Rahimi Dehgolan S, Kompani F, Rahimi Dehgolan S, Tabibian E. The effect of anthracyclines in minimal doses on cardiac function of children under chemotherapy. Tehran Univ Med J 2014; 72 (4) :256-262
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6078-fa.html
رحیمی دهگلان شیوا، کمپانی فرزاد، رحیمی دهگلان شهرام، طبیبیان الناز. تأثیر دوزهای اندک آنتراسایکلینها بر عملکرد قلبی کودکان تحت شیمی درمانی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1393; 72 (4) :256-262
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-6078-fa.html
1- گروه خون و انکولوژی اطفال، دانشگاه علوم پزشکی کردستان
2- گروه MD-MPH، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه MD-MPH، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، elnaz_tabibian@yahoo.com
چکیده: (11524 مشاهده)
زمینه و هدف: عوارض قلبی آنتراسایکلینها در دوزهای متوسط و بالا (mg/m2 350<) به خوبی شناخته شده است، اما این سوال که آیا علایم تحت بالینی کاردیومیوپاتی با دوزهای کمتر از mg/m2 350 نیز ایجاد میشود هنوز مورد بحث است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد قلبی کودکان تحت درمان با آنتراسایکلین در دوزهای کمتر از mg/m2 350 جهت تعیین ایجاد عارضه قلبی و ارزیابی ریسک فاکتورهای موثر بر بروز این عارضه بود.
روش بررسی: در یک مطالعه آیندهنگر 50 کودک سرطانی بستری در بخش خون و انکولوژی اطفال بیمارستان بعثت شهر سنندج در سالهای 91-88 که تحت درمان با آنتراسایکلینهای دانوروبیسین و داکسوروبیسین با دوز کمتر از mg/m2 350 بودند، توسط اکوکاردیوگرافی سریال به مدت یک تا سه سال پیگیری شدند. انحراف شاخصهای اکوکاردیوگرافی از مقادیر نرمال اندازهگیری شد و ارتباط عوارض قلبی با ریسک فاکتورهای احتمالی با روشهای آماری مناسب آنالیز گردید.
یافتهها: در 22% از بیماران به ویژه کودکان بیش از 11 سال، حداقل یکی از پارامترهای اکوکاردیوگرافی شامل کسر تخلیه قلب، قطر پایان سیستولی، قطر پایان دیاستولی، توده بافتی و ضخامت دیواره خلفی بطن چپ در طول پیگیری تغییر کرد. مهمترین ریسک فاکتور، سن در زمان شروع داروها بود. در میان انواع کانسر، مبتلایان به لوسمی میلوییدی حاد بیشترین میزان شاخصهای غیرطبیعی را داشتند. جنسیت و طول مدت پیگیری ارتباطی با بروز عارضه قلبی نشان ندادند.
نتیجهگیری: آنتراسایکلینها حتی در دوزهای کمتر از mg/m2 350 میتوانند منجر به تغییر عملکرد قلبی شوند هرچند که این تغییرات همراه با علایم بالینی نباشد. از این روی پیگیری طولانی مدت عوارض قلبی این داروها و استفاده از روشهای محافظت قلب در هر دوز مصرفی توصیه میشود.