روش کار: 50 نمونه آب از مناطق مختلف شهر تبریز، بهگونهای تهیه شد که کل شهر را پوشش دهد. نمونهها بهصورت تصادفی و تحت شرایط استاندارد تهیه و از نظر شاخص HPC، کلیفرم، کلر باقیمانده، کدورت، دما و pH مورد آزمایش قرار گرفتند. برای کشت باکتریهای هتروتروف، از محیطهای کشت R2A و نوترینت آگار استفاده شده و آزمایش HPC بهروش پخش بشقابی انجام گرفت. آنالیز آماری نتایج بدستآمده، از طریق آزمونهای آماری رگرسیون و test Tصورت گرفت.
نتایج: در 50% نمونههای برداشته شده از مناطق مختلف شهر، باکتریهای هتروتروف مشاهده گردید. بر اساس نتایج شمارش باکتری، تعداد باکتریهای هتروتروف در شش منطقه بالای cfu/mL 500 گزارش شد. نتایج نشان داد که شاخص HPC در شبکه آب شهر تبریز بر اساس محیط نوترینت آگار برابر cfu/mL 340 ± 184 و بر اساس محیط R2Aبرابر cfu/mL 315 ± 154 بوده ضمن اینکه، در محیط کشت نوترینت آگار رشد بهتری مشاهده شد. بر اساس نتایج آنالیز آماری، ارتباط معنیداری بینHPC و کلر باقیمانده در هر دو محیط کشت وجود داشت (برای نوترینت آگار 05/0 p < و 347/0- = R، برای R2A، 05/0 p < و 312/0-= R). همچنین، بین دو شاخص HPC و pH ، ارتباط معنیداری وجود داشت طوریکه، با افزایش pH ، HPC نیز افزایش مییافت (01/0 p <). در نهایت، رابطه بین نتایج HPC در دو محیط نوترینت آگار و R2A کاملا معنیدار بود (01/0 p <؛ 95/0= R).
نتیجهگیری: حضور باکتریهای هتروتروف در 50% از نمونههای مورد مطالعه نشاندهنده آن است که این باکتریها در مناطق مختلف شبکه آب آشامیدنی شهر تبریز حضور دارند لذا، پایش 6 ماهه یا حداقل یک ساله شاخص HPC در کنار باکتریهای کلیفرم و مقایسه نتایج پایش دورههای زمانی مختلف میتواند به شناسایی وضعیت شبکه توزیع آب و اصلاح وضعیت مناطق مشکلدار و اطمینان بیشتر از کیفیت آب آشامیدنی کمک نماید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |