5 نتیجه برای همکاری علمی
سجاد محمدیان، اسماعیل وزیری،
دوره 11، شماره 1 - ( 2-1396 )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهش در حوزه پزشکی نیازمند بودجههای کلان، منابع انسانی متخصص و تجهیزات و وسایل پیشرفته است. یکراه فائق آمدن بر کمبود امکانات و منابع، همکاری علمی است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل همکاریهای علمی دانشگاههای علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از طریق شبکه همتألیفی و از جنبههای مختلف هست.
روش بررسی: در پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روشهای علمسنجی و فنون تحلیل شبکههای اجتماعی، شبکه همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی ایران مورد ارزیابی قرارگرفته است. منبع گردآوری دادهها Web of Science میباشد و از نرمافزارهای، Pajek ،VOSviewer ،Bibexcel و UCINET جهت تحلیل و ترسیم شبکهها استفاده شده است.
یافتهها: بیشترین همکاری ملی میان دانشگاه علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی با ۹۳۳ همتألیفی و همکاریهای بینالمللی بین دانشگاه شهید بهشتی با دانشگاه مالایای مالزی انجامشده است. همچنین به لحاظ سنجههای مرکزیت، دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، اصفهان، تبریز و شیراز به ترتیب مهمترین جایگاه را در شبکه ی همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی داشتهاند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمایل زیادی میان محققان دانشگاههای علوم پزشکی کشور وجود دارد تا با دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری نمایند؛ به همین علت شبکه همکاری علمی به یک شبکه ی تکقطبی با محوریت دانشگاه علوم پزشکی تهران تبدیل شده است. این شکل از همکاری متمرکز از ایجاد فرصتهای همکاری جلوگیری میکند.
مریم عظیمی، داود حاصلی، حسین دهداری راد، فرزانه فضلی، ناهید عین الهی،
دوره 15، شماره 4 - ( 7-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: گونههای تراریخته، گونههایی هستند که ژنوم آنها از نظر ژنتیکی تغییر یافته باشند. حوزهی تراریخته یکی از حوزههایی است که از اهمیت و جایگاه بالایی در جهان برخوردار است، از این رو هدف از پژوهش حاضر، ترسیم و تحلیل شبکه هم تألیفی پژوهشگران در حوزه موضوعی تراریخته است.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی بوده و با استفاده از تکنیکهای علمسنجی همچون شبکه همکاری علمی و شاخصهای تحلیل شبکه اجتماعی انجام شد. در این مطالعه ۲۳۴۵۶ مقالهی پژوهشگران حوزهی تراریخته که در پایگاه Web of Science در بازهی زمانی ۲۰۱۹-۲۰۱۰ نمایه شده بودند، بررسی گردید. بهمنظور ترسیم و تحلیل دادهها از نرم افزار VOSviewer و UCINET استفاده شد.
یافتهها: شبکهی همکاری علمی پژوهشگران حوزهی تراریخته با استفاده از شاخصهای کلان و خرد شبکه اجتماعی بررسی و تحلیل گردید. شبکه از نظر شاخصهای کلان از انسجام پایینی برخوردار بود. بهطوریکه چگالی شبکه، عدد ۰/۰۲۷، ضریب خوشهبندی عدد ۰/۸۳۴، قطر۱۵ و میانگین فاصله ۴/۱۵۵ محاسبه شد. از نظر شاخصهای خرد هم وضعیت پژوهشگران در شبکه مشخص شد. David Ayares بیشترین همکاری را با دیگر اعضا داشت و همچنین Nam-Hai Chua مهمترین نقش را در ارتباط افراد خوشههای مختلف شبکه ایفا کرد و Yan Zhang کمترین فاصله را با دیگر اعضای شبکه داشت.
نتیجه گیری: براساس یافتههای پژوهش میتوان نتیجه گرفت که شبکهی همتألیفی پژوهشگران حوزهی تراریخته از انسجام پایینی برخوردار است و اطلاعات در بین اعضا با سرعت پایینی انتقال مییابد. با توجه به اینکه وضعیت پژوهشگران مختلف در این پژوهش مشخص شد، از نتایج این مطالعه میتوان برای هدایت همکاریهای آینده، و تشویق دانشگاهها و مؤسسات علمی برای توسعهی تعاملات خود با یکدیگر و تقویت بیشتر همکاریها استفاده کرد. همچنین با توجه به یافتههای مطالعه در این شبکه پژوهشگران ایرانی جزو افراد کلیدی نبودند که نیاز است پژوهشی در خصوص وضعیت و جایگاه پژوهشگران ایرانی در حوزه تراریخته انجام شود.
سهیلا خوئینی، علیرضا نوروزی، زینب جوزی، اسماعیل مصطفوی،
دوره 15، شماره 6 - ( 12-1400 )
چکیده
زمینه و هدف: کتابدرمانی یک روش درمانی سودمند جهت پیشگیری و درمان اختلالاتروانی است و باعث شکلگیری بروندادهای علمی زیادی از سوی پژوهشگران شده است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی روند تحقیقات علمی جهان در حوزهی کتابدرمانی و دیداریسازی ساختار همکاری علمی آن در پایگاه Web of Science طی بازه زمانی ۱۹۷۵ تا ۲۰۲۰ است.
روش بررسی: پژوهش علمسنجی حاضر با استفاده از روش تحلیل استنادی و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل ۱۰۳۲ مدرک است. جهت آمادهسازی و تحلیل دادهها از نرمافزار HistCite ،VOSveiwer ،Pajek و UciNet استفاده شد و ترسیم شبکههای همتالیفی با کمک نرمافزار VOSveiwer انجام شد.
یافتهها: کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا بهترتیب با انتشار ۳۶۹، ۱۴۸ و ۹۱ مدرک در رتبههای اول تا سوم قرار داشتند. مدارک این سه کشور بهترتیب ۱۰۵۴۷، ۳۴۵۹ و ۳۰۴۱ استناد دریافت کردهاند. دانشگاههای Alabama و Nevada و مؤسسه Karolinska بهترتیب با انتشار ۲۹، ۲۶ و ۲۱ مدرک، بیشترین مدارک این حوزه را منتشر کردند. Cuijpers P ،Scogin F و Rohde P با انتشار ۲۹، ۲۱ و ۱۷ مدرک پرکارترین نویسندگان بودند. مدارک نویسنده Cuijpers P ،Miller WR و Andersson G بهترتیب ۲۴۴۱، ۲۲۹۸ و ۱۷۵۰ بیشترین استناد را دریافت کردند. کشور انگلیس با مرکزیت رتبهی ۶۳ و کشور آمریکا با مرکزیت بینابینی ۱۹۱/۴۵۰ و مرکزیت نزدیکی ۸۰ تاثیرگذارترین کشورها، دانشگاه Vrije Amsterdam با مرکزیت بینابینی ۱۴۱۶/۷۵۵ و مرکزیت نزدیکی ۶۵۸ و مؤسسه Karolinska با مرکزیت رتبهی ۴۳ تاثیرگذارترین سازمانها و Rohde P با مرکزیت رتبهی ۳۹، Cuijpers P با مرکزیت بینابینی ۳۱۴/۵۰۰ و مرکزیت نزدیکی ۸۲۱ فعالترین نویسندگان در شبکه همتالیفی حوزه کتابدرمانی بودند. نشریه Journal of Consulting and Clinical Psychology دارای بیشترین استناد و نشریه Journal of Poetry Therapy پرتولیدترین نشریه بود.
نتیجهگیری: توجه به همکاری بیش از پیش کشورها، دانشگاهها و نویسندگان فعال میتواند منجر به تبادل دانش و تجربه بیشتر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه شود.
داود حاصلی، سمیه پاکنهاد،
دوره 17، شماره 2 - ( 3-1402 )
چکیده
زمینه و هدف: تحلیلهای کتابسنجی با توصیف وضعیت انتشارات و شناسایی موجودیتهای کلیدی و موضوعات نوظهور، نقش مهمی در ارزیابی پژوهشها دارند. هدف پژوهش حاضر مطالعهی روندهای جهانی شبکههای همکاری علمی پژوهشگران، سازمانها و کشورها و همرخدادی واژگان حوزهی پزشکی اجتماعی در پایگاه استنادی وبآوساینس است.
روش بررسی: روش پژوهش توصیفی از نوع کتابسنجی است. نمونه شامل ۸.۴۹۴ مدرک علمی حوزهی پزشکی اجتماعی از ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۱ در پایگاه وبآوساینس است. ترسیم شبکه همکاری علمی پژوهشگران، سازمانها و کشورها و همچنین تحلیل شبکه همرخدادی واژگان در حوزه کتابسنجی با استفاده از نرمافزار علمسنجی VOSviewer انجام شد.
یافتهها: یافتههای توصیفی دادهها نشان داد که روند انتشار مدارک حوزهی پزشکی اجتماعی در بازه زمانی مورد نظر افزایشی است و مقالههای پژوهشی بیشترین فراوانی مدارک و مقالههای مروری بیشترین استناد دریافتی را داشتند. ایالاتمتحدآمریکا بیشترین مدارک منتشر شده در این حوزه را داشت و اکثر نویسندگان و سازمانها و همچنین بازیگران مهم خوشههای شبکه همکاری علمی آنها نیز از این کشور بودند. مدارک دو کشور کانادا و استرالیا بیشترین استناد بهازای هر مدرک را داشتند و پنج کشور آفریقای جنوبی، پرتقال، پاکستان، هند و ایران بازیگران نوظهور این حوزه بودند. شبکهی همرخدادی واژگان حوزهی پزشکی اجتماعی در ۳ خوشه به«تحقیقات پزشکی اجتماعی پیشگیرانه»، «تعیینکنندههای اجتماعی سلامت» و «سبک زندگی سالم، تغذیه و فعالیت فیزیکی» اختصاص داشت. از نظر وقوع زمانی پنج کلیدواژهی سلامت عمومی، سلامت روان، پزشکی اجتماعی، فراتحلیل و همهگیرشناسی، موضوعات نوظهور حوزهی پزشکی اجتماعی بودند.
نتیجهگیری: درک تأثیر مطالعات حوزهی غیربالینی پزشکی اجتماعی در زندگی مردم موجب افزایش تحقیقات این حوزه شده است. علاوه بر نقش رایج کشورهای توسعهیافته، برخی از کشورهای در حال توسعه نیز بهعنوان بازیگران جدید در پی توسعهی زیرساختهای خود در حوزهی پزشکی اجتماعی هستند. شبکه مفهومی حوزهی پزشکی اجتماعی شامل سه حیطهی «شناسایی و مدیریت عواملی ایجاد بیماریها»، «مطالعهی عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی سلامت» و «ترویج رفتارهای سالم و سبک زندگی» است.
شیما مرادی، فاطمه رضایی زاده، منیره رحیم خانی،
دوره 17، شماره 4 - ( 7-1402 )
چکیده
زمینه وهدف: پژوهش حاضر جهت تعیین جایگاه ایران در انتشارات علمی حوزهی ایمنیشناسی و میکروبشناسی انجام شده است؛ و اهداف دیگر آن تعیین وضعیت کلی تولید علم جهان، خاورمیانه و ایران، شناسایی الگوهای تالیف تولیدات علمی جهان، خاورمیانه و ایران، شناسایی میزان همکاریهای علمی ایران با کشورهای خاورمیانه و جهان، و بررسی ارتباط بین شاخصهای تولیدات علمی، استنادات، همکاریهای علمی منطقهای و همکاریهای علمی فرا منطقهای با یکدیگر هستند.
روش بررسی: پژوهش از نوع کاربردی و با استفاده از شاخصهای علمسنجی و جامعه پژوهش ۳۰۶۲۲ مدرک حوزهی ایمنیشناسی و میکروبشناسی کشورهای خاورمیانه طی سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۸ است. برای تعیین جایگاه کشورها و روابط بین شاخصها از تحلیل عامل اکتشافی و ماتریس همبستگی و پایگاه سایول استفاده شد.
یافتهها: به ترتیب کشورهای ایران، ترکیه، و عربستان در شاخصهای تولیدات علمی، استنادات، همکارهای منطقهای، فرامنطقهای و همکاری کل جزو کشورهای قدرتمند اطلاعاتی منطقه محسوب شدند؛ و بهجهت تعیین جایگاه در منطقه، شاخصِ استنادات نسبت به سایرین بیشترین وزن را داشت. ایران در شاخصهای تولیدات علمی و استنادات بهترتیب با ۴۳.۶۳% و ۳۳.۷۶% رتبه اول، در شاخص همکاریهای منطقه ای با ۴۳.۶۳% رتبه سوم، در شاخص همکاریهای فرامنطقه ای با ۲۳.۵۶% رتبه دوم و در شاخص همکاری کل با ۲۲.۱۲% رتبه دوم را دارد.
نتیجهگیری: علیرغم وجود جایگاه برجستهی کشور در کمیت تولیدات علمی حوزهی ایمنیشناسی و میکروبشناسی، کیفیت این تولیدات نسبت به متوسط منطقهای و جهانی پایینتر است. همچنین، در این مطالعه ضمن تعیین کشورهای قوی، متوسط و ضعیف منطقه، مشخص شد که رابطهی بین شاخصهای استنادات و تولیدات علمی نسبت به تمامی رابطههای دو به دوی در شاخصهای منتخب بیشتر است.