|
1382/4/10، جلد ۶۱، شماره ۴، صفحات ۲۶۰-۲۷۳
|
|
|
عنوان فارسی |
فراوانی اضافه وزن و چاقی در نوجوانان و ارتباط آن با عوامل محيطی، اصفهان، ۱۳۸۰ |
|
چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: چاقی يک عامل خطرساز مهم برای تصلب شرائين، مقاومت به انسولين، ديابت، پرفشاری خون، برخی سرطان ها و بيماری های کيسه صفرا می باشد. نزديک به 80% نوجوانان چاق در سنين بزرگسالی نيز دچار چاقی خواهند بود. بنا به اهميت موضوع، بررسی فراوانی اضافه وزن و چاقی در بين دانش آموزان راهنمايی و دبيرستان و ارتباط آن با عوامل تغييرپذير محيطی در اين تحقيق مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: افراد مورد بررسی، 1000 دختر و 1000 پسر 11 تا 18 ساله انتخاب شده توسط نمونه گيری تصادفی چند مرحله ای، والدين آنها (2000 نفر) و مسئولين و دبيران مدارس (500 نفر) در مناطق شهری و روستايی دو استان اصفهان و مرکزی بودند. يافته ها توسط نرم افزار SPSS v10/win تجزيه و تحليل شده اند. يافته ها: براساس صدک های شاخص توده بدنی (BMI)، فراوانی اضافه وزن (صدک 85?BMI و صدک BMI<95) و چاقی (BMI?95) در دختران بطور معنی داری بيش از پسران و بترتيب 1.1±10.67% و 0.1±2.9% و در برابر 0.9±7.37 و 0.1±1.87 بود (P<0.05). ميانگين BMI بطور معنی داری در نواحی شهری (5.2±25.38) بيش از نواحی روستايی (7.1±23.25) بود (P<0.05). مادران دانش آموزان با BMI بيش از صدک 85 سطح پايين تری از تحصيلات نسبت به ساير مادران داشتند، سال های تحصيل مادران بترتيب 2.1±9.2 در برابر 2.4±11.5% بود (P<0.05). ميانگين کل انرژی مصرفی بين افراد دارای اضافه وزن يا چاقی و افراد دارای وزن طبيعی متفاوت نبود (kcal 90±1825 در برابر kcal 85±1815 و P>0.05) ولی درصد انرژی کسب شده از مواد نشاسته ای بطور معنی داری در گروه اول بيش از گروه ديگر بود (69.4% در برابر 63.2% و P<0.05). در دانش آموزان دارای اضافه وزن يا چاقی فعاليت های ورزش منظم خارج از مدرسه بطور معنی داری کمتر از سايرين و زمان صرف شده برای تماشای تلويزيون بطور معنی داری بيش از ساير دانش آموزان بود (20±300 در برابر 30±240 دقيقه در روز، P<0.05). ارتباط خطی بين دفعات مصرف برنج، نان، ماکارونی، غذاهای آماده و ميان وعده های چرب و شور با BMI نشان داده شد (P<0.05 و ?=0.05-0.06)، همبستگی معنی داری بين صدک های BMI و تری گليسريد، ليپوپروتئين کلسترول با چگالی بالا و فشار خون سيستوليک بدست آمده و ضريب همبستگی پيرسون بترتيب 0.38، 0.32- و 0.47 بود. نتيجه گيری و توصيه ها: اجرای مداخلات در جهت اصلاح شيوه زندگی جهت جلوگيری و کنترل اضافه وزن از دوران کودکی حتی در کشورهای در حال توسعه حايز اهميت می باشد. برای موفق بودن در اين امر، تاثيرات اجتماعی فرهنگی و اقتصادی بايد در نظر گرفته شود. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Prevalence Of Overweight And Obesity mong Guidance-And High School Students And Its Relation To ModifiableEnvironmental Factors |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
The main purpose of this study was to evaluate the prevalence of overweight and obesity among guidance-and high school students and its relation to modifiable environmental factors. Materials and Methods: The subjects have been 1000 girls and 1000 boys aged between 11-18 years, selected by multi-stage random sampling, their parents (2000 subjects) and their school staffs (500 subjects) in urban and rural areas of two provinces in Iran. Data have been analyzed by SPSSV10/ Win software. Results: The prevalence of 85th < BMI<95th percentile and BMI>95th percentile in girls was significantly higher than boys (10.67±1.1%, 2.9±0.1% VS. 7.37±0.9%, 1.87±0.1% respectively, p<0.05). The mean BMI value was significantly different between urban and rural area (25.38±5.2 VS. 23.25±7.1, P< 0.05). BMI > 85th percentile was more prevalent in those with lower educated mothers (9.2+2.1 vs. 11.5+2.4 years of mothers education respectively). The mean of the total energy intake was not different between overweight or obese and normal- weight subjects (1825±90Kcal VS. 1815±85Kcal, P>0.05) but the percent of energy derived from carbohydrates was significantly higher in former than the latter (69.4% VS. 63.2%, P<0.05). Regular out-school sport activities were significantly lower and the time spent on television watching was significantly higher in overweight or obese than non-obese subjects (300±20 VS. 240±30 minutes/day, P<0.05). Significant linear association was shown between the consumption frequency of rice, bread, pasta, fast foods and fat/salty snack and BMI (p=0.05-0.06, p<0.05). A significant correlation was shown between BMI percentiles with serum triglyceride, high density lipoprotein-cholesterol and systolic blood pressure (Pearson r=0.38,-0.32 and 0.47 respectively). |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
21902---21903---21904---21905---21906---21907---21908---21909---21910---21911--- |
|
نشانی اینترنتی |
http://tumj.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-1172&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
General |
نوع مقاله منتشر شده |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|