1389/8/10، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۱۳-۲۷

عنوان فارسی ارتباط بين مصرف نوشيدنی‌های شيرين با پرفشاری‌خون و سطح اسيداوريک سرم: مروری بر شواهد اپيدميولوژيک
چکیده فارسی مقاله مقدمه: فشارخون بالا، شايع‌ترين عامل خطرساز برای بيماری‌های قلبی عروقی است. در بطن گذر تغذيه‌ای رژيم غذايی ايرانيان طی چند دهه اخير، مصرف نوشيدنی‌های شيرين نيز افزايش چشم‌گيری يافته است؛ لذا هدف از بررسی حاضر، مروری بر پژوهش‌های انجام شده در زمينه ارتباط بين دريافت نوشيدنی‌های شيرين شده قندی با خطر پرفشاری‌خون می‌باشد.
روش‌ها: به اين منظور از جستجو در Pub Med بين سال‌های 1970 تا 2009 با کليد واژه‌های Sugar Sweetened Beverages(SSB), Blood pressure, Hypertension, Uric acid, Cardiovascular disease و Soft drink استفاده شد. مطالعات حيوانی و انسانی با طراحی مقطعی، آينده‌نگر و کارآزمايی‌های بالينی در اين بررسی وارد شدند.
يافته‌ها: بنابر نتايج، در اغلب مطالعات افزايش مصرف نوشيدنی‌های شيرين با افزايش فشارخون سيستولی، دياستولی و نيز پيشرفت پرفشاری‌خون همراه بود. مصرف SSB ها می‌تواند از طريق افزايش برون ده قلبی، سطح تری‌گليسريد پلاسما، مقاومت انسولينی، خطر چاقی، استرس اکسيداتيو و سطح اسيداوريک سرم، موجب افزايش فشارخون افراد گردد. به نظر می‌رسد SSB ها به واسطه دارا بودن فروکتوز، موجب افزايش سطح اسيد اوريک سرم می‌گردند. البته ميزان افزايش اسيد اوريک سرم با مصرف SSB ها در مطالعات متعدد در مردان بيشتر از زنان بوده است. برخلاف نوشابه‌های رژيمی، تنها مصرف SSB ها با افزايش خطر "هايپراوريسميا" که خود پيشگويی کننده پرفشاری‌خون است، همراه بود.
نتيجه‌گيری: يافته‌های موجود حاکی از وجود ارتباط مثبت بين مصرف SSB ها با افزايش فشارخون سيستميک می‌باشد. بهتر است مطالعات آينده به شناسايی سازوکارهای مربوطه بپردازند.

کلیدواژه‌های فارسی مقاله نوشیدنی،اسید اوریک،فروکتوز،فشارخون

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله 7070---7071---

نشانی اینترنتی http://ijdld.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-141&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده Research
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات