1387/3/12، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۲۳-۳۶

عنوان فارسی الگوهای غذايی در بزرگسالان و ارتباط آن با عوامل اجتماعی-جمعيت شناختی و  شيوه زندگی: مطالعه قند و ليپيد تهران
چکیده فارسی مقاله زمينه و هدف: هدف از اين مطالعه تعيين الگوهای غذايی در بين بزرگسالان 75-18 سال منطقه 13 تهران و شناخت ارتباط آن با عوامل اجتماعی - جمعيت شناختی و شيوه زندگی می باشد.
روش کار: اين مطالعه مقطعی بر روی 343 مرد و 453 زن 65-18 سال ( زير گروه جمعيت شرکت کننده در مطالعه قند و ليپيد تهران) انجام شد. دريافت مواد غذايی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک ارزيابی شد. الگوهای غذايی به روش تحليل عاملی بر پايه 24 گروه از پيش تعريف شدهف بر مبنای تشابه مواد مغذی آنها مشخص شدند. سه الگوی غذايی غربی، سالم و سنتی شناسايی شد. امتياز هر فرد برای هر الگوی غذايی با محاسبه ترکيب خطی مقادير استاندارد شده گروههای غذايی ضرب در ضريب حاصل از آناليز تحليل عاملی بدست آمد. خصوصيات جمعيت شناختی و شيوه زندگی با استفاده از پرسشنامه از پيش آزمون شده جمع آوری گرديد. تجزيه و تحليل رگرسيون خطی چند گانه بصورت جداگانه برای مردان و زنان به منظور تحليل روابط انجام شد.
نتايج: ميانگين سنی مردان و زنان به ترتيب 1340 و 1236 بود. الگوی غذايی غربی (با مصرف بالای غلات تصفيه شده، گوشتهای فرآوری شده، ميان وعده های شور و شورها، انواع سس های چرب و نوشيدنی های شيرين صنعتی، شيرينی ها و با مصرف کم مرغ و ماهی)، سالم (با مصرف بالای گوشتهای کم چرب قرمز و سفيد، حبوبات، سبزيها و ميوه ها، لبنيات و روغنهای مايع و زيتون با مصرف کم شيرينی ها) و سنتی (با مصرف بالای غلات کامل، سيب زمينی، روغنهای جامد، مربا و کمپوت ، امعاء و احشاء) تعريف شد. الگوی غذايی غربی بيشترين سهم واريانس را به خود اختصاص داد و ميانگين امتياز الگوی غذايی سالم در زنان پس از تعديل اثر سن و انرژی دريافتی بالاتر از مردان بود(05/0p<) . درصد افراد متاهل در چارک چهارم امتياز الگوی غذايی سالم نسبت به ساير چارکها بالاتر بود (01/0p<) . مردان متاهل تابعيت کمتری از الگوی غذايی غربی داشتند (25/0-β ، 01/0p<) . تابعيت از الگوهای غذايی غربی با افزايش سن در مردان (46/0-= β) و زنان (43/0-= β)، 001/0p< ، رابطه معکوس داشت.
نتيجه گيری: در مجموع يافته های مطالعه سه الگوی غذايی سالم، غربی و سنتی را در جامعه بزرگسال منطقه 13 تهران شناسايی و تعريف کرد. افراد جوانتر و غير متاهل تابعيت بيشتری از الگوی غذايی غربی و زنان امتياز بالاتری در الگوی غذايی سالم داشتند.

کلیدواژه‌های فارسی مقاله الگوهاي غذايي، تحليل عاملي، اجتماعي - جمعيت شناختي ، شيوه زندگي، تهران

عنوان انگلیسی Dietary patterns and their association with socio-demographic and lifestyle factors among Thehrani  adults: Tehran Lipid  and Glucose Study
چکیده انگلیسی مقاله

Background and Aim: This study aimed to determine dietary patterns in district 13 of Tehrani adults and evaluate its association with socio-demographic and lifestyle factors

Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted on 343 male and 453 female aged 18-65 years who participated in Tehran Lipid and Glucose study. Usual dietary intakes were assessed with food frequency questionnaire. Dietary patterns were determined by factor analysis based on 24 food groups identified by similarity of nutrients. Three major dietary patterns were identified: healthy (HDP), western (WDP) and traditional (TDP). Lifestyle and socio-demographic characteristics gathered with pre-tested questionnaires. Multiple regression models separately for men and women were fitted to assess the relationships.

Results:The mean age(SD) of men and women were 40(13) and 36(12) respectively. WDP characterized by a higher consumption of salty snacks, sauces, sweetened beverages, processed meats and refined grains, and the HDP characterized by greater intakes of vegetables, low fat meats, tea and coffee, legumes and nuts.WDP had the most variance among 3 dietary patterns. The mean factor score of HDP was higher in women than in men(P<0.05) after adjusting for age and total energy intake. Adherence to a WDP was higher among younger participants (men: β=-0.46, women:-0.34, P<0.001). The percent of married individuals were the most in fourth quartiles of HDP score among the other quartiles (P<0.01) and married men were less likely to follow WDP (β=-0.25, P<0.01).

Conclusion:Three major dietary patterns were found with factor analysis: western, healthy and traditional. Younger and single individuals had more adherence to WDP and women had higher score in HDP.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Dietary patterns, Factor analysis, Socio-demographic, lifestyle, Tehran

نویسندگان مقاله 47759---47760---47761---47762---47763---

نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-149&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده Research
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات