مونا محمدحسینی، بیتا نصرالهی، رضا قریان جهرمی،
دوره 18، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده
زمینه و هدف: مرور نظاممند پژوهشها حاکی از این است که در درمان اضطراب افراد متغیرهای مختلفی تاثیر میگذارد و روشهای درمانی متعددی اثربخش هستند، اما نقش طرحواره درمانی بر کمالگرایی افراد مضطرب مغفول مانده است، لذا هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان اضطراب به روش طرحواره درمانی بر کمالگرایی است. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل می باشد.
روش کار: از بین کلیه زنان 20 تا 30 سال دارای اضطراب مراجعهکننده به کلینیک حضور نو واقع در شهر تهران تعداد 30 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تخصیص داده شدند. همه آن ها قبل از اجرای مداخله پرسشنامه کمالگرایی تری-شورت و همکاران را تکمیل کردهاند. پس از آن، گروه آزمایش تحت آموزش طرحواره درمانی قرار گرفت. در نهایت هر دو گروه پسآزمون را دریافت کردهاند. پس از جمعآوری اطلاعات، دادهها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرمافزار SPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: بین دو گروه در دو مؤلفه کمالگرایی مثبت (019/0>p و 275/6=F) و کمالگرایی منفی (006/0>p و 136/9=F) تفاوت معنیداری وجود دارد. با مشاهده یافتههای توصیفی میتوان گفت گروه آزمایش پس از کسب مداخله طرحوارهدرمانی توانسته است نمرات پایینتری را در پسآزمون مؤلفههای کمالگرایی نسبت به گروه کنترل کسب کند.
نتیجهگیری: استفاده از روش طرحوارهدرمانی در درمان اضطراب باعث کاهش کمالگرایی افراد شده و از این رو آگاهی از این آموزش میتواند در جهت بهبود متغیرهای کمالگرایی مثبت و منفی به روانشناسان، مشاوران، دانشجویان و سایر متخصصان کمک نماید.