1388/5/10، جلد ۷، شماره ۱، صفحات ۴۷-۵۵

عنوان فارسی ارزيابی ارگونوميکی وضعيتهای کاری شاغلين نانوايی های شهر اراک به روش OWAS
چکیده فارسی مقاله زمينه وهدف: عدم توازن بين نيازهای شغلی و توانائيهای فرد منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی شغلی می شود(Abdoli Eramaki 2000). اختلالات اسکلتی عضلانی يکی از بزرگترين مشکلات بهداشت شغلی در کشورهای در حال توسعه می باشد که ناشی ازعوامل خطرساز وضعيتهای بدنی نامناسب کاری ، اعمال نيروی زياد، حرکات تکراری، ارتعاش، طولانی بودن زمان انجام کار وعوامل روانی بوده و موجب بروز دردهای خفيف کمر تا معلوليتهای شديد می شود(Kuorinka and Forcier 1995) اين پژوهش با هدف تعيين شيوع علايم اختلالات اسکلتی - عضلانی در اندامهای گوناگون بدن کارگران نانوايی ها ، ارزيابی وضعيت بدنی کار آنهاو تعيين عوامل خطرساز ارگونوميک و فردی موثر در وقوع اختلالات اسکلتی - عضلانی کارگران نانوايی های شهر اراک انجام شده است.
روش کار: در اين مطالعه مقطعی- تحليلی، 233 کارگر شاغل در نانوايی های شهر اراک که طور تصادفی انتخاب شدندو شيوع علايم اختلالات اسکلتی - عضلانی و عوامل خطرساز موثر در وقوع آنها با تاکيد بر وضعيت بدنی کاری به روش تجزيه وتحليل وضعيتهای بدنی هنگام کار OWASو استفاده از پرسشنامه نورديک مورد مطالعه قرار گرفت.
نتايج: بيشترين شيوع اختلالات به ترتيب در نواحی زانو 2/61%، کمر 8/55% و پا 9/53 ،شانه 6/44% کارگران بدست آمد. ميزان شيوع آسيب در نواحی شانه وکمر در شاطرها و آرنج وکمر و ران در چونه گيرها بيش از ساير مشاغل بوده است واز لحاظ آماری اختلاف معنی داری بين نوع شغل و آسيبهای فوق الذکر وجود دارد( 05/0>p). آناليز OWAS جهت توزيع فراوانی فازهای کاری کارگران شاغل در نانوايی های شهر اراک ،نشان داد که5/58% وضعيت بدنی طبيعی (گروه1 OWAS)، 7/34% وضعيت بدنی استرس زا(گروه2 OWAS)، 4% وضعيت بدنی مضر(گروه3 OWAS) و 5/2% وضعيت بدنی بسيار مضر(گروه 4 (OWAS داشته اند .همچنين ارتباط معنی داری بين ناراحتی گردن، آرنج ،شانه وزانو با سابقه کاری بدست آمد( 05/0>p ).
نتيجه گيری: با توجه به اينکه2/42 درصد وضعيتهای بدنی مربوط به کار اين کارگران ،استرس زا تا خيلی مضر هستند ونيز شيوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی ) MSDs) در نواحی مختلف بدن آنها نياز به مداخله های ارگونوميکی به منظور تصحيح پستهای کاری ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه‌های فارسی مقاله تجزیه و تحلیل وضعیتهای بدنی هنگام کار،اختلالات اسکلتی عضلانی کار،آنالیز وضعیت بدنی،کارگران نانوایی،عوامل خطرساز

عنوان انگلیسی Ergonomic assessment of working postures in Arak bakery workers by the OWAS method
چکیده انگلیسی مقاله

Background and Aim: The lack of balance between job needs and workers' physical capacity may lead to work-related musculoskeletal disorders (Wises). WMSDs are one of the most important occupational health problems in developing countries. These problems are due to risk factors such as poor work postures, excessive force applied, repetitive movements, vibration, prolonged work duration, and psychological factors, leading, ultimately, to disorders ranging from mild low back pain to severe disabilities. This study aimed at determining the prevalence of WMSDs in different body regions, assessing posturing, and detecting ergonomic and individual risk factors causing musculoskeletal disorders, in Araki bakery workers in Arak, Iran.

Methods and Materials: In this cross - sectional study 233 randomly selected bakery workers in Arak were included, and the prevalence of symptoms of musculoskeletal disorders and their risk factors, with particular emphasis on work posture, was determined in them. The method used was OWAS and the NMQ Questionnaire.

Results: The highest prevalences of musculoskeletal disorders were in the knees (62.2%), low back (58.8%), legs (53.9%) and shoulders (44.6%) of the workers. Low back and shoulder injuries in Shaaters (workers in charge of baking the bread) and elbow, thigh and low back disorders in Choongeers (workers in charge of dividing and rounding the dough) were more prevalent than in other occupations. There is a positive association between type of occupation and these disorders (p<0/05). According to the OWAS's classification, the distribution of bakery workers' working postures was as follows: 58.5% in the action category 1 (natural posture), 34.7% in the action category 2 (stress posture), 4% in the action category 3 (harmful posture), and 2.5% in the action category 4 (very harmful posture). There was a significant relation between work service record and neck, elbow, shoulder, and knee disorders (p<0/05).

Conclusion: This study revealed that the working postures of 42.2% of Aaraki bakery workers were slightly to very harmful postures; in addition, there was a high prevalence of WMSDS in different body regions of the workers. Ergonomic interventions are essential to improve the situation and protect better the health of the workers.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله OWAS,WMSDs,Working posture analysis,Bakery workers,Risk factors

نویسندگان مقاله 46942---46943---46944---

نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-125&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده Research
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات