مقدمه: مطالعات اخير پيشنهاد میدهند که متابوليسم کلسيم و شايد ديگر ترکيبات موجود در شير، ممکن است در تغيير تعادل انرژی و در نتيجه کاهش وزن نقش داشته باشند. اين مطالعه با هدف مقايسه اثرمصرف شير کم چربی، شير سويای غنی شده با کلسيم و مکمل کلسيم بر کاهش وزن و چربی بدن در زنان دارای اضافه وزن و چاق غير يائسه صورت گرفت. روشها: در اين کارآزمايی بالينی، 100 زن دارای اضافه وزن يا چاق غير يائسه و سالم، به صورت تصادفی به يکی از گروههای زير اختصاص يافته و به مدت 8 هفته تحت مطالعه بودند: 1)گروه کنترل ، 600-500 ميلی گرم در روز کلسيم 2) گروه مکمل کلسيم، همانند گروه کنترل به علاوه 800 ميلی گرم کلسيم در روز به شکل کربنات کلسيم 3) گروه شير، داراي 3 سروينگ در روز شير کم چربی 4)گروه شير سويا، داراي 3 سروينگ در روز شير سويا (انرژی همه گروهها 500 کيلو کالری کمتر از نياز روزانه فرد بود). در ابتدای مطالعه و پايان هفته 8 ، شاخصها ی تن سنجی اندازهگيری و 3 روز پرسشنامه ثبت مواد غذايی و فعاليت بدنی تکميل شد. يافتهها: مقايسه ميانگين تغييرات وزن، دور کمر، BMI و WHR نشان داد که کاهش دور کمر وWHR در بين 4 گروه تفاوت معنیدار داشت (به ترتيب 029/0P= و 015/0P= ). پس از تعديل برای مقادير پايه، اختلاف در تغييرات وزن و BMI نيز در بين 4 گروه معنیدار شد (به ترتيب 019/0P= و 017/0P= ). بيشترين کاهش در تمام شاخصهای تن سنجی، متعلق به گروه مصرف کننده شير بود. نتيجهگيری: افزايش مصرف شير کم چربی میتواند باعث کاهش بيشتر چاقی عمومی و مرکزی نسبت به رژيم کم کالری به تنهايی گردد. |