چکیده فارسی مقاله |
زمينه و هدف :ناامنی غذايی به مفهوم دسترسی محدود يا نا مطمئن به غذای کافی و سالم از نظر تغذيه ای يا توانايی محدود برای دستيابی به غذا از راههای مقبول اجتماعی می باشد. در ايران در جريان گذر سريع تغذيه ای و تغيير الگوی زندگی شهرنشينی، علاوه بر وجود کم وزنی، اضافه وزن و چاقی نيز به ويژه در زنان رو به افزايش بوده است.با اينکه انتظار می رود افراد دچار ناامنی غذايی، دريافت غذايی پايين و در نتيجه، ذخاير چربی بدنی اندک و اضافه وزن کمتری داشته باشند، اما اين همبستگی در مطالعات به خوبی نشان داده نشده است. اين مطالعه با هدف بررسی ارتباط ناامنی غذايی و برخی عوامل اقتصادی-اجتماعی خانوارها با وضعيت نمايه توده بدن زنان دزفول در سال 1387 انجام گرديد. روش کار: تعداد 400 خانوار مناطق مختلف دزفول در زمستان سال 1387 بطور تصادفی به روش نمونه گيری دو مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. قد و وزن مادر خانوار مطابق دستورالعمل های استاندارد اندازه گيری و سپس نمايه توده بدن(BMI ) محاسبه شد. وضعيت وزن بر پايه حدود مرزی NIH ( سازمان جهانی بهداشت) تعريف شد. به اين ترتيب زنان دارای نمايه ی توده ی بدن کمتر از 5/18 بعنوان لاغر، 5/18 تا 25 دارای وزن طبيعی، بين 25 تا 30 بعنوان دارای اضافه وزن و بيش از 30 نيز تحت عنوان چاق درنظر گرفته شدند. پرسشنامه های اطلاعات عمومی و امنيت غذايی (USDA) طی مصاحبه حضوری با مادر تکميل گرديده و تحليل شدند. نتايج : شيوع نا امنی غذايی در خانوارهای مورد بررسی برابر 6/37% بود. 8/42 % زنان دارای اضافه وزن و 12% آنان مبتلا به چاقی بودند. نتايج نشان داد که BMI زنان با نا امنی غذايی خانوار، سن زنان و بعد خانوار رابطه مثبت و معنی دار و با وضعيت اقتصادی و قوميت ارتباط معکوس و معنی داری دارد (05/0 p< ) . نتيجه گيری :ناامنی غذايی و اضافه وزن در جامعه مورد مطالعه وجود داشت و نا امنی غذايی ، سن و قوميت زنان، وضعيت اقتصادی و بعد خانوار به عنوان عوامل مرتبط با وضعيت BMIشناخته شدند. ساير عوامل مانند سطح تحصيلات و شغل مادر و هزيته خانوار ارتباط آماری معنی داری نشان ندادند. از آنجا که اطلاعات کافی و کاملی در زمينه ناامنی غذايی و ساير عوامل مرتبط با وضعيت وزن زنان دردسترس نمی باشد بهتر است اين بررسی در مناطق ديگر نيز انجام گردد. |
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Aim: Food insecurity implies a limited ability to secure adequate and safe food or limited or uncertain ability to acquire acceptable foods in socially acceptable ways. The nutrition transition in Iran is taking place in the context of rapid demographic change and urbanization in spite of underweight, obesity and overweight increased, especially among women. It is usually expected that food-insecure people have an inadequate food intake, less body fat, and body weight. However, several studies in developed countries have shown a higher prevalence of overweight/obesity among food-insecure household members, especially women. Under weight and overweight or obesity is the most common nutritional disorder in the developed countries and is assuming to become a serious health problem in developing countries. This study aimed to assess the association between food insecurity and socio-economic factors in households and body mass index among urban women in Dezful in 2008.
Materials and Methods: A total of 400 household were randomly selected by two stage sampling from different areas in Dezful. Heights and weights of all women were measured based on standard protocols, and body mass index (BMI) was calculated. BMI status was defined based on cut-off values recommended by NIH( under weight = BMI<18.5, normal weight 18.5< BMI< 25, overweight 25≤BMI<30 and obesity BMI≥30 Women provided detailed demographic and food insecurity information via a face- to- face interview. Information on food insecurity was collected using the instrument originally developed by USDA. All analysis was conducted using the SPSS statistical package.
Results: The prevalence of household food insecurity was %37.6 and 42.8% of the women were overweight, and 12% obese, respectively. Results showed that, BMI was positively associated with food insecurity, women's age and family size and inversely associated with , race and economic status (p <0.05).
Conclusion: It is evident that household food insecurity, overweight and obesity coexist in Dezful. Women age, family size, race and economic status were recognized as associated factors with food insecurity but other factors didn't show significant relationship. There is lack of published information regarding food insecurity and some factors affecting with body weight status; therefore, it is necessary to perform such studies in other regions too. |