|
1385/5/10، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۴۵-۵۰
|
|
|
عنوان فارسی |
اثر دانه کنجد آسياب شده (ارده) و روغن آفتابگردان بر الگوی چربی سرم موش صحرايی |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: با توجه به ارتباط هيپرکلسترولمی و بيماریهای قلبی عروقی، مطالعه در جهت معرفی روغنهايی که نقش کمتری در افزايش کلسترول خون دارند ضروری میباشد. يکی از اين روغنها، روغن کنجد میباشد. در بررسی حاضر اثر ارده (حاوی روغن کنجد) بر ليپوپروتيينها و تریگليسريد خون موش صحرايی مورد بررسی قرار گرفت. روشها: شصت موش صحرايی نر از نوع آلبينو ويستار به وزن و سن تقريبی يکسان در 6 گروه 10 تايی تقسيم شدند. ابتدا هر 6 گروه بهمدت 20 روز تحت رژيم عادی يکسان قرار گرفته و سپس گروههای 6 گانه به مدت 30 روز تحت رژيمهای غذايی متفاوت قرار داده شدند.گروه 1 رژيم عادی، گروه 2 رژيم عادی بهعلاوه ارده، گروه 3 رژيم عادی به علاوه روغن آفتابگردان، گروه 4 رژيم پرکلسترول (رژيم عادی بهعلاوه 5/0% اسيدکوليک و 1% کلسترول)، گروه 5 رژيم پرکلسترول به علاوه ارده و گروه 6 رژيم پرکلسترول به علاوه روغن آفتاب گردان به مدت يک ماه مصرف کردند. در انتها، از طريق سينوس چشمی از موشها خونگيری به عمل آمد و غلظت کلسترول، تریگليسريد و HDL سرم اندازهگيری شد. VLDL با استفاده از فرمول محاسبه گرديد. يافتهها: نتايج نشان داد که غلظت کلسترول خون موشهای تغذيه شده با ارده (mg/dl 3/2±2/38) بهطور معنیداری (01/0P<) نسبت به گروه 1 (9/5±5/49) کاهش داشت ولی اين کاهش در گروه تغذيه شده با روغن آفتابگردان (گروه 3) معنیدار نبود. همچنين ارده به طور معنیداری باعث کاهش کلسترول موشهای تغذيه شده با رژيم پرکلسترول (گروه 5) شد. کاهش کلسترول در موشهای تغذيه شده با رژيم پرچرب به علاوه روغن آفتابگردان نيز مشاهده گرديد. نتايج حاصل از بررسی تریگليسريد حاکی از کاهش معنیدار (05/0P<) تریگليسريد در موشهای گروه 2 در مقايسه با گروه کنترل (گروه 1) بوده است در صورتی که اين کاهش در موشهای تغذيه شده با روغن آفتابگردان (گروه 3) معنیدار نبود. در گروههای تغذيه شده با رژيم پرکلسترول (گروههای 5 و 6) روغن آفتابگردان قادر به کاهش معنیدار تریگليسريد نسبت به گروه کنترل (گروه 4) نبود. در بررسی HDL، اختلاف معنیداری بين گروههای تغذيه شده با ارده و روغن آفتابگردان با گروه کنترل مشاهده نشد. VLDL گروه2 بهطور معنیداری نسبت به گروه 1 کاهش يافت (05/0P<) ولی اين کاهش در گروه 3 نسبت به گروه 1 معنیدار نيست. تغييرات VLDL در گروهای 5 و6 نيز نسبت به گروه 4 معنیدار نمیباشد. نتيجهگيری: نتايج بررسی، نشان دهنده اثر کاهش دهنده ارده بر کلسترول و تریگليسريد سرم در رژيم عادی و همچنين کاهش کلسترول در سرمهای هيپرکلسترولمی میباشد. با توجه به نتايج اين مطالعه، پيشنهاد میگردد که اثر درمانی روغن کنجد در کاهش کلسترول افرادی که کلسترول خون بالا دارند مورد بررسی قرار گيرد. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
روغن کنجد، روغن آفتابگردان، ليپوپروتيينها، موش صحرايي، ارده |
|
عنوان انگلیسی |
THE EFFECTS OF GROUND SESAME SEEDS (ARDEH) AND SUNFLOWER OIL ON THE SERUM LIPID PROFILE OF THE RATS |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background: A high dietary lipid intake is an important mediator of cholesterolemia and cardiovascular disease. Oils such as Sesame oil are not thought to contribute to such complications although information on the subject seems to be spare and contradictory. Since the ground seed of Sesame or “Ardeh” is commonly used in certain parts of this country (Iran), so its effects on the serum lipid profile of the rats have been investigated. Methods: The study was performed on six groups of male Wistar albino rats (10 in each group) weighing 300-350 gr. Ardeh was prepared by grinding the seeds after they had been roasted at 60ºC. To prepare a high cholesterol diet, 1% cholesterol and 0.5% cholic acid was added. Group 1 consumed the ordinary diet; 2 the ordinary diet plus Ardeh (24%), 3 the ordinary diet plus sunflower oil (10%), group 4 the high cholesterol diet, 5 the high cholesterol diet plus Ardeh, and group 6 the high cholestrol diet plus sunflower oil, all for 30 days. Blood samples were obtained and sera were used to determine the lipid profile Results: The results of the study revealed that addition of Ardeh to the ordinary diet decreased serum cholesterol level significantly (P<0.01) in group 2 (38.2±2.3 mg/dl) as compared to the group 1 (49.9±5.9). Ardeh and sunflower oil had a similar effect on the groups, which consumed the high cholesterol diet. Ardeh also reduced the triglyceride level significantly (P<0.01) in group 2 (65.1±7.6 mg/dl) as compared to group 1 (106.3±15.1). Presence of both Ardeh and sunflower in the diets failed to affect HDL, but VLDL levels in group 2 (13.0±1.5 mg/dl) were significantly (P<0.01) lowered as compared to group 1 (21.2±3). Conclusion: From the results of this study it appears that Ardeh can have a beneficial effect on lipid profiles and its addition to the diet is recommended. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Sesame oil, Sunflower oil, Lipoproteins, Rat, Ardeh |
|
نویسندگان مقاله |
6604---6605---6606---6607--- |
|
نشانی اینترنتی |
http://ijdld.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-336&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
General |
نوع مقاله منتشر شده |
Research |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|