Assarzadeh S, Badri S S, Haddad S, Mansourian M, Farsaei S, Abbasi S. Medication errors in intravenous drug preparation
and administration at intensive care unit. Tehran Univ Med J 2020; 78 (8) :500-509
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10780-fa.html
عصارزاده سمانه، بدری شیرین سادات، حداد سکینه، منصوریان مرجان، فرسائی شادی، عباسی سعید. ارزیابی خطاهای رایج در آمادهسازی و تجویز داروهای تزریق وریدی در بخش مراقبتهای ویژه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1399; 78 (8) :500-509
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-10780-fa.html
1- گروه داروسازی بالینی و خدمات دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
2- گروه داروسازی بالینی و خدمات دارویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، مرکز تحقیقات بیماریهای کلیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، badri@pharm.mui.ac.ir
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
5- مرکز تحقیقات بیهوشی و مراقبتهای ویژه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (1915 مشاهده)
زمینه و هدف: اهداف مطالعه حاضر، تعیین شیوع و انواع خطاهایی است که به هنگام آمادهسازی و تجویز داروهای تزریقی پرمصرف در سه بخش مراقبتهای ویژه و یکی از بخشهای جنرال بیمارستان آموزشی الزهراء (س) در اصفهان رخ میدهد.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مشاهدهای مقطعی است که در طی شش ماههی دوم مهر تا اسفند ۱۳۹۶ در بخشهای بیان شده، انجام گرفت. به کمک روش نمونهگیری سهمیهای، تعداد ۴۰۰ مشاهده به نحوی انتخاب شدند که مشاهدات به تناسب بین تعداد پرستاران شاغل در این بخشها تقسیم گردید، در مورد پرستاران هر بخش، انتخاب صورت نگرفت و همهی پرستاران شاغل در یک بخش، وارد مطالعه شدند و از نظر عملکرد مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: تعداد ۷۵ پرستار در مطالعه وارد شدند. نوع بخش و استخدام، بر میانگین خطای پرستاران تأثیرگذار بوده است، همچنین، ارتباط معناداری میان شیفت کاری و میانگین خطای پرستاران وجود داشت و میانگین خطاها بهطور چشمگیری در شیفت عصر بیشتر بوده است. نتایج تحلیلهای همبستگی نشان میدهد که میان میانگین خطای پرستار با هیچیک از فاکتورهای سن، سابقه کاری و تعداد تختهای تحت پوشش هر پرستار ارتباط معناداری وجود ندارد. میان فاکتور تعداد پرستاران در هر شیفت کاری و میانگین تعداد خطا، ارتباط معنادار مثبتی وجود دارد.
نتیجهگیری: خطاهای رخ داده در هر مرحله میتواند نتایج بالینی مضر یا عوارض جانبی جدی مانند ترومبوز و عفونت را برای بیماران به همراه داشته باشد. از اینرو، آگاهی از این نوع خطاهای دارویی و نظارت بر آنها میتواند از بروز حوادث ناگوار مرتبط با تجویز دارو پیشگیری کند.