1- کارشناس ارشد، گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران
2- دانشیار، گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران ، s_sobhan@iauh.ac.ir
چکیده: (5093 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به احتمال وجود برخی فلزات سمی در ادویهجات، این پژوهش با هدف تعیین مخاطره غیرسرطانی پودر کاری، زردچوبه و هل فلهای و بستهبندی شده مصرفی شهر همدان بر اساس قابلیت خطرآفرینی سرب و کادمیوم در سال 1394 انجام یافت.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، 9 نمونه از ادویهجات فلهای و 9 نمونه از ادویهجات بستهبندی تهیه شد. پس از آمادهسازی نمونهها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، محتوی عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از آزمونهای شاپیرو-ویلک، تی تکنمونهای، تحلیل واریانس یکطرفه، تی مستقل و همبستگی پیرسون و توسط نرمافزار SPSS انجام یافت.
نتایج: بیشینه میانگین غلظت عناصر سرب و کادمیوم بر حسب میلیگرم در کیلوگرم بهترتیب برابر با 95/0±48/5 و 20/0±13/0 و میانگین غلظت عنصر سرب در نمونههای زردچوبه بزرگتر از رهنمود WHO بود. از طرفی شاخص سلامت (Health Index) سرب با میانگین 1-10×51/1 و 2-10×25/3 و کادمیوم با میانگین 2-10×04/1 و 3-10×22/2 بهترتیب برای کودکان و بزرگسالان، کوچکتر از یک و کمتر از آستانه خطر بود.
نتیجهگیری: نتایج محاسبه شاخص HI نشان داد که مصرف ادویهجات مورد مطالعه برای مصرفکنندگان فاقد مخاطره است، ولی با توجه به تجاوز میانگین غلظت عنصر سرب در نمونههای زردچوبه از حد استاندارد، و ویژگیهای تجزیهناپذیری و تجمعزیستی فلزات سنگین، در صورت عدم کنترل مصرف ادویهجات، ابتلای مصرفکنندگان به مشکلات بهداشتی در طولانیمدت دور از انتظار نخواهد بود. لذا بررسی کیفی ادویهجات در بازار مصرف کشور بهمنظور حفظ سلامت مصرفکنندگان ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی دریافت: 1396/6/28 | پذیرش: 1396/6/28 | انتشار: 1396/6/28