1386/12/11، جلد ۵، شماره ۴، صفحات ۳۵-۴۶

عنوان فارسی مطالعه ارتباط برخی عوامل تغذيه ای با سرطان پستان در زنان مراجعه کننده به بيمارستان امام خمينی
چکیده فارسی مقاله زمينه و هدف: سرطان پستان شايع‏ترين سرطان در زنان می‌باشد. ميزان بروز آن دائم در حال افزايش است و با وجود پيشرفت در روشهای درمانی مرگ و مير ناشی از آن هنوز هم بالاست.
روش کار: در اين مطالعه موردی - شاهدی 110 بيمارمبتلا به سرطان پستان(بين20 تا 60 سال)با 110 شاهدی که از نظر سن و جنس با هم همسان شده بودند مورد مقايسه قرار گرفتند.موردها زنانی بودند که حداکثر يکسال از تشخيص سرطان پستانشان می گذشت و گروه کنترل زنانی بودند که هيچ سابقه ای از سرطان، بيماريهای زنان، هورمونی يا گوارشی نداشتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های عمومی وپرسشنامه تکرر غذای(FFQ) نيمه کمی استفاده شد. نسبت برتری(Odds Ratio) محاسبه گرديد و روشهای آماری رگرسيون لجستيک و منتل - هنزل مورد استفاده قرار گرفتند.
نتايج: نسبت برتری (با 95 درصد فاصله اطمينان)برای چربی تام، اسيدهای چرب اشباع، اسيدهای چرب با يک پيوند دوگانه، اسيدهای چرب با چند پيوند دوگانه، کلسترول، پروتئين و کربوهيدرات به ترتيب 97/1(67/3-062/1)، 19/1(14/2-64/0)، 2/2(13/4-17/1)، 11/4(65/7-2/2)، 45/0(83/0-25/0)، 87/0(89/1-4/0)و91/0(87/1-44/0)بود.
نتيجه گيری: سالها طول می کشد تا عوامل رژيمی که در سبب شناسی سرطان پستان دخالت دارند نتايج بيماريزا را بر روی بافتها به جا بگذارند با وجود اين، تکرر مصرف چربی در طول يکسال گذشته روش خوبی برای محاسبهعادات غذايی فرد می باشد .مطالعه حاضر نشان می دهد که چربی تام دريافتی و انواع چربی دريافتی با سرطان پستان ارتباط دارند، چنانچه چربی تام ‏(Total fat)، اسيدهای چرب غير اشباع با يک پيوند دوگانه (MUFA)، اسيدهای چرب غير اشباع با چند پيوند دوگانه (PUFA) ، حتی پس از تطبيق انرژی ارتباط مثبت و معنی داری را با سرطان پستان نشان دادند. در حاليکه کلسترول ارتباط معکوس معنی داری را با سرطان پستان نشان داد.

کلیدواژه‌های فارسی مقاله سرطان پستان،عوامل تغذیه‏ای،درشت فروره

عنوان انگلیسی The relationship between nutritional factors and breast cancer in women attending Imam Hospital 
چکیده انگلیسی مقاله

Background and Aim: Breast carcinoma is the most common type of cancer in women. It has been estimated that 8-9 percent of all women will develop breast cancer during their lifespan. According to The Iranian Ministry of Health and Medical Education, the incidence of breast cancer in Iran has risen between 1984 and 1988 and the current mortality rate from this kind of cancer ranks fifth in the country.

Materials and Methods: In this case-control study, 110 patients with breast cancer (ages 20-60 yrs) were compared with a similar number of age- and sex-matched women hospitalized for other reasons. Cases were women with histologically confirmed in situ or invasive breast cancer diagnosed no more than 1 year before the interview and with no previous diagnosis of cancer at other sites. Controls were drawn from either patient relatives or from women with no history of cancer admitted to Imam Hospital for acute, non-neoplastic, non-gynecologic conditions unrelated to hormonal or digestive tract disease or to long-term diet modifications. We calculated odds ratios and performed Mantel-Haenzel as well as logistic regression tests to control for potential confounding factors.

Results: Odds ratios [with 95% confidence intervals] for total fat, saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids (MUFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA) and cholesterol were 1.97 [1.062-3.67], 1.19 [0.64-2.14], 2.2 [1.17-4.13], 4.11 [2.2-7.65] and 0.45 [0.25-0.83], respectively. After adjusting for energy, macronutrients, weight, age at first full-term pregnancy and the socioeconomic status, it emerged that the intake of PUFA (OR=6.38 and 95%CI: 1.95-20.83) had a positive association with breast cancer while cholesterol (OR=0.22 and 95%CI: 0.09-0.55) showed a negative relationship, though the latter finding only applies to menopaused women.

Conclusion: Undoubtedly, dietary factors involved in the etiology of breast cancer take many years to cause any pathologic changes in any organ. Nonetheless, one-year frequency of lipid intake is a good measure of individual's dietary habit throughout his/her adult life. Based on this, the present study suggests that increased PUFA intake- probably due to its high pro-oxidant potential- can be considered as a key factor in the rising incidence of breast cancer in Iran.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Breast cancer,Nutritional factors,Macronutrient

نویسندگان مقاله 47658---47659---47660---47661---

نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-158&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده Research
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات