زمينه و هدف: ويتامينهای آنتیاکسيدان رژيم غذايی، بهخصوص ويتامين C، میتواند نقشی را در پيشگيری از بروز و توسعه صدمات بينايی ناشی از پيری ايفا نمايد. هدف اين مطالعه، تعيين سطح اسيد اسکوربيک پلاسما در بيماران کاتاراکتی و افراد سالم میباشد. روش بررسی: گروه تست شامل پنجاه بيمار کاتاراکتی داوطلب عمل بود در حالیکه اعضای گروه کنترل از همراهان بيماران و کادر بيمارستان که سنشان با بيماران کاتاراکتی همسان بود برای انجام مطالعه انتخاب گرديد. فرم پرسشنامه که واجد اطلاعاتی در خصوص سن، جنس و محل زندگی (شهر يا روستا) افراد بود نيز تکميل گرديد. پنج ميلیليتر خون از بيماران کاتاراکتی و افراد سالم گرفته شد، بعد از سانتريفوژ کردن، سطح اسيداسکوربيک پلاسما از طريق روش اسپکتروفتومتری اندازهگيری گرديد. يافتهها: ميانگين سطح اسيداسکوربيک پلاسما در بيماران کاتاراکتی mg/dl08/0±96/0 و در افراد سالم mg/dl15/0±12/1 بود. سطح اسيداسکوربيک پلاسما در بيماران کاتاراکتی بهطور معنیداری از افراد سالم پايينتر بود. سطح اسيداسکوربيک پلاسما در هر دو گروه در آقايان با افزايش سن کاهش معنیداری را نشان میداد، در حالیکه تغييرات معنیداری در اين ارتباط در خانمها مشاهده نگرديد. سطح اسيد اسکوربيک پلاسما در روستائيان نسبت به افراد شهری و در خانمها نسبت به آقايان بالاتر بود. نتيجهگيری: اين مطالعه نمايان ساخت که سطح اسيد اسکوربيک سرم در بيماران کاتاراکتی بهطور معنیداری از افراد سالم پايينتر میباشد. ويتامينهاي آنتیاکسيدان رژيم غذايی، بهخصوص ويتامين C که بهمقدار فراوان در ميوههاي مديترانهای يافت میشود میتواند در پيشگيری از بروز و تکوين کاتاراکت پيری که بار زيادی بر سرويسهای سلامت بسياری از کشورها تحميل میکند را ايفا نمايد. |