1- ، sbeheshty@yu.ac.ir
چکیده: (3012 مشاهده)
زمینه و هدف: پدیده سلامت روانی انسانها موضوع چند بعدی و پیچیدهای است و طیف وسیعی از عوامل زیستشناختی، روانشناختی، جامعهشناختی، اقتصادی و فرهنگی بر آن اثر می گذارند. با توجه به ماهیت اجتماعی زندگی انسان ها هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین برخی متغیرهای اجتماعی نظیر حمایت اجتماعی، پیوند اجتماعی، اعتماد اجتماعی و منزلت اجتماعی با سلامت روان معلمان هست.
روش کار: پژوهش حاضر به شیوه پیمایشی مقطعی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که در بین نمونه ای 373 نفری از معلمان مقطع (متوسطه اول و دوم) شهر نجفآباد اصفهان در سال 1399 به شیوه نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب شده اند انجام شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 25 و نسخه نرم افزار23 Amos و با به کارگیری تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده است.
نتایج: تحلیل عاملی تأییدی گویههای نشان داد این گویهها قادرند 25/63% واریانس متغیر سلامت روان معلمان را تبیین کنند و متغیرهای حمایتاجتماعی، منزلت اجتماعی و اعتماد اجتماعی به ترتیب با اثر استانداردی برابر با 65/0 ، 45/0 و 18/0 با فاصله اطمینان 99% و احتمال خطای (001/0>p) بر سلامت روان معلمان اثر می گذارند. در مجموع متغیرهای مستقل 76% از واریانس میزان سلامت روان معلمان را تبیین میکنند. تحلیل تعدیلگری داد هها نیز نشان داد به طور کلی جنسیت، اثر متغیرهای اجتماعی بر سلامت روان معلمان را تعدیل میکند بعلاوه اینکه اثر تعدیل گری جنسیت زن در این روابط قوی تر هست.
نتیجه گیری: یافتههای این پژوهش نشان داد سلامت روانی معلمان که مقولهای فردی است تا حد زیادی متأثر از کیفیت زندگی اجتماعی آنهاست و عواملی چون حمایتاجتماعی، منزلت اجتماعی و اعتماد اجتماعی میتوانند بر آن اثر گذار باشند. ضمن اینکه این اثر گذاری در مقایسه با مردان در بین زنان شدت بیشتری دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی دریافت: 1400/4/20 | پذیرش: 1400/3/31 | انتشار: 1400/3/31