زمینه و هدف: از آنجاییکه شاخصهای ایمنی، عملکردی و نتیجهای میتواند منجر به بهبود کیفیت مراقبتها شود بنابراین شاخصهای ایمنی بیمار برای پایش و ایجاد ایمنی در مراقبتها مورد نیازند. مطالعهی حاضر با هدف تدوین مجموعه شاخصهای ایمنی بیمار بهمنظور پایش در داشبورد ایمنی بیمار انجام گرفت.
روش بررسی: با مرور متون و بررسی شاخصهای ایمنی بیمار، ارایه شده در کشورهای استرالیا، انگلستان و سازمانهای AHRQ،ESQH ، OECD مجموعه شاخصهای ایمنی بیمار جمعآوری گردید. سپس شاخصها طی فرایند دلفی در دو مرحله توسط کارکنان واحد ایمنی بیمار و بهبود کیفیت بیمارستانهای دولتی و کارشناسان ایمنی بیمار در معاونت درمان دانشگاه و ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعتبارسنجی شد. تحلیل دادهها با ویرایش 13 نرمافزار SPSS و روشهای آمار توصیفی انجام گرفت.
یافتهها: با انجام مطالعهی حاضر، 62 شاخص ایمنی بیمار در 8 دستهی اصلی: شاخصهای بیمارستان ایمن، شاخصهای مرتبط با زایمان، شاخصهای مرتبط با جراحی، شاخصهای مرگ و میر، شاخصهای مرتبط با کنترل عفونت، شاخصهای مرتبط با خطاهای دارویی و تجویز، شاخص سقوط، سایر شاخصهای ویژه، طبقهبندی گردید.
نتیجهگیری: با توجه به شناسایی شاخصهای ایمنی بیمار در ابعاد مختلف، سنجش میزان اهمیت این شاخصها و نیز استفاده از آنها در قالب نرمافزار داشبورد در مراکز بهداشتی درمانی نقش بسزایی در ارتقای ایمنی بیمار و افزایش کیفیت خدمات بهداشتی درمانی خواهد داشت.