زمینه و هدف: زمان مورد نیاز برای حاملگی خواسته (TTP) Time to pregnancyنامیده میشود. عوامل موثر بر TTP به دلیل تفاوت در شیوه زندگی و موقعیت جغرافیایی ممکن است در کشورها و مکانهای مختلف متفاوت باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مؤثر بر طول مدت زمان تا بارداری (TTP) در شهرستان کرمانشاه سال ۱۳۹۰ انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مورد- شاهدی ۱۷۴ مادر با TTP بیشتر از ۱۲ ماه و ۵۸۷ مادر با TTP مساوی و کمتر از ۱۲ ماه به ترتیب به عنوان گروه مورد و شاهد انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود تجزیه و تحلیل با استفاده ازنرم افزار SPSS۱۶ انجام شد و ۰۵/۰>p به عنوان سطح معنادار آماری در نظرگرفته شد.
نتایج: نتایج آنالیز چند متغیره نشان داد سواد زن (دیپلم و بالاتر) (۹۸۴/۰-۷۴۱/۰= ۹۵%CI، ۸۵۴ /۰=OR)، افزایش دفعات نزدیکی در هفته (۸۳۹/۰- ۶۳۱/۰=۹۵% CI، ۷۲۸/۰= OR)، عدم قرارگیری در معرض دود مواد دخانی (۹۶۵/۰-۳۸۰/۰=۹۵%CI ، ۶۰۶ /۰= OR) و داشتن گروه خونی A نسبت به O (۰۱/۱-۴۰۵/۰=۹۵% CI، ۶۳۹/۰= OR) و نداشتن سابقه بیماری زن (۷۷۴/۰-۳۵۰/۰=۹۵%CI،۵۲۰/۰=(OR به طور معناداری شانس زمان تا باردار شدن را کاهش و BMIبیش از۲۵ کیلوگرم بر متر مربع (۳۱۲/۳-۴۸۹/۱=۹۵% CI، ۲۲۱/۲=OR)، قاعدگی نامنظم (۴۴۱/۶-۱۲۷/۲=۹۵%CI،۷۰۱/۳=OR) و عدم انجام فعالیتهای ورزشی زن (۹۱۸/۲-۲۶۳/۱=۹۵%CI، ۹۲۰/۱=OR) و داشتن سلبقه بیماری واریکوسل در مرد (۷۳۹/۱۷-۶۰۰/۲=۹۵%CI،۷۹۲/۶= (ORشانس زمان تا بارداری را افزایش میدهند.
نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه، عواملی از قبیل BMI بالا و عدم انجام فعالیتهای ورزشی زن شانسTTP را افزایش و عواملی از قبیل افزایش تعداد نزدیکی در هفته شانس آنرا کاهش دادند. زوجینی که بدنبال حاملگی هستند و بدنبال مداخلات پزشکی میروند معمولا عوامل مرتبط با TTPرا مد نظر قرار نمیدهند. توصیه میشود مراقبین بهداشتی از این زوجین حمایت کنند و به آنان آموزش و مشاوره لازم را بدهند.