فرزاد ملکی، مرجان حسین پور، حسین رفیع منش، فاطمه صالحی، زهرا لطفی، محمدرضا ناصری زاده، نوراله یاری، فاطمه کوهی، کورش هلاکویی نائینی،
دوره 12، شماره 3 - ( 10-1393 )
زمینه و هدف: ارزیابی جامعه اساس تکوین سیاست های راهبردی برای متخصصان و مدیران بهداشتی است. هدف ارزیابی جامعه، جمعآوری دادههای مرتبط جامعه، تحلیل آنها و نتیجه گیری در مورد ظرفیت های لازم برای فراهم کردن منابع ضروری جهت رفع مشکلات است.
روش کار: بانک های اطلاعاتی Scientific Information Database, MagIran MEDLINE, Google Scholar, IranMedex تا فروردین سال 1393 مورد جستجو قرار گرفتند. کلیه مطالعات ارزیابی جامعه در سطح کشور که براساس استاندارد تعیین شده ارزیابی جامعه انجام شده بودند، در این مطالعه واردشدند.
نتایج: درمجموع 11 مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند، شناسایی مشکلات جامعه ویژگی مشترک تمامی پژوهش ها بودند. اعتیاد و مواد مخدر در 3 مورد از مطالعات به عنوان مشکل اصلی و در 7 مطالعه جز ده مشکل اصلی طبقهبندی گردید. فقر و بیکاری در این مطالعات اولویت بعدی را به خود اختصاص دادند که در 2 مورد از مطالعات اولویت دوم و در 3 مورد اولویت سوم و در 3 مورد دیگر در اولویت چهارم و مشکلات بهداشت محیط و مشکلات اجتماعی-فرهنگی در اولویت های بعدی قرار داشتند.
نتیجه گیری: مطالعات ارزیابی جامعه جهت ارائه خدمات مناسب و مداخلات مؤثر با توجه به نیازهای جامعه مورداستفاده قرار . اهمیت نهادینه شده چرخه ارزیابی جامعه در نظام عرضه خدمات زمانی آشکار می گردد که به صورت ادواری انجام و نتایج این بررسی ها باهم مقایسه شده و سطح بهبودی وضعیت پس از مداخله راهکارها، اندازهگیری و تصمیمگیری شود.