مقدمه: هدف اصلی تحقیق حاضر هنجاریابی و اعتبارسنجی پرسشنامه شخصیتی کلونینجر (پرسشنامه سرشت و منش) TCI در طبقات سنی مختلف جمعیت مرد و زن ایرانی بود.
مواد و روشها: نمونه مورد مطالعه 1212نفر زن و مرد در گروههای سنی مختلف شهر تهران بود که آزمون شخصیتی مزبور را پرکردند. مرحله بعد در فاصله زمانی یک تا دو ماه از مرحله اول انجام شد و101 نفر از آزمودنیهای آزمون شده در مرحله اول به طور تصادفی انتخاب شدند و مجددا به تکمیل آزمونها پرداختند. این اقدام جهت دستیابی به ضریب پایایی Reliability صورت گرفت. همچنین برای به دست آوردن ضریب روائی Validity، 100 نفر از آزمودنیها توسط دو روانشناس مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند. در این مصاحبه دو ارزیاب نسبت به نمرات آزمودنیها در مقیاسهای هفتگانه TCI بیاطلاع بودند و مبتنی بر یافته های مصاحبه، هر یک از ویژگی های مورد سنجش پرسشنامه را در فرد نمرهدهی (درجه بندی کمی براساس مقیاس 10-1) کردند.
یافتهها و نتیجهگیری: نمرات هنجاری مقیاسهای نوجویی NS، آسیبپرهیزی HA، پاداشوابستگی RD پشتکار Per ، خودراهبری SD، همکاری Co و خودفراروی ST به تفکیک سن و جنس در جداول جداگانه ارایه شده است. نتایج همبستگی correlation بین نمرات مقیاسها در مرحله آزمون و باز-آزمون نشان میدهدکه مقیاسهای هفتگانه TCI دارای پایایی قوی هستند، به این معنی که این مقیاس در شرایط مختلف نتایج یکسانی را به دست میدهند. بهجهت هماهنگی (ثبات) درونی internal consistency، عبارات هر مقیاس دارای همبستگی خوبی است. نتایج حاصل از عملیات آماری برای به دست آوردن چگونگی همبستگی بین نمرات مقیاسها و ارزیابیهای کمی دو ارزیاب در مرحله مصاحبه شخصیتی، نشان میدهد که به لحاظ تئوریک، این مقیاسها خصلتها و ویژگیهای مورد نظر را میسنجند. نتایج مربوط به همبستگی بین مقیاسها نشانگر آن که همبستگی معنیدار بالاتر از 40/0 بین NS ،Per ، HA و RD وجود ندارد که نشاندهنده ایناست که این چهار بعد سرشتی از یکدیگر مستقل هستند. بین ابعاد منش و سرشت همبستگیهای ضعیف تا متوسط (کمتر از 40/0) وجود دارد، به غیر از همبستگی خودراهبری و آسیبپرهیزی که بیش از 40/0 است. تنها همبستگی بالاتر از 40/0 بین ابعاد سهگانه منش مربوط به همکاری و خودراهبری است. ضمنا، سن با NS و HA همبستگی منفی و با Co و Per همبستگی مثبت ضعیف دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |