخصیصی، تعداد 108 نفر از کارکنان پرستاری، اداری و مالی پنج بیمارستان دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها، فرم شاخصهای عملکردی بیمارستانها و پرسشنامهی انعطافپذیری منابع انسانی Snell و Wright بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و به کمک شاخصهای آمار توصیفی و آزمون های همبستگی انجام گرفت.
یافتهها: کارکنان بیمارستانهای مورد مطالعه از انعطافپذیری کمی برخوردار بودند. کلیه بیمارستانهای مورد مطالعه از نظر درصد اشغال تخت و نسبت چرخش تخت در شرایط نامطلوبی قرار داشتند. میان انعطافپذیری منابع انسانی و شاخصهای عملکردی بیمارستانهای مورد مطالعه ارتباط معناداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: با توجه به انعطافپذیری کم منابع انسانی بیمارستان های دانشگاه آزاد اسلامی، اتخاذ خطمشیهایی به منظور هماهنگی فرآیندهای مدیریت منابع انسانی با راهبردهای انعطافپذیری و بهبود عملکرد کارکنان بیمارستانهای تابعه دانشگاه آزاد اسلامی، میتواند در اعتلای وضعیت این بیمارستانها به نحو بارزی مؤثر واقع شود.
ژیلا نجف پور، دکتر ابوالقاسم پوررضا،
دوره 9، شماره 6 - ( 12-1394 )
چکیده
زمینه و هدف: تحلیل شاخصهای ایمنی یکی از ابزارهای بهبود ایمنی بیمار محسوب میشود. لذا مطالعهی حاضر با هدف تعیین و تحلیل شاخصهای خدمات بالینی ایمن در بیمارستانهای منتحب دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی در سال 1392 در 11 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مطالعه، پروتکل ارزیابی ایمنی بیمار سازمان جهانی بهداشت بود. تکمیل چک لیست با مصاحبه، مشاهده و بررسی مستندات صورت گرفت. دادهها با آزمونهای توصیفی و تحلیلی و نرمافزار SPSS نسخه 13 آنالیز شد.
یافتهها: میانگین بیمارستانهای مورد مطالعه، در شاخصهای الزامی، اساسی و پیشرفته به ترتیب 96/6، 85/6، 66 قرار داشتند که این میزان طبق راهنمای چک لیست در استانداردهای الزامی، قابل قبول نمیباشد و در استانداردهای اساسی و پیشرفته مناسب است. بیمارستانهای شماره 7، 2، 4، 11 و 9 از بالاترین میزان تطابق با استانداردها برخوردار بودند و طبق سطحبندی پروتکل، این بیمارستانها در سطح دو قرار گرفتند. در نهایت اختلاف آماری معنیداری بین بیمارستانها در رعایت استانداردها وجود نداشت.
نتیجهگیری: تطابق با استانداردها در 6 بیمارستانهای مطالعه از نظر استانداردهای الزامی، پایین و استانداردهای اساسی و پیشرفته در 5 بیمارستان مناسب بود. بیمارستانها در گزارههای سیستم مدیریت اطلاعات، مدیریت دارویی، سیستم کاهش عفونت و سیستم بالینی اثر بخش نیاز به تدوین برنامههای ارتقایی دارند. پیشنهاد میشود هدفگذاری جامع جهت استانداردهای فوق صورت گیرد.
اکبر عابدی، عابدین ثقفی پور، آمنه سیدفرج اله، محمد سلیمی، مجید حاج مرادی، حمیدرضا اردلان،
دوره 10، شماره 3 - ( 4-1395 )
چکیده
زمینه و هدف: گستردگی خدمات سلامت و فراگیر بودن مخاطبان، لزوم مدیریت خدمات سلامت را اجتناب ناپذیر نموده است. علیرغم فراهم بودن ارادهی مجریان سلامت در ارائه خدمات بهداشتی، مردم استقبال کاملی از این خدمات ندارند. این مطالعه با هدف تعیین علت های استقبال پایین مردم از خدمات بهداشتی در گروه سنی زیر 9 سال از دیدگاه کارکنان بهداشتی مرکز بهداشت استان قم در سال 1392 انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی بود، که دیدگاه کارشناسان ارائه کننده خدمات در خصوص استقبال پایین مردم از خدمات بهداشتی ارائه شده برای گروه سنی زیر 9 سال با یک پرسشنامه با عنوان"ماتریس ارزیابی خدمات بهداشتی" بررسی گردید. دادههای گردآوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS 15 و آزمون مربع کای تجزیه و تحلیل گردید. سطح معنی داری 0/05> pدر نظر گرفته شد.
یافته ها: مهمترین علت های استقبال پایین مردم از خدمات بهداشتی درمانی ارائه شده برای گروه زیر 9 سال از دیدگاه کلیه گروههای کارشناسی به ترتیب: پایین بودن دانش بهداشتی گیرندگان خدمات، اطلاع رسانی ناکافی، روش نامناسب ارائه خدمات بهداشتی، کیفیت خدمات بهداشتی و عدم دسترسی بوده است.
نتیجه گیری: برای تشویق مردم به دریافت خدمات بهداشتی ارائه شده در مراکز بهداشتی درمانی استان قم باید با برگزاری کلاس های آموزشی، سطح دانش بهداشتی گیرندگان خدمات بهداشتی را ارتقا دهیم. در زمینه ی ارائه خدمات و روش های ارائه خدمات در مراکز بهداشتی باید اطلاع رسانی کافی انجام دهیم. همچنین سعی در ارتقا سطح کیفی خدمات داشته باشیم تا میزان استقبال مردم به دریافت خدمات تقویت شود.
امیر اشکان نصیری پور، شیرین جعفری،
دوره 10، شماره 4 - ( 6-1395 )
چکیده
زمینه و هدف: اعتلای کیفیت خدمات و تضمین آن، برای نظام بهداشت و درمان و مردم به طور فزاینده مورد توجه می باشد. لذا هدف این پژوهش تعیین ارتباط «بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» با شاخص های عملکردی بیمارستان بود.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی جامعه پژوهش را مدیران، مدیران پرستاری، یک نفر از اعضای کمیته بهبود کیفیت و یک نفر از اعضای دفتر حاکمیت بالینی بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شهر تهران(44=N) تشکیل داده اند. ابزار گردآوری داده ها جهت سنجیدن «نمره بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» پرسشنامه استانداردهای(QPS) بود و جهت جمع آوری داده های مربوط به شاخص های عملکردی بیمارستان ها از روش های مشاهده و مصاحبه استفاده شد. آزمون t برای نمونه های مستقل به منظور تعیین ارتباط «نمره بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» با شاخص های عملکردی بیمارستان مورد استفاده قرارگرفت.
یافته ها: هر یک از 5 حیطه ی استاندارهای بهبود کیفیت و ایمنی بیمار(QPS) شامل: استانداردهای رهبری و برنامه ریزی، طراحی فرآیندهای مدیریتی و کلینیکی، جمع آوری داده ها جهت پایش کیفیت، تحلیل داده های پایش و بهبود در «بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» بیمارستان های مورد مطالعه موثر بودند. در هریک از بیمارستان های مورد مطالعه بین «بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» با شاخص های ضریب اشغال تخت، میانگین طول اقامت بیمار، فاصله ی چرخش تخت، نسبت عملکرد تخت و میزان مرگ و میرخالص ارتباط معناداری(05/p<0) وجود داشت.
نتیجه گیری: تمرکز بر ابعاد استانداردهای «بهبود کیفیت و ایمنی بیمار» در بیمارستان های مورد مطالعه می تواند سطح
شاخص های عملکردی بیمارستان را ارتقا دهد.
بتول احمدی، محمد ازمل، لیلا جانانی، مهتاب بیات ریزی، فاطمه نوغانی،
دوره 11، شماره 2 - ( 4-1396 )
چکیده
زمینه و هدف: سنگ بنای پیشگیری اولیه، اتخاذ شیوه ی زندگی سالم شامل: عدم استعمال دخانیات، حفظ وزن متعادل بدن و عادات غذایی مناسب است. هدف این مطالعه تبیین شاخص های تن سنجی و سبک زندگی سالم در زنان شاغل می باشد.
روش بررسی: مطالعه ی حاضر توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۳ انجام شد. تعداد ۶۸۲ نفر از بانوان شاغل دانشگاهی بصورت داوطلبانه شرکت نمودند. بمنظور جمع آوری داده ها از چک لیست سلامت بانوان ایرانی استاندارد شده توسط وزارت بهداشت استفاده شد که مشتمل بر سه بخش مشخصات دموگرافیکی، شاخص های تن سنجی و سبک زندگی سالم بود. از آمار توصیفی و استنباطی برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: بیش از نیمی از شرکت کنندگان در طول یک سال محدودیت رژیم غذایی داشتند. عادت غذایی زنان شرکت کننده مطلوب نبود و ۴۷/۶% مصرف سبزی داشتند ولی ۵۲% نوشابه و غذاهای آماده مصرف می نمودند. فعالیتهای بدنی تنها در ۲۸% افراد مناسب بود. داده های نمایه توده بدنی نشان داد که نیمی از افراد اضافه وزن و ۴۲% افراد چاقی شکمی داشتند.
نتیجه گیری: یافته ها حاکی از نامناسب بودن شاخص های سبک زندگی و خطرات بالقوه ی تهدید کننده ی سلامتی زنان شاغل است؛ لذا استقرار برنامه های آموزشی و تسهیلات در اتخاذ شیوه های زندگی سالم برای زنان شاغل ازجمله اصلاح عادات تغذیه ای، انجام فعالیتهای بدنی روزانه جهت ارتقای وضعیت سلامتی آنها نه تنها عملکرد فردی، خانوادگی و اجتماعی و بهره وری از نیروی کار آنها را بهبود می بخشد، بلکه فرهنگ سلامت جامعه را ارتقا خواهد داد.
رضا صفدری، محبوبه میرزائی، ماهنی مهدی بگلی،
دوره 12، شماره 2 - ( 4-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: از آنجاییکه شاخصهای ایمنی، عملکردی و نتیجهای میتواند منجر به بهبود کیفیت مراقبتها شود بنابراین شاخصهای ایمنی بیمار برای پایش و ایجاد ایمنی در مراقبتها مورد نیازند. مطالعهی حاضر با هدف تدوین مجموعه شاخصهای ایمنی بیمار بهمنظور پایش در داشبورد ایمنی بیمار انجام گرفت.
روش بررسی: با مرور متون و بررسی شاخصهای ایمنی بیمار، ارایه شده در کشورهای استرالیا، انگلستان و سازمانهای AHRQ،ESQH ، OECD مجموعه شاخصهای ایمنی بیمار جمعآوری گردید. سپس شاخصها طی فرایند دلفی در دو مرحله توسط کارکنان واحد ایمنی بیمار و بهبود کیفیت بیمارستانهای دولتی و کارشناسان ایمنی بیمار در معاونت درمان دانشگاه و ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعتبارسنجی شد. تحلیل دادهها با ویرایش 13 نرمافزار SPSS و روشهای آمار توصیفی انجام گرفت.
یافتهها: با انجام مطالعهی حاضر، 62 شاخص ایمنی بیمار در 8 دستهی اصلی: شاخصهای بیمارستان ایمن، شاخصهای مرتبط با زایمان، شاخصهای مرتبط با جراحی، شاخصهای مرگ و میر، شاخصهای مرتبط با کنترل عفونت، شاخصهای مرتبط با خطاهای دارویی و تجویز، شاخص سقوط، سایر شاخصهای ویژه، طبقهبندی گردید.
نتیجهگیری: با توجه به شناسایی شاخصهای ایمنی بیمار در ابعاد مختلف، سنجش میزان اهمیت این شاخصها و نیز استفاده از آنها در قالب نرمافزار داشبورد در مراکز بهداشتی درمانی نقش بسزایی در ارتقای ایمنی بیمار و افزایش کیفیت خدمات بهداشتی درمانی خواهد داشت.
رضا صفدری، عبدالرضا ناصر مقدسی، سحر خناری نژاد، احسان غضنفری سوادکوهی،
دوره 14، شماره 5 - ( 10-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: مصرف طیف وسیعی از داروها در بیماران مالتیپلاسکلروزیس(ام اس) میتواند منجر به عوارض جانبی و تداخلات دارویی شود. از این رو بهکارگیری سیستمهای هوشمند مانند سیستمهای پایش دارویی میتواند در درمان اثربخش و بهموقع بیماری ام اس کمککننده باشد. در این راستا، پژوهش حاضر به منظور طراحی و ارزیابی سامانه پایش دارویی بیماران مالتیپل اسکلروزیس انجام گردید.
روش بررسی: مطالعهی توصیفی-توسعهای حاضر در چهار مرحله انجام شد. در مرحلهی اول با جستجو در منابع کتابخانهای و گایدلاینهای معتبر مجموعه عناصر حداقل داده مشخص شد و بهصورت چکلیست جهت اعتبارسنجی در اختیار متخصصان مغز و اعصاب و فلوشیپ ام اس قرار گرفت. سپس سامانه بهصورت منطقی طراحی شد و کدنویسی نرم افزار براساس نظر متخصصان انجام گرفت. در مرحلهی آخر سامانه توسط کاربران نهایی ارزیابی گردید.
یافتهها: عناصر اطلاعاتی موجود در طراحی نرم افزار در دستههای: اطلاعات دموگرافیک بیمار، تاریخچه پزشکی، علایم بالینی، اقدامات تصویربرداری، تستهای آزمایشگاهی داروهای اکریلیزوماب و فینگولیمود، مشاوره و دادههای درمانی قرار گرفت. در نهایت، عملکرد سامانه پایش دارویی با میانگین ۷/۹ ارزیابی شد و توسط کاربران تایید گردید.
نتیجه گیری: یافتههای حاصل از ارزیابی نرمافزار نشان میدهد که سامانه پایش دارویی میتواند به پزشکان عمومی، متخصصان مغز و اعصاب و فلوشیپهای ام اس در پایش و پیگیری دارویی بیماران کمک نماید و منجر به افزایش ایمنی بیمار گردد.
مرجان قاضی سعیدی، رویا ریاحی، رسول نوری،
دوره 14، شماره 6 - ( 11-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: در این پژوهش به منظور افزایش رویت پذیری مقالات مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران خدمات اشاعهی گزینشی اطلاعات ارایه و تاثیر آن بر برخی شاخصهای استنادی مجلات مذکور بررسی گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع دو گروهی بود. در این مطالعه، مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران(۲۰ عنوان) بهصورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل، تقسیم و شاخصهای استنادی آنها بررسی شد. سپس خدمات اشاعهی گزینشی اطلاعات مجلات گروه آزمون بر پایهی سیستم Alert پابمد طراحی و بهمدت یک سال ارایه گردید. در نهایت، شاخصهای استنادی مجلات گروه آزمون و کنترل مجددا ارزیابی و مقایسه گردید. برای تحلیل دادهها از آزمون تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کواریانس استفاده شد.
یافتهها: مقایسهی میانگین استنادات و نیز شاخصهای SNIP ،SJR و CiteScore قبل و بعد از مداخله بین گروههای آزمون و کنترل تفاوت معناداری نشان نداد. اما میانگین شاخص CiteScore در هر دو گروه پس از مداخله به صورت معناداری بیشتر از قبل مداخله بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که ارایه خدمات پیش گفته در بازه زمانی تعریف شده در این پژوهش بر شاخصهای استنادی مد نظر تاثیر معناداری نداشته است اما تجارب ارزشمندی در این مطالعه حاصل شد که در پژوهشهای بعدی و نیز ارایه خدماتی از این دست برای پژوهشگران، کتابداران و نیز مدیران مجلات قابل استفاده خواهد بود.
محمدرضا شهرکی، مطهره فلاح،
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: بخش بهداشت و درمان نقش بسزایی در توسعه یافتگی جوامع از طریق تامین سلامت افراد هر جامعه دارد و میتواند اثرات اجتماعی و اقتصادی زیادی بر زندگی افراد جامعه داشته باشد. هدف این مطالعه، تعیین توسعهیافتگی استانهای کشور براساس امکانات بهداشتی-درمانی و میزان دسترسی به این امکانات است، تا بتوان براساس آن به یافتن راهکارهایی برای کاهش اختلاف بین نقاط مختلف کشور دست پیدا نمود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع کاربردی و با ماهیت توصیفی-تحلیلی انجام شده است. در این پژوهش ۳۱ استان کشور از نظر ۱۰ شاخص مورد بررسی قرار گرفتهاند. دادهها و اطلاعات این پژوهش از سالنامه آماری کشور استخراج و با استفاده از نرمافزار Excel با روش شاخص مرکزیت وزنی رتبه بندی شده است. سپس با استفاده از تکنیک تاکسونومی به تعیین درجهی توسعهیافتگی استانها پرداخته شده است.
یافتهها: یافته های پژوهش نشاندهندهی آن است که استان خراسان جنوبی با شاخص مرکزیت ۴۵,۶۹۲، استان یزد با شاخص مرکزیت ۴۳,۹۳۳ و استان ایلام با شاخص مرکزیت ۴۰,۶۶۸ در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. استان آذربایجان شرقی با شاخص مرکزیت ۲۷,۳۷۵، استان قم با شاخص مرکزیت ۲۵,۴۱۷ و استان هرمزگان با شاخص مرکزیت ۲۴,۲۸۶ بهترتیب سه رتبهی آخر را به خود اختصاص دادند. درجهی توسعهیافتگی استانها بین ۰/۵۰۷ تا ۰/۹۸ قرار دارند که از لحاظ توسعهیافتگی استان یزد در رتبه یک و استان هرمزگان در رتبه آخر قرار دارد.
نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهد که شکاف عمیقی بین استانها از لحاظ توسعهیافتگی و دسترسی به شاخصهای بهداشتی-درمانی وجود دارد و در نتیجه نیازمند توجه و سیاستگذاریها و برنامهریزیهای لازم جهت کاهش این شکاف و اختلاف خواهد بود.
حسین حسنی، مریم عرب مورچگانی، نرگس پارسایی، مهشید رضایی، خدیجه میرزایی، حسین ایمانی، میرسعید یکانی نژاد،
دوره 16، شماره 2 - ( 3-1401 )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه استفاده از شاخصهای مختلف تغذیهای جهت بررسی ارتباط وضعیت رژیمی با بیماریهای مختلف مورد توجه میباشد. طی مطالعات گذشته دیده شده است که شاخص و بار انسولینی با برخی بیماریهای مزمن ارتباط دارد؛ با وجود این تاکنون هیچ مطالعهای به بررسی ارتباط بین شاخصهای موردنظر با میزان متابولیسم در حالت استراحت (RMR: Resting Metabolic Rate) نپرداخته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم در RMR در زنان دارای اضافه وزن و چاقی صورت گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعهی مقطعی، ۲۸۰ نفر از زنان بزرگسال(۵۰-۱۸ سال) دارای اضافه وزن و چاقی که به مراکز بهداشتی و درمانی تهران مراجعه نمودهاند، انتخاب شدند. ویژگیهای جمعیتشناختی این افراد علاوه بر نمایههای تنسنجی آنها از جمله وزن، قد و دور کمر، نسبت دور کمر به دور باسن، نمایه توده بدنی، و درصد چربی بدن، توده بدون چربی ارزیابی شدهاند. علاوه بر این، دریافتهای غذایی یک سال گذشته آنها با پرسشنامهی نیمهکمی حاوی ۱۴۷ آیتم بسامد خوراک گردآوری شد. سپس با استفاده از مقادیر شاخص انسولینی مواد غذایی مختلف و فرمول استاندارد، شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی آنها محاسبه گردید.
یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان در این مطالعه ۸/۳۸±۳۶/۴۹ سال بود. تمام آنالیزهای آماری برای سن، انرژی، فعالیتبدنی و تودهی بدنی تعدیل شدند. همچنین انرژی برای سن تعدیل گردید. در زمینهی شاخص انسولینی رژیم غذایی، اگرچه ارتباط معکوس معناداری میان این شاخص و میزان متابولیسم در حالت استراحت در مدل خام(۰/۰۴=p) مشاهده گردید، اما بعد از تعدیل مخدوشکنندهها تعدیلشده سن در مدل یک(۰/۴۴=p) و سن، انرژی و فعالیت بدنی در مدل دو(۰/۷۲=p) این اثر معنادار دیگر مشاهده نشد. علاوه بر این شاخص انسولین رژیم غذایی فاقد ارتباط معنادار با میزان (۰/۶۳=p) RMR/kg و (۰/۷۳=p) RMR/FFM بود.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج بهدست آمده از این مطالعهی مقطعی، به نظر میرسد که شاخص انسولینی و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم استراحت ارتباط ندارد؛ با وجود این بهدلیل محدودیتهای این مطالعه نیاز به مطالعات بیشتر جهت تایید یا رد این نتایج و همچنین تعیین نقش شاخصهای انسولینی رژیم غذایی بر سلامت افراد، مخصوصاً با طراحی آیندهنگر موردنیاز میباشد.