زمینه و هدف: بیماریهای منتقله توسط بندپایان از مهمترین علل مرگ انسان به شمار میروند. بدنبال پرتاب اولین ماهوارههای هواشناسی در دهه1960، کاربرد سنجش از راه دور در تحقیقات سلامت انسان طی سه دهه اخیر رو به افزایش نهاده و اطلاعات دریافتی از ماهوارهها و سنجندههای مختلف آنها با توان تفکیک زمانی و مکانی مختلف، پهنه جدیدی را در تحقیقات علوم مربوط به بهداشت و سلامت انسان گسترده است. این مقاله به مرور قابلیتهای سنجش از راه دور در زمینه تحقیقات مربوط به بیماریهای منتقله توسط پشهها، پشه خاکیها و کنهها در دنیا میپردازد.
روش کار: با استفاده از موتورهای جستجوی اینترنتی و بانک های اطلاعات مقالات علمی داخلی و خارجی، کلمات کلیـدی مانند سنجش از راه دور، ماهواره، کنه، پشه و پشه خاکی جستجو شد و مقالات بدست آمده مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: چندین شاخص اکولوژیک در سنجش از دور بیماریهای منتقله شامل شاخصهای مربوط به پوشش گیاهی، دماهای سطحی زمین و دریا، رطوبت خاک و دوره ابر سرد بیشتر مورد استفاده قرار گرفتهاند.
نتیجه گیری: اطلاعات عوامل محیطی بدست آمده از تصاویر ماهواره مانند دما، رطوبت، پوشش و کاربری زمین به ما کمک میکند تا با توجه به اکولوژی ناقلین بیماریها،زیستگاههای آنها را شناسایی نماییم. با وجود این، گذشته از قابلیتهای فنی گسترده این علم، به نظر میرسد کاربرد آن به علت پیچیدگیهای تکنیکی و مدلهای مربوطه محدود شده باشد. مشکلاتی که بر سر راه کاربرد سنجش از راه دور در علوم بهداشتی و اپیدمیولوژی بیماریها وجود دارد، اغلب به هزینههای خرید تصاویر ماهوارهای و همچنین میزان در دسترس بودن آنها در زمانهای مورد نظر برای پایش یک موضوع خاص مانند ناقل و یا عامل بیماری میباشد، درحالیکه بیشتر مطالعات بهداشتی و پایش بیماریها نیاز به استفاده از تصاویر با توان تفکیک مکانی بسیار بالا دارند.