مقدمه: رژيمهای غذايی دارای شاخص گليسمی(GI=Glycemic Index) و بار گليسمی(GL=Glycemic Load) بالا ممکن است افزايش دريافت انرژی و خطر بروز بيماریهای قلبی- عروقی را به دنبال داشته باشند. هدف از اين مطالعه، بررسی ارتباط GI و GL با پروفايل چربیهای خون و تغييرات آنها بود. روشها: نمونههای خون و يادآمد 24 ساعته تغذيهای، در يک مطالعه آيندهنگر با پيگيری 7/6 ساله از 120 فرد بالای 40 سال جمعآوری گرديد. ارتباط بين ليپيدهای سرم با GI و GLتوسط مدل رگرسيون خطی و تنظيم شده (برای عوامل خطرساز شناخته شده مرتبط با ليپيدهای سرم) در شروع مطالعه ارزيابی شد. يافتهها: دريافت بالاتر GI به طور مثبت با سطح کلسترول تام سرم (58/1 ،22/0CI=%95)، کلسترول LDL(ليپوپروتئين با چگالی پايين) (83/1 ،37/0CI=%95)، نسبت کلسترول LDL/HDL (06/0 ، 0 CI=%95) و تغييرات نسبت کلسترول LDL/HDL (52/0، 15/0CI=%95) و به طور منفی با کلسترول HDL(ليپوپروتئين با چگالی بالا)(75/0 ،47/0 CI=%95) ارتباط داشت؛ حال آن که GL به طور مثبت با سطح کلسترول تام(74/0 ، 38/0 CI=%95)، کلسترول LDL(33/0 ، 12/0 CI=%95)، نسبت کلسترول LDL/HDL (01/0 ، 0CI=%95) تغييرات کلسترول تام(05/0، 0 CI=%95)، کلسترول LDL (16/0، 12/0CI=%95) و نسبت کلسترول LDL/HDL (50/0، 14/0CI=%95) در ارتباط بود. نتيجهگيری: يافتههای مطالعه حاضر، نشان دادند که دريافت بالای GI و GL اثر نامطلوب هم بر سطح ليپيدهای سرم و هم بر تغييرات آنها دارند. |