زمینه و هدف: اهمیت خدمات شبکه های اجتماعی به عنوان ابزاری جهت کارهای تیمی تحقیقاتی و توانا ساختن پژوهشگران جهت اشتراک گذاری نتایج و تجارب، آشکار شده است. هدف این مطالعه، شناسایی قابلیتهای شبکه های اجتماعی تحقیقاتی جهت تسهیل فعالیت های پژوهشی از منظر محققان علوم پزشکی و تعیین دلایل استفادهی آنها از این شبکه ها است.
روش بررسی : این پژوهش، یک مطالعهی کیفی است که به شیوهی تحلیل محتوا انجام شد. شرکت کنندگان پژوهش10 محقق علوم پزشکی فعال در شبکه اجتماعی ResearchGATE بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. معیار انتخاب، امتیاز آنها در این شبکه بود. این امتیاز بر اساس چهار معیار انتشارات، سوال و جواب های مطرح شده و تعداد دنبال کنندگان به محققان داده میشود. دادهها از طریق مصاحبه ی نیم ساخت یافته جمع آوری، مقوله بندی و در قالب سیاهه ای از مهمترین قابلیتهای شبکه های اجتماعی تحقیقاتی ارائه گردید.
یافتهها : از تحلیل متن مصاحبه ها، قابلیتهای شبکه های اجتماعی تحقیقاتی در هشت گروه مقوله بندی شدند که عبارتند از: معرفی محقق و شناسایی محققان، برقراری ارتباط و همکاری با محققان، اشتراک اطلاعات، یافتن اطلاعات، مدیریت منابع و استنادات، روزآمد نگهداشتن محقق، رتبه دهی و تنظیمات شبکه.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت و نقش شبکه های اجتماعی تحقیقاتی در معرفی، برقراری ارتباط و همکاری بین پژوهشگران و همچنین مدیریت تولیدات علمی آنها، معرفی قابلیتهای شناسایی شده در این مطالعه میتواند به افزایش روی آوری و بهره وری مؤثر از این شبکه ها یاری رساند. همچنین متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی میتوانند از یافته های این پژوهش، جهت طراحی کارگاههای آموزشی «آشنایی با قابلیتهای شبکه های اجتماعی برای محققان» استفاده نمایند.