مهدی شهرکی، سیمین قادری،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: مخارج سلامت عمومی و کیفیت حکمرانی ازجمله عوامل مؤثر بر وضعیت سلامت جامعه است؛ از این رو هدف این مطالعه بررسی اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی بر وضعیت سلامت کودکان در کشورهای با درامد متوسط به بالا است.
روش کار: مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با روش رگرسیون پانلدیتا با اثرات ثابت و رگرسیون کوانتایل پانلدیتا برای سالهای ۲۰۱۷-۲۰۰۰ در سال ۱۳۹۹ انجام شد. جامعه آماری کشورهای با درآمد متوسط به بالابود و دادههای سری زمانی سالانه مطالعه از پایگاه دادهای بانک جهانی استخراج شدند. مدل و آزمونهای موردنیاز تحقیق در نرمافزار Stata ۱۶ برآورد شدند.
نتایج: ضریب متغیر حکمرانی خوب و شاخص اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی برای متغیر وابسته مرگومیر کودکان زیر پنج سال به ترتیب برابر با ۰۰۲/۰- و ۰۰۳/۰- و برای متغیر وابسته مرگومیر نوزادان به ترتیب برابر با ۰۰۲/۰- و ۰۰۲/۰- بود همچنین ضریب شاخص اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی در کوانتایل های ۲۵/۰، ۵۰/۰ و ۷۵/۰ برای متغیر وابسته مرگومیر کودکان زیر پنج سال به ترتیب برابر با ۰۳۳/۰، ۰۴۷/۰- و ۰۴۸/۰- بود و برای متغیر وابسته مرگومیر نوزادان به ترتیب برابر با ۰۴۴/۰، ۰۴۸/۰- و ۰۴۹/۰- بود.
نتیجهگیری: بهبود شاخصهای حکمرانی موجب افزایش کارایی مخارج سلامت عمومی و بهبود وضعیت سلامت کودکان میشود بنابراین بهبود شاخصهای حکمرانی خوب، افزایش مخارج سلامت عمومی و سرمایهگذاری دولتها در بخشهای زیرساخت سلامت، افزایش تولید ناخالص داخلی و نرخ اشتغال زنان جهت بهبود وضعیت سلامت بهخصوص در کشورهای با مرگومیر کودکان بیشتر پیشنهاد میگردد.