Soltan Dallal M M, Ghahremani R, Akhavan Sepahi A, Rajabi Z. Frequency, Antimicrobial Resistance and Serotyping of Shigella-Contaminted Food Samples in Foodborne Disease Outbreaks in Iran. sjsph 2019; 17 (2) :110-120
URL:
http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-5758-fa.html
سلطان دلال محمد مهدی، قهرمانی روژین، اخوان سپهی عباس، رجبی زهرا. شیوع آلودگی نمونههای طغیان غذایی به شیگلا، تعیین سروتایپینگ و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آن در ایران. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1398; 17 (2) :110-120
URL: http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-5758-fa.html
1- استاد، بخش میکروب شناسی مواد غذایی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران ، msoltandallal@gmail.com
2- کارشناس ارشد، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، تهران، ایران
3- دانشیار، گروه میکروبیولوژی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات میکروبیولوژی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده: (2725 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری های منتقله از غذا یکی از مشکلات گسترده و رو به رشد در جوامع بشری است. از طرف دیگر مقاومت به عوامل ضد میکروبی یک معضل جهانی بوده و آگهی از الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی میکروارگانیسمها برای درمان بیماریهای منتقله از غذا حائز اهمیت است. لذا هدف از این مطالعه تعیین فراوانی نسبی آلودگی نمونههای طغیان غذایی به شیگلا، تعیین سروتایپینگ و الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی آن در ایران میباشد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی و در طی مدت سالهای94 و 1395 بر روی 239 طغیان منتقله از غذا که شامل 1012 نمونه (سواپ مدفوع اسهال) ارسال شده از استانهای مختلف ایران صورت گرفت. نمونههای جدا شده شیگلا از نظر کشت میکروبی، سروگروپینگ و آنتی بیوگرام مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: از 1012 نمونه سواپ مدفوع 29جدایه شیگلا (86/2 %) به دست آمد. از میان استانها کردستان، اصفهان و سمنان با 6/20%، بیشترین طغیان های شیگلایی را به خود اختصاص دادند. بیشترین علائم بالینی مربوط به کرامپ شکمی، استفراغ، تهوع و اسهال غیر خونی بود. در این مطالعه شیوع شیگلا سونئی 16(2/55 %) و شیگلا فلکسنری 13 (8/44 %) به دست آمد. در این مطالعه مقاومت به سیپروفلوکساسین 4/3% گزارش گردید.
نتیجهگیری: با توجه به فراوانی طغیانهای مربوط به باکتری شیگلا در تابستان و گسترش مقاومت به سیپروفلوکساسین در این باکتریها، بررسی الگوی مقاومت دارویی آن ها در کاهش هزینههای مصرفی درمان و به کارگیری اقدامات لازم جهت کنترل و پیشگیری بیماری حائز اهمیت است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی دریافت: 1398/6/25 | پذیرش: 1398/6/25 | انتشار: 1398/6/25