نجیمی ورزنه علیرضا، غلامی فشارکی محمد، روضاتی محسن. بررسی رابطه بین نوبتکاری با سندرم متابولیک: یک مطالعه کوهورت آیندهنگر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (8) :520-525
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10018-fa.html
1- گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، mohammad.gholami@modares.ac.ir
3- مرکز طب کار، شرکت فولاد مبارکه اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (3269 مشاهده)
زمینه و هدف: سندرم متابولیک بهعنوان عامل خطر اصلی برای ابتلا افراد به بیماری قلبی-عروقی شناخته میشود. با توجه به اهمیت کنترل سندرم متابولیک، بررسی عوامل موثر بر این سندرم از اولویتهای مهم پژوهشی در جهان و ایران میباشد. یکی از این عوامل موثر که مطالعات پیشین روابط ضد و نقیضی در مورد رابطه آن با سندرم متابولیک اشاره نمودهاند، متغیر نوبتکاری میباشد. از اینرو این مطالعه کوهورت آیندهنگر جهت بررسی رابطه بین نوبتکاری با سندرم متابولیک بر روی مردان کارگر انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه کوهورت آیندهنگر پنج ساله بر روی یک نمونه تصادفی از کارگران کارخانه فولاد مبارکه اصفهان (ایران) از فروردین تا اسفندماه، طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ انجام پذیرفته شده است. در این مطالعه متغیر نوبتکاری و سندرم متابولیک بهعنوان متغیر مستقل و وابسته و متغیرهای سن، تحصیلات و سابقه بهعنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شد.
یافتهها: تعداد افراد شرکتکننده در این مطالعه را ۱۳۲۱ نفر مرد (میانگین سنی ۴۳ سال) تشکیل میداد. در این مطالعه، نمونه شامل ۵۲۸ نفر (۴۰%) روزکار، ۱۵۵ نفر (۱۲%) نوبتکار چرخشی هفتگی و ۶۳۸ نفر (۴۸%) نوبتکار معمولی بود. شانس نسبی (OR) پنج ساله ابتلا به سندرم متابولیک در نوبت کارهای معمولی نسبت به روزکاران برابر با ۱/۹۳OR= با ۰/۰۴۴P= و برای نوبتکاران هفتگی برابر با ۱/۲۶OR= با ۰/۶۴P= بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه، داشتن شانس بیشتر در ابتلا به سندرم متابولیک در نوبتکاران معمولی نسبت به روزکاران تایید، اما این افزایش در نوبتکاران هفتگی تایید نشد.