1385/7/9، جلد ۶۴، شماره ۱۰، صفحات ۷۶-۸۴

عنوان فارسی ارزيابی تأثير نوع رژيم غذايی گامِ ۲ کاهش کلسترول در نوجوانان مبتلا به اختلالات چربی خون بر قطر ذرات ليپوپروتئين ها
چکیده فارسی مقاله

تعيين اثرات رژيم غذايی گامِ 2 کاهش کلسترول بر اندازه قطر ذرات LDL و HDL در نوجوانان مبتلا به اختلالات چربی خون.
روش بررسی: 42 نوجوان 18 تا 20 ساله مبتلا به اختلالات چربی خون در اين مطالعه مورد ـ شاهدی شرکت کردند. رژيم غذايی کنترل رژيمی مشابه اغلب نوجوانان تهرانی بود. رژيم غذايی گامِ 2 کاهش کلسترول يک رژيم غذايی است که 30% کل انرژی روزانه آن را چربی‌ها تشکيل می‌دهند که کمتر از 7% آن را چربی‌های اشباع، کمتر از 15% آن را چربی‌های با يک باند مضاعف و کمتر از 15% آن را چربی‌‌های با چند باند مضاعف تشکيل می‌دهد و حاوی کمتر از 200 ميلی‌گرم کلسترول در روز می‌باشد. اندازه قطر ذرات ليپوپروتئين‌ها متغيرهای اصلی بود که بعد از سه ماه مداخله اندازه‌گيری شد.
يافته‌ها: ميانگين نمايه توده بدن 2/4±3/26 کيلوگرم بر مترمربع بود. رژيم غذايی گامِ 2 کاهش کلسترول باعث کاهـش بيشتـر کلستـرول تـام در ايـن رژيـم در مقايسـه با رژيـم کنتـرل (4±13- در مقابل3/0±2- ميلی‌گرم در دسی‌ليتر، 001/0p<) و همچنين کاهش بيشـتر LDL در مقايسه با کنـترل (2±9- در مقابل6/0±3 ميلی‌گرم در دسی‌ليتر، 01/0p<) و افزايش اندازه ذرات LDL در مقايسه با رژيم کنترل (4/0±7/1در مقابل 4/0±1/0ميلی‌گرم در دسی‌ليتر، 001/0p<) گرديد. اندازه قطر ذرات HDL تغيير معنی‌داری نکرد.
نتيجه‌گيری: رژيم غذايی گامِ 2 کاهش کلسترول اثر مطلوبی روی اندازه ذرات LDL داشت. مکانيسم مربوطه بايد در مطالعات تجربی آينده‌نگر بررسی شود.

کلیدواژه‌های فارسی مقاله قطر ذرات ليپوپروتئين ها، رژيم گامِ 2 كاهش كلسترول، ليپيد، ليپوپروتئين، نوجوان

عنوان انگلیسی Does lipoprotein size change with consumption of NCEP phase 2 diet in hypercholesterolemic adolescents?
چکیده انگلیسی مقاله Background: The NCEP step II diet produced a desirable lipoprotein response in hypercholesterolemia. A relation between plasma concentrations of small dense LDL and cardiovascular risk factors has also been mentioned in children. This study was conducted to determine the effects of the National Cholesterol Education Program (NCEP) step 2 diets on the low density and high density lipoprotein particle size in dyslipidemic adolescents.
Methods: Forty- four dyslipidemic adolescents, aged 10-18 years, participated in this case-control study. The control group was not given a diet prescription and was simply instructed to “eat as usual”. Their eating patterns reflected the consumption of macronutrients, fruit, vegetables and dairy products, typical of what many Tehranian eat. NCEP step 2 diets was a diet with 30% of calories as total fat, less than 7% saturated fat, less than 200 mg cholesterol, less than 15% of calories as monounsaturated fat and less than 10% as polyunsaturated fat per day. Lipoprotein particle size was the major outcome variables, which was measured after 3 months of intervention. Lipoprotein particle size was estimated by nondenaturing polyacrylamide gradient gel electrophoresis using Krauss and Burke methodtion.
Results: The mean body mass index was 26.3±4.2 kg/m2. Baseline characteristics of these adolescents did not differ significantly across the NCEP step 2 and control diet groups. The NCEP diet resulted in higher reduction in total cholesterol (-13±4 vs –2±0.3 mg/dl, p<0.001), LDL (-9±2 vs 3±0.6 mg/dl, p<0.01) and higher increase in size of the LDL (1.7±0.4 vs 0.1±0.4 mg/dl, p<0.001). HDL particle size did not change significantly. The prevalence of hypercholesterolemia decreased significantly (p<0.05) in NCEP step 2 group (68% in NCEP step 2 vs 100% in the control group) after 3 months.
Conclusion: NCEP step 2 diet not only reduces the serum LDL concentration of hypercholesterolemic adolescents but also has a favorable effect on the LDL particle size distribution. The related mechanism needs to be studied in future experimental designs.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Lipoprotein particle size, national cholesterol education step 2 diet, lipid, lipoprotein adolescent

نویسندگان مقاله 27627---27628---27629---27630---27631---27632---

نشانی اینترنتی http://tumj.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-890&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده General
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات