فتح الهی الهام، جعفری محمد. افزایش امید زندگی در ایران باتوجهبه نقش توسعه مالی، مخارج بهداشتی و مصرف انرژی تجدیدپذیر. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1403; 22 (1) :73-86
URL: http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-6307-fa.html
چکیده: (229 مشاهده)
زمینه و هدف: در سالهای اخیر، روابط متقابل بین محیطزیست، انرژی و سلامت به دلیل تأثیر قابلتوجهی که بر سلامت انسان دارند، توجه فزایندهای را به خود جلب کرده است. این مطالعه بر آن است تا به بررسی تأثیر متقابل و پیچیده محیط، اقتصاد، توسعه، انرژی و نتایج سلامت در ایران بپردازد.
روش کار: در این تحقیق از آزمون هم انباشتگی حداقل مربعات کاملاً اصلاح شده بر روی داده سالانه کشور ایران از سال 1360 تا 1400 استفاده میشود. در این راستا متغیرهای مصرف انرژی تجدیدپذیر، هزینههای بهداشتی، آلودگی هوا، نرخ باسوادی زنان، نرخ تورم، ضریب جینی، تولید ناخالص داخلی سرانه، توسعه مالی و مصرف سوخت فسیلی بر امید به زندگی در بدو تولد درنظر گرفته میشود.
نتایج: نتایج تخمین مدل تحقیق نشان داد که توسعه مالی به طور مثبت و با مقدار 0/037 بر امید زندگی تأثیر میگذارد. این مطالعه همچنین نشان میدهد که انتشار CO2 و مصرف سوخت فسیلی به ترتیب 0/015 و 1/02 سبب کاهش امید زندگی میشود. مصرف انرژی تجدید پذیر و مخارج سلامت نیز به ترتیب با ضریب مثبت 0/025 و 0/035سبب بهبود امید زندگی در ایران شده است.
نتیجهگیری: برای افزایش نتایج سلامت لازم است اقداماتی برای افزایش هزینههای سلامت، افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، کاهش استفاده از سوختهای فسیلی و تقویت توسعه مالی در بلندمدت جهت دسترسی آسانتر به درمانهای پزشکی، اجتناب از بیماریها، سبک زندگی سالمتر و کیفیت محیطی، انجام شود. از طرف دیگر از حیث سیاستگذاری، برنامهریزی در جهت بهبود شاخصهای اقتصادی میتواند زمینه را برای تقاضای کالاهای بهداشتی و آموزشی و بهبود وضعیت بهداشـتی جامعـه فراهم نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بهداشت عمومی دریافت: 1403/7/25 | پذیرش: 1403/7/10 | انتشار: 1403/7/10