فیروز محمودی، فرزانه صادقی، معصومه جمال امیدی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: هوش معنوی یکی از ابعاد روان شناختی می باشد که در تنظیم هیجان نقش اساسی دارد. در این پژوهش نقش نگرش معنوی در پیشبینی راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز بررسی شد.
روش کار: روش این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی بود و در سال ۱۳۹۳ از بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ۲۵۰ نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامهی راهبردهای شناختی تنظیم هیجان و هوش معنوی، روی گروه نمونه اجرا شد. یافتههای پژوهش با استفاده از آزمون ضریبهمبستگی پیرسون و همبستگی کانونی تحلیل گردید.
نتایج: نتایج نشان داد که بین ابعاد نگرش معنوی و تنظیم شناختی هیجانی رابطهی مثبت و معنی دار وجود دارد و نتایج تحلیل کانونی نشان داد که از ۲ ریشه کانونی، ریشه کانونی ۱ از لحاظ آماری معنی دار (۹۰/۰=f ،۰۳/۰=p) بوده و ۷% از تغییرات تنظیم شناختی هیجانی را تبیین می کند، ولی ریشه دوم رابطه معنی داری با تنظیم شناختی هیجانی ندارد.
نتیجه گیری: هر اندازه فرد دارای باورهای مذهبی بیشتری باشد، به تبع آن معنایی که به خود و جهان اطرافش میدهد، توأم با احساس ارزشمندی و هدفمندی است که میتواند هیجانات و شناخت های شخص را کنترل و تنظیم نماید.
حسین ترکمانی، مهدی قاسمی مطلق، بهرنگ اسماعیلی شاد، محمد محمدی پور،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به مضرات و خطرات اعتیاد و اینکه هر روزه افراد زیادی به دام آن گرفتار میشوند، شناسایی متغیرهای اثرگذار بر آن اهمیت دارد. هدف این تحقیق پیشبینی گرایش به اعتیاد بر اساس طرحوارههای ناسازگار اولیه و تنظیم شناختی هیجانی دانشجویان بود.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی و روش تحقیق توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه پیام نور گنبد کاووس در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ به تعداد ۳۵۴۸ نفر تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای تعداد ۳۸۴ دانشجو بهعنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای اندازهگیری پرسشنامههای طرحوارههای ناسازگار اولیه (۱۳)، نظم جویی شناختی هیجان (۱۴) و گرایش به اعتیاد (۱۶) بود. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از نرمافزار۲۲ SPSS در سطح معناداری ۰۵/۰استفاده شد.
نتایج: نتایج همبستگی بین گوش به زنگی بیش از حد (۰۰۱/۰>, p ۴۹۱/۰ r= )، هدایت شدن توسط دیگران (۰۰۱/۰>,p ۵۲۳/۰ r= )، محدودیتهای مختل (۰۰۱/۰>, p ۴۲۶/ ۰r= )، عملکرد مختل (۰۰۱/۰>, p ۳۸۹/ ۰r= )، انفصال (۰۰۱/۰>,p ۴۰۶/۰r= ) و تنظیم شناختی هیجان (۰۰۱/۰>, p ۴۷۵/۰r= ) با گرایش به اعتیاد بود. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه در گوش به زنگی بیش از حد (۰۰۱/۰>, p ۲۰۳/۰β= )، هدایت شدن توسط دیگران (۰۰۱/۰>, p ۲۷۴/۰β= )، محدودیتهای مختل (۰۰۱/۰>, p ۲۶۱/۰β= )، عملکرد مختل (۰۰۱/۰>, p ۲۲۹/۰β= )، انفصال (۰۰۱/۰>, p ۱۹۳/۰β= ) و تنظیم شناختی هیجان (۰۰۱/۰>, p ۳۱۵/ ۰β= ) به دست آمد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بهدستآمده، با تغییر طرحوارههای ناسازگار اولیه و بهبود تنظیم شناختی هیجانی میتوان میانگین گرایش به اعتیاد را پیش بینی کرد.