1- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، msimbar@sbmu.ac.ir
3- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (20935 مشاهده)
زمینه و هدف: تبدیل شدن به فرد بالغی که از نظر جنسی سالم باشد یکی از فعالیتهای تکاملی کلیدی در نوجوانان است. سلامت جنسی شامل تکامل جنسی و بهداشت باروری و همچنین توانایی ایجاد و حفظ روابط درست بین فردی، ارزش قائل بودن برای بدن خویش، تعامل محترمانه با هر دو جنس به روش صحیح و اظهار تمایل، عشق و صمیمیت بر اساس ارزشهای پایدار فردی و اجتماعی است.
روش کار: در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی نوجوانی، رفتار جنسی، روابط جنسی، رفتار پرخطر و بهداشت جنسی و همسالان مطالعات مرتبط از سال 1370 تا 1390 در IranMedex، Irandoc، Medlib، SID و google scholar مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: عوامل و چالشهای مرتبط با بهداشت جنسی نوجوانان را میتوان در چهار طبقه اصلی( دوازده زیر طبقه) شامل اعتقادات مذهبی و معنویت(خویشتنداری جنسی)؛ فقدان آموزشهای جنسی(باورها و دانستههای غلط در مورد عملکرد جنسی، نگرش نوجوان نسبت به رفتارهای پرخطر و روابط جنسی، منابع اطلاعاتی نوجوانان، مهارت "نه گفتن")، جامعه و مسائل نوجوانان( تفاوتهای جنسیتی، ارتباط با همسالان، نظارت و کنترل توسط خانوادهها، چالشهای ارتباطی نوجوان با والدین، عوامل اجتماعی اقتصادی و مراکز ارائه خدمات بهداشت باروری به نوجوانان) و پیامدهای رفتار جنسی در نوجوانان( احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی) عنوان کرد.
نتیجه گیری: در برخی حیطه ها از جمله روابط والدین با فرزندان، تفاوتهای جنسیتی و بررسی میزان دانش، نگرش و رفتارهای جنسی و نیز تأثیر همسالان مطالعات خوبی در ایران انجام شده است اما در زمینه هایی از قبیل تأثیر معنویت و اعتقادات مذهبی، خویشتنداری، شیوع بیماریهای مقاربتی و ایدز، بررسی مهارتهای زندگی در نوجوانان و نیز انجام راهکارهای مداخلهای برای ارتقای سلامت جنسی نوجوانان جای خالی زیادی وجود دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1391/3/30 | پذیرش: 1391/5/31 | انتشار: 1392/5/17