1391/7/10، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۲۱-۲۸

عنوان فارسی مروری بر عملکرد سه ساله شوراهای سلامت و امنيت غذايی استانهای کشور و راه آينده
چکیده فارسی مقاله هدف و زمينه: بهبود شاخص های سلامت در سطح ملی و استانی نيازمند همکاری بين بخشی و مشارکت مردم است. يکی از فرصت های قانونی توسعه همکاری بين­بخشی در سلامت استان ها، شکل گيری شوراهای سلامت و امنيت غذايی استان ها از سال 1385 (کارگروه های تخصصی سلامت و امنيت غذايی از سال1387) با وظايفی از قبيل تدوين و تصويب برنامه راهبردی سلامت استان، ارزيابی وضعيت سلامت استان و تاثير دستگاه ها بر بهبود آن، تدوين برنامه کنترل و پيشگيری از ايدز و حل موضوعات بين بخشی سلامت و در سطح کشور، شورای عالی سلامت و امنيت غذايی می باشد که تشکيل آن در برنامه چهارم توسعه کشور پيش بينی شده بود. ارزيابی عملکرد کارگروه های استانی از بدو تشکيل آنها می تواند نقاط قوت و ضعف کارکرد اين سياست را در کشور ارزيابی کرده و راه آينده را نشان دهد.
روش کار: اين مطالعه از نوع ارزشيابی توصيفی بوده و جامعه مورد مطالعه کليه­ی شوراهای سلامت و امنيت غذايی استان ها می باشند. در اين مطالعه برای تعيين شاخص های(متغيرهای) ارزيابی پيامد از « تحليل محتوی شرح وظايف » و همچنين « جنبه های لازم برای ارتقای عملکرد شوراها در پانل متخصصين» به طريق بحث گروهی متمرکز استفاده شد . برای توصيف وضعيت از دو پرسش نامه ، يکی برای بررسی محتوايی صورت جلسات کارگروهها (از بدو راه اندازی تا پايان سال 1387 ) و ديگری برای نظرخواهی از دبيران کارگروههای استان استفاده شده است .
نتايج:
تحليل اطلاعات نشان مي­دهد که دستور جلسات طرح شده در اين کارگروه ها کمتر از الگوی اولويت بندی مسائل اصلی سلامت استان و بار بيماری های ملی پيروی مي­کند. اغلب موضوعات در حيطه کنترل بيماری های واگير دار بوده و در موارد بسيار اندکی کنترل عوامل خطر بيماری های غيرواگير را در بر گرفته است. فقط در دو دانشگاه برنامه جامع سلامت استان طرح موضوع شده است. در هيچ يک از دانشگاه ها دبيرخانه ای برای انجام امور کارگروه در نمودار تشکيلاتی مصوب نشده است. بزرگترين مانع موفقيت اين شوراها از نظر دبيران کارگروه ها، نبود منابع مالی و ضمانت اجرايی مصوبات است.
نتيجه ­گيری:
کارگروه­ها استانی به دليل نداشتن برنامه راهبردی جامع و همچنين مدلهای اجرايی شدن مصوبات بين بخشی، باور کم ساير دستگاه­ها نسبت به اثر بخشی اين کارگروهها، قرار نداشتن بار بيماري­های اصلی استان در دستورجلسات شوراها در اغلب موارد، از عملکرد متوسط و متوسط به پائين برخوردار بوده است که برای ارتقای آن بايد مداخلاتی به اين ترتيب را طراحی و ارائه کرد: آموزش و توانمندسازی دانشگاه­ها و دستگاه­ها برای تدوين برنامه جامع (بين بخشی) سلامت استان و تعيين وظايف هر يک از دستگاه ها، تعيين اولويت­های سياست گذاری شورای عالی سلامت و امنيت غذايی برای مسائل سلامتی مشترک استان­ها و ابلاغ مشترک آن از طريق وزارت خانه مرتبط و وزارت بهداشت، تصويب ساختار و نظام کاری دبيرخانه کارگروه در دانشگاه از طريق هيات­های امنای دانشگاه ها.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شورای سلامت و امنیت غذایی،کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی،ارزیابی عملکرد

عنوان انگلیسی 3 years performances of the Provincial Health and Food Security Councils in I.R.Iran: the way forward
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Improvement of national and provincial health indices requires intersectoral collaboration and community participation; So, National High Health and Food Security Council and Provincial Health and Food Security Councils (PHFSC) have been implemented since 2006. The main responsibilities of PHFSCs are, assessment of province health situation and effects of executive organizations on it's improvement, to define and approve the province health strategic plan, developing of AIDS and HIV prevention and control plan and resolving intersectoral issues of health. The goal of this study is first 3 years performance assessment of the PHFSCs.
Materials and Methods:
This is a descriptive evaluation study which included all the PHFSCs. The outcome assessment indicators were determined by content analysis of "the approved tasks" and also "the essential aspects for promoting of PHFSCs" by focus group discussions. Situational analysis was provided by two researcher made questionnaires; one for co Assessment of the contents of content analysis of PHFSCs all meetings minutes (from establishment year to the end of 2008) and another for gathering viewpoints of Secretaries of PHFSCs.
Results:
Data analysis shows that the meeting's agendas of the PHFSCs have less followed the prioritized major health issues of provinces and national burden of diseases; most issues were in the domain of ​​communicable disease control and non-communicable diseases risk factors control included scarcely. Only in two Universities of Medical Sciences (UMSc) province comprehensive health plan were proposed. None of the UMSc approved a secretariat for PHFSC in its organizational top chart. PHFSCs secretaries believed that, the main obstacles of the PHFSCs' successes, are weak financial resources, and lack of decisions executive enforcements.
Conclusion:
PHFSCs performances are moderate and moderate to low due to lack of comprehensive strategic plan and no implementation model for intersectoral decisions, other organizations believe on the effectiveness of the PHFSCs less and the main burden of disease of the provinces not mostly included in the agenda of PHFSCs. Following proposals are highly recommended for PHFSCs promotion: training and empowerment of UMSc and organizations for developing comprehensive health plan in the province and defining the responsibilities of each organizations for, determining policy priorities of common health issues of the provinces by High Health and Food Security Council and publicizing them by the Ministry of Health and the other relevant ministries and approving the structure and working system of the PHFSC secretariat in UMS by the Board of Trustees of UMS.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Health and Food Security Council,Health and Food Security Taskforce,Performance assessment

نویسندگان مقاله 48277---48278---48279---

نشانی اینترنتی http://sjsph.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-19&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده Research
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات