زمينه و هدف: هدف از اين مطالعه، ارزيابی تجمع فاميلی سرطان مری در يک جمعيت مشخص تحت پوشش ثبت سرطان ايستگاه تحقيقات بهداشتی بابل وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در يکی از نواحی با بروز بالا در شمال ايران به منظور بررسی خطر بروز بيماری در ارتباط با اقوام درجه اول است.
روش کار: در اين مطالعه، اطلاعات سه تا چهار نسل متوالی از اقوام و سابقه فاميلی سرطان مری و ساير سرطان ها از موارد مبتلا به اين بيماری که طی سالهای 1380-1382 در مرکز ثبت سرطان در شهرستان بابل به ثبت رسيده، جمع آوری گرديد. تجمع فاميلی سرطان مری با استفاده از نسبت شانس (OR) نوعی مدل Logistic regression تحت رويکرد GEE2 در اقوام درجه اول محاسبه شد. نتايج با کنترل متغيرهای سن، جنس فاميل و سن، جنس پروبند به دست آمده است.
نتايج: نسبت موارد سرطان مری در اقوام درجه اول %3.09 %3.8) در مردان و %2.3 در زنان خويشاوند( به دست آمد. نسبت شانس (OR) جفتی در بين اعضای درجه اول 1.79 و با فاصله اطمينان (1.1-2.93) %95 به دست آمد. همچنين اين نسبت برای جفت والدين- فرزندان 2.21 و با فاصله اطمينان (1.1-4.44) %95 و برای ارتباط بين همزادها (sibling)، 1.92 و با فاصله اطمينان %95 (0.87-4.24) محاسبه شد. ارتباط بين والدين (همسران) به دست نيامد.
نتيجه گيری: تجمع فاميلی در بين اقوام درجه اول در اين منطقه مشاهده شد. ارتباط بين والدين - فرزندان وجود جز ژنتيکی را در بروز بيماری پيشنهاد می نمايد.
|