Noorbakhsh S, Farhadi M, Minaeian S, Haghighi Hasanabad M. Prevalence of congenital cytomegalovirus infection in newborns admitted to the intensive care units in Tehran, Iran. Tehran Univ Med J 2023; 81 (3) :217-224
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12428-fa.html
نوربخش ثمیله، فرهادی محمد، مینائیان سارا، حقیقی حسنآباد مرتضی. شیوع عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس در نوزادان بستری
در بخش مراقبتهای ویژه در تهران، ایران. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1402; 81 (3) :217-224
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12428-fa.html
1- گروه بیماریهای عفونی کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات گوش حلق بینی و جراحیهای سر وگردن، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- مرکز تحقیقات مقاومتهای میکروبی، پژوهشکده ایمنولوژی و بیماریهای عفونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (917 مشاهده)
زمینه و هدف: سیتومگالوویروس (CMV) شایعترین علت عفونتهای مادرزادی در جهان بوده که بهدلیل بروز و نمود دیرهنگام عوارض بیماری و محدودیت زمانی تشخیص عفونت به سه هفته آغازین پس از تولد، متاسفانه غالبا شناسایی نمیشود. خوشبختانه اخیرا زمینه تشخیص عفونت از طریق نمونههای خون موجود برروی کارتهای گوتری نوزادان فراهم شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع عفونت در نوزادان بستری در بخش مراقبتهای ویژه و نیز ارزیابی قابلیت تشخیصی کارت گوتری اجرا گردید.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی و در فاصله زمانی فروردین تا شهریور سال 1396، نمونههای کارتهای گوتری نوزادان بستری در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران جمعآوری و سپس جهت استخراج DNA ویروسی و ردیابی آن از روشهای شوک حرارتی و Nested-PCR استفاده گردید. تایید نهایی نتایج نیز با آزمایش نمونههای ادراری بهروش کمی صورت پذیرفت.
یافتهها: از مجموع 63 نوزاد بررسی شده، هشت مورد ابتلا به عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس مشاهده گردید (7/12%). میزان ابتلا در نوزادان دارای علایم اختصاصی عفونت به شکل معناداری بیشتر از دیگر نوزادان بود (02/0P=). همچنین مقایسه نتایج بهدست آمده براساس نمونه و روش انتخابی با نمونه و روش تشخیصی استاندارد، مشابهت 100% نشان داد.
نتیجهگیری: با توجه به قابلیت پیشگیری از بروز برخی عوارض بلندمدت بیماری بهکمک دارو و انجام مداخلات، شناسایی عفونت در نوزادان و بهویژه موارد بستری در بیمارستان مکررا توصیه شده است. در این راستا استفاده از توان بالقوه نظام غربالگری موجود در تامین گستره وسیعی از نمونههای در دسترس و ارزان، پیشنهاد میگردد.