Ghobakhlou M, Ghasemi Basir H, Jahdari A, Ataei E, Saadatmand A. Prevalence and risk factors of intestinal metaplasia
in patients with dyspepsia. Tehran Univ Med J 2022; 80 (9) :721-728
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12093-fa.html
قباخلو مهدی، قاسمی بصیر حمیدرضا، جاهداری احمد، عطایی الناز، سعادتمند علی. بررسی میزان شیوع و ریسک فاکتورهای متاپلازی رودهای در بیماران مبتلا به سوء هاضمه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1401; 80 (9) :721-728
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12093-fa.html
1- گروه بیماریهای داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- گروه آسیب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
3- واحد توسعه پژوهشهای بالینی، مرکز پزشکی آموزشی و درمانی شهید مدرس، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات بروسلوز، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
چکیده: (1615 مشاهده)
زمینه و هدف: متاپلازی در معده یکی از ضایعات پیشبدخیم بافت معده محسوب میشود. تشخیص بهموقع ضایعات در جلوگیری از پیشرفت ضایعات بدخیم امکانپذیر است. ازاینرو این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع و ریسک فاکتورهای متاپلازی رودهای در بیماران مبتلا به سوء هاضمه انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی بهصورت توصیفی-تحلیلی از فروردین 1398 تا اسفند 1399 بر روی بیماران مراجعهکننده به بیمارستان شهید بهشتی، شهر همدان انجام شد. در مجموع 250 بیمار بالای 16 سال که حداقل بیش از سه ماه از علایم دیسپپسی شکایت داشتند وارد مطالعه شدند. برای بیماران معاینه، انجام آندوسکوپی بههمراه تکمیل پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای متاپلازی انجام شد.
یافتهها: در بررسی، با سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، مصرف سیگار، الکل، نمک زیاد، لبنیات و رژیم غذایی پرنیترات ارتباط معناداری دیده نشد. زخم معده (84%) و پانگاستریت (4/40%) شایعترین موارد در نتایج آندوسکوپی بود و تعداد بیماران زن با درد اپیگاستر حدود 14% از بیماران مرد بیشتر دیده شد. زخم معده ارتباط معناداری با جنسیت داشت و 12% زخم معده در مردان بیشتر از زنان بود (014/0=P). همچنین ارتباط معناداری بین وجود هلیکوباکترپیلوری و شدت کلونیزاسیون آن با متاپلازی روده مشاهده نشد (230/0=P).
نتیجهگیری: در این مطالعه ارتباط معناداری بین وجود هلیکوباکترپیلوری و شدت کلونیزاسیون آن بهطور همزمان با متاپلازی روده مشاهده نشد. همچنین بهغیر از دو عامل افزایش سن و نوع جنسیت، عوامل خطرزای جدی برای بیماری متاپلازی روده دیده نشد.
نوع مطالعه:
مقاله مروري |