مقدمه: مداخلههای تغذيهای، يکی از روشهای مهم برای کاهش چربیهای خون میباشند. در اين مطالعه، اثر مصرف آب مرکبات بر فراسنجهای ليپيدی خون افراد مبتلا به هيپرکلسترولمی خفيف تا متوسط مورد بررسی قرار گرفت. روشها: در اين کارآزمايی بالينی متقاطع، 2 مرد و 18 زن 60-45 سال با کلسترول سرم mg/dl300-200 شرکت کردندکه بطور تصادفی به دو گروه AوB، رژيم گام 1 کلسترول و يا رژيم گام 1 کلسترول همراه با دريافت روزانه 250 ميلیليتر آب مرکبات (مخلوط آب پرتقال و آب گريپ فروت به نسبت مساوی) تقسيم شدند. 6 هفته بعد از رعايت رژيمها، دوره استراحت به مدت 2 هفته برقرار شد و سپس گروهها با هم جا به جا شدند و مطالعه 6 هفته ديگر ادامه يافت. در شروع و پايان هر مرحله از مطالعه اندازهگيریهای تنسنجی، يادآمد غذايی 24 ساعته، فشارخون و چربیهای خون انجام گرفت. يافتهها: مقادير نمايه توده بدن، فشار خون سيستوليک و دياستوليک، سطوح LDL-C , HDL-C , TG و نسبت TC/HDL-C تحت تاثير نوع مداخله قرار نگرفتند. در حالی که تحت تاثير نوع مداخله در سطح کلسترول تام (TC) سرم کاهش معنیدار (024/0P =) و در نسبت HDL-C/LDL-C افزايش معنیداری ديده شد ( 04/0P =). نتيجهگيری: رژيم غذايی گام 1 به اضافه آب مرکبات، موجب کاهش کلسترول تام و افزايش نسبت HDL-C/LDL-C در افراد مبتلا به هيپرکلسترولمی شد، لذا میتواند به عنوان مداخلهای مؤثر در بيماران مبتلا به اين اختلال در نظر گرفته شود. |