شریعتی محمد، شیرازی ماندانا، حسینی دهشیری افضلالسادات، مدرس مریم. متغیرهای شناختی بازدارنده خلاقیت در دانشجویان پزشکی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (12) :767-775
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10218-fa.html
1- گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه علوم بالینی و آموزش موسسه کارولینسکای سوئد؛ گروه آموزش پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- گروه آموزش وروانشناسی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4- گروه بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبتی پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، modarres@tums.ac.ir
چکیده: (2209 مشاهده)
زمینه و هدف: برای بقای علمی و دستیابی به نوآوری ایجاد تغییر در ساختار ذهنی دانشجویان و شناسایی متغیرهای بازدارنده خلاقیت ضروری است. این پژوهش با هدف شناسایی متغیرهای شناختی بازدارنده خلاقیت در دانشجویان انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه با رویکرد تحلیل محتوای کیفی نوع جهتدار مبتنی بر مرور متون علمی و نظرات افراد متخصص و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند به مدت ۲۰ تا ۷۰ دقیقه از اسفند ۱۳۹۳ تا آبانماه ۱۳۹۴ اجرا شد. با ۱۷ دانشجوی استعداد درخشان با کمک ضبط در رکوردر دیجیتال در محل مرکز استعدادهای درخشان و مرکز پژوهشهای دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران مصاحبه شد و استخراج طی چندین بار گوش کردن و نوشتن صورت گرفت. این دانشجویان از رشتههای مختلف پزشکی و بیشتر دانشجویان رتبههای اول و تکرقمی کنکور سراسری بودند و در کارهای پژوهشی دانشگاه در حال فعالیت بودند. دادهها با مصاحبه نیمهساختارمند گردآوری شدند، تحلیل داده با جستوجوی کلمات مشخص بهروش دستی انجام شد.
یافتهها: متغیرهای بازدارنده خلاقیت با توجه به ارتباط معنایی در چهار زیر طبقه اصلی قرار گرفتند. این طبقات شامل: بازدارندههای مربوط به استاد، بازدارندههای مربوط به روشهای تدریس و ارزیابی، بازدارندههای مربوط به دانشجو و بازدارندههای مربوط به نظام آموزشی دانشگاه شدهاند. سپس از این چهار طبقه ۱۰ کد نهایی استخراج گردید که به عنوان متغیرهای بازدارنده خلاقیت آورده شدند. عدم استقبال اساتید از ایدههای نو، مغفول ماندن خلاقیت در بستر آموزشی دانشگاه و ضعف انگیزه در دانشجویان از کدهای اصلی بازدارنده خلاقیت بودند.
نتیجهگیری: شخصیت و نگرش استاد به خلاقیت، روشهای تدریس و محیط آموزشی دانشگاه از مهمترین دسته متغیرهای شناختی بازدارنده در ارتقای خلاقیت هستند.